COGITA: Στήριξη στις ΜμΕ από την Κομισιόν

Το έργο διαπεριφερειακής συνεργασίας COGITA (“Corporate Social and Environmental Responsibility through Public Policy”), που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος INTERREG IVC, προτείνει μια σειρά από πολιτικές και μέτρα/εργαλεία με βάση τα οποία Δημόσιοι Φορείς μπορούν να υποστηρίξουν τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) να σχεδιάσουν και υλοποιήσουν δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ).

Η ΕΚΕ απασχολεί τη πλειοψηφία του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η συμβολή των Δημόσιων Φορέων στην προώθηση της ΕΚΕ στις ΜμΕ και στην υποστήριξη των ΜμΕ να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν δράσεις ΕΚΕ είναι ενσωματωμένη στην ευρωπαϊκή πολιτική για την ΕΚΕ.

Το έργο COGITA προωθεί ένα ολοκληρωμένο υπόδειγμα για την υποστήριξη από τους Δημόσιους Φορείς προς τις ΜμΕ για την εφαρμογή δράσεων ΕΚΕ, που περιλαμβάνει τρεις διαστάσεις:

– Πολιτικές Ενίσχυσης της ΕΚΕ στις ΜμΕ από Δημόσιους Φορείς. Οι πολιτικές αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ΜμΕ, ενίσχυση των ικανοτήτων των ΜμΕ, ενίσχυση της διαφάνειας στις δραστηριότητες των ΜμΕ, ονοματοσήμανση (branding) ΜμΕ ως κοινωνικά υπεύθυνες επιχειρήσεις, επικοινωνία των δράσεων ΕΚΕ των ΜμΕ κ.ά.

– Μέτρα Υλοποίησης αυτών των πολιτικών. Τα μέτρα/εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουν οι δημόσιοι φορείς για να υλοποιήσουν τις πολιτικές τους μπορεί να είναι νομοθετικού χαρακτήρα (νόμοι, οδηγίες), οικονομικού χαρακτήρα (απαλλαγές φόρων, επιδοτήσεις), πληροφόρησης (εκστρατείες ενημέρωσης, επιμορφωτικές δραστηριότητες), δικτύωσης (δίκτυα ενδιαφερομένων μερών, διάλογος με τα ενδιαφερόμενα μέρη), και υβριδικά/συνδυασμός των παραπάνω.

– Πεδία εφαρμογής ΕΚΕ στις ΜμΕ. Οι ΜμΕ υποστηριζόμενες από τις πολιτικές και τα μέτρα των Δημοσίων Φορέων μπορούν να εφαρμόσουν δράσεις ΕΚΕ στα εξής πεδία:

1) Στην Ηγεσία της επιχείρησης, η οποία ενσωματώνει την ΕΚΕ στην επιχειρησιακή κουλτούρα, αναπτύσσει σχέσεις που βασίζονται στη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη, ηγείται μέσω του καλού παραδείγματος.
2) Στο Ανθρώπινο Δυναμικό. Η ΕΚΕ σε αυτό το πεδίο αφορά την ανάπτυξη δεξιοτήτων και εκπαίδευση προσωπικού, την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, την υγιεινή και ασφάλεια στο χώρο εργασίας.
3) Στην Αγορά. Η ΕΚΕ σε αυτό το πεδίο αφορά την ανάπτυξη κοινωνικά υπεύθυνων προϊόντων και υπηρεσιών, καινοτόμες δράσεις με θετικό αντίκτυπο σε περιβάλλον και κοινωνία, και την εφαρμογή ΕΚΕ στην εφοδιαστική αλυσίδα.
4) Στο φυσικό περιβάλλον. Η ΕΚΕ σε αυτό το πεδίο αφορά εν γένει τη βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος των ΜμΕ.
5) Στην κοινωνία. Η ΕΚΕ σε αυτό το πεδίο αφορά τις θετικές σχέσεις των ΜμΕ με την τοπική κοινότητα, την προώθηση και υποστήριξη της διαφορετικότητας και της πολιτισμικής ποικιλομορφίας, την υποστήριξη κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται σε ανάγκη, και την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το έργο COGITA φιλοδοξεί να συμπληρώσει την έλλειψη ολοκληρωμένων πολιτικών που μπορούν να αναληφθούν από τους Δημόσιους Φορείς για την υποστήριξη των ΜμΕ στην εφαρμογή ΕΚΕ.

Επιπλέον, το έργο COGITA προσφέρει στους δημόσιους φορείς έναν οδικό χάρτη δέκα βημάτων που μπορούν να κάνουν για να υποστηρίξουν τις ΜμΕ στην εφαρμογή της ΕΚΕ. Αυτός ο οδικός χάρτης παρουσιάστηκε στο Τελικό Κεντρικό Συνέδριο του έργου, που πραγματοποιήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2014 στη Bologna (Ιταλία). Σημειώνεται πως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετέχει ως εταίρος στο έργο μέσω του Εργαστηρίου Επιχειρησιακής Επικοινωνίας (Business Communication Laboratory – B.C.Lab.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ