Παγκόσμια ημέρα Παρηγορητικής/Ανακουφιστικής Φροντίδας

Ο θεσμός της Παρηγορητικής & Ανακουφιστικής Φροντίδας (Palliative Care) αφορά στους ασθενείς που πάσχουν από μη αναστρέψιμες ασθένειες και έχει ως στόχο να καλύψει τις πολυδιάστατες ανάγκες τους σε ιατρονοσηλευτικό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο καθώς και να διασφαλίσει το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην αξιοπρέπεια και στη γαλήνη πριν το θάνατο. Ενώ η ανάγκη για την παροχή των υπηρεσιών αυτών αυξάνεται διαρκώς, με δεδομένη την γήρανση του πληθυσμού και την αύξηση των εκφυλιστικών παθήσεων, η αντίστοιχη προσφορά υπηρεσιών συνεχίζει να υπολείπεται.

Το σωματείο ΑΓΑΠΑΝ (www.agapan.gr) έχει ως ιδρυτικό στόχο την λειτουργία του πρώτου ξενώνα «Παρηγορητικής & Ανακουφιστικής Φροντίδας» (ΞΕ.ΝΟ.Φ.Α.Α.Α.), στην Ελλάδα, μια από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που ακόμη υστερεί σε αυτόν τον τομέα. Οι εθελοντές του σωματείου καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να αναδείξουν τη σημασία καθιέρωσης του θεσμού και στη χώρα μας και την ανάγκη δημιουργίας του πρώτου ξενώνα, η δυνατότητα ίδρυσης του οποίου έχει ήδη θεσμοθετηθεί με νόμο από το 2003, μετά από προσπάθειες και του Σωματείου. Όσο αφορά τη διυπουργική απόφαση 1534/2007, συνετάγη αποκλειστικά από το Σωματείο μας σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Υγείας.

Στο ερώτημα λοιπόν «Ποιος νοιάζεται;» του παγκόσμιου εορτασμού, απαντάμε «Εμείς!», ενώνοντας τη φωνή μας με όλους εκείνους τους φορείς, πρόσωπα και συλλόγους, στη χώρα μας και διεθνώς, που αγωνίζονται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας με καταληκτικές παθήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here