Μανιάτης: Επενδύουμε σε «πράσινα» δημόσια κτίρια

Την επένδυση 220 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος  Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης κατά τη σύσκεψη που είχε με εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών, σε συνέχεια επιστολής που απέστειλε στους επικεφαλής τους, με θέμα την αξιοποίηση του πλαισίου των Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κώστας Μαθιουδάκης, ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ, Νίκος Ματζούφας, εκπρόσωποι της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank, της Eurobank, της Τράπεζας Αττικής και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε η συγκρότηση Ομάδας Εργασίας, η οποία μέσα σε ένα μήνα θα φέρει προτάσεις για το πλέγμα των εναλλακτικών λύσεων που θα εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για την υλοποίηση έργων που παράγουν μακροχρόνιο αποτέλεσμα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια και τις υποδομές του δημοσίου τομέα, αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο των ΣΔΙΤ και των Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ). Ταυτόχρονα, θα διερευνηθούν και θα εντοπιστούν οι τρόποι για μια μακροχρόνια διασφάλιση ικανής χρηματοδότησης από τρίτους.

Όπως τόνισε ο κ. Μανιάτης «Εμείς δηλώσαμε την πρόθεσή μας ως ελληνική Πολιτεία να επενδύσουμε ένα κονδύλι της τάξης των 220 εκ. ευρώ στα δημόσια κτίρια από την επόμενη Προγραμματική Περίοδο. Εκτιμούμε ότι η συνολική μόχλευση χρημάτων που μπορεί να γίνει, μπορεί να είναι τετραπλάσια, δηλαδή να πλησιάσει το 1 δισ. ευρώ».

Οι εφαρμογές ενδεικτικά αφορούν στα νοσοκομεία της χώρας, στα σχολεία, στα αντλιοστάσια, στα κολυμβητήρια και ασφαλώς στον ηλεκτροφωτισμό των οδών μέσα σε πόλεις, αλλά και στο εθνικό οδικό δίκτυο. Ταυτόχρονα, στόχος του υπουργείου είναι να δημιουργήσει μια νέα ενεργειακή αγορά, μια αγορά ενεργειακών υπηρεσιών, όπου στην πραγματικότητα η επένδυση θα αποπληρώνεται από την εξοικονόμηση ενέργειας.

«Σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχουμε και θα παρουσιαστεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μπορούμε να δημιουργήσουμε στο χώρο της οικοδομής περίπου 15.000 νέες θέσεις εργασίας και η εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια, στα οποία θα γίνουν επεμβάσεις, θα πλησιάσει το 35%-40%. Πολύ σημαντικό ζήτημα είναι ότι οι πρώτες ύλες για να γίνουν αυτές οι δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, σε ένα ποσοστό 70 με 75%, παράγονται σε ελληνικές βιομηχανίες. Κατά συνέπεια, στηρίζουμε τον ελληνικό κατασκευαστικό τομέα που παράγει πρώτη ύλη για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων», σημείωσε ο υπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Μανιάτης επισήμανε ότι η θέση της Ελλάδας για την εξοικονόμηση ενέργειας παραμένει το 30% και αυτό θα επιτευχθεί μέσω της τριπλής προσπάθειας που κάνει το υπουργείο, αρχής γενομένης από την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια. Το δεύτερο σκέλος της προσπάθειας αυτής όπως είπε ο υπουργός είναι η συνέχιση του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», το οποίο λόγω έλλειψης χρημάτων τους τελευταίους μήνες  δεν προχωρά, αλλά τώρα θα προχωρήσει.

Το τρίτο σκέλος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας στα επαγγελματικά κτίρια, όπου και εκεί υπάρχουν συγκεκριμένες ανάγκες εξοικονόμησης ενέργειας, προκειμένου να γίνουν επενδύσεις.