UNICEF: Έκθεση για τα Παιδιά του Κόσμου

Στις 20 Νοεμβρίου συμπληρώνονται 25 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989. Με την ευκαιρία αυτή η UNICEF παρουσίασε την έκθεση «Η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο – Ας οραματιστούμε ξανά το μέλλον: Καινοτομία για κάθε παιδί» και τα Βραβεία UNICEF 2014 που απονέμονται σε εξέχουσες προσωπικότητες της χώρας μας που προωθούν τα δικαιώματα του παιδιού και σε σχολεία που ξεχώρισαν σε σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα δικαιώματα του παιδιού που υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Το Βραβείο UNICEF 2014 απονέμεται στον Διευθυντή Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μάνο Σφακιανάκη, για τη σημαντική του συμβολή στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών στην Ελλάδα.

Το Ειδικό Βραβείο «Νίκος Αναλυτής» στο 33ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων, για το έργο τους με θέμα «We have a dream» – πώς ονειρευόμαστε τον κόσμο των παιδιών.

Την τελετή απονομής στη Στοά του Βιβλίου συντόνισε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας ενώ συμμετείχε ο ηθοποιός Γιάννης Ζουγανέλης. Αντιπροσωπεία του Ολυμπιακού με επικεφαλής τον προπονητή Μίτσελ και τους ποδοσφαιριστές Μπάλαζ Μέγιερι και Τσόρι Ντομίνγκεζ απένειμαν μεταξύ άλλων βραβεία στα παιδιά. Ο Πρόεδρος της UNICEF Λάμπρος Κανελλόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής Ηλίας Λυμπέρης αναφέρθηκαν στα τελευταία στοιχεία για την κατάσταση των παιδιών στον κόσμο. Βραβεία απένειμαν επίσης η Υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, η εκπρόσωπος του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη Ράνια Σουλάκη, η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας Έφη Μπέκου και εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας.

Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα Παιδιά Γράφουν & Ζωγραφίζουν τα Δικαιώματά τους» τα παιδιά εκφράστηκαν και αποτύπωσαν τις πρωτότυπες ιδέες και τα συναισθήματά τους και δημιούργησαν αφίσες, παραμύθια, βιβλία, και εφημερίδες για να μας μεταδώσουν το δικό τους αυθεντικό μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης, ένα μήνυμα ελπίδας να γίνουν πράξη τα δικαιώματα των παιδιών όλου του κόσμου.

Η έκθεση της UNICEF «Η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο – Ας οραματιστούμε ξανά το μέλλον: Καινοτομία για κάθε παιδί» απευθύνει έκκληση στα κράτη, τους επαγγελματίες της ανάπτυξης, τις επιχειρήσεις, τους ακτιβιστές και τις κοινότητες, να εργαστούν μαζί για να προαγάγουν νέες ιδέες για την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και να βρουν νέους τρόπους για την αναβάθμιση των καλύτερων και πλέον ελπιδοφόρων τοπικών καινοτομιών.

Η έκθεση είναι μια συλλογή που προέρχεται από πλήθος ανοικτές συμμετοχές (crowd-sourced) καινοτομιών αιχμής και μια διαδραστική πλατφόρμα που χαρτογραφεί καινοτομίες σε χώρες σε όλο τον κόσμο και προσκαλεί συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο να βάλουν και τις δικές τους ιδέες «στο χάρτη». Παραδείγματα από τέτοιες καινοτομίες συμπεριλαμβάνουν: Τον πρώτο ηλιακό φορτιστή μπαταρίας ακουστικών βαρηκοΐας στον κόσμο, ένα νέο μοντέλο διαχείρισης του υποσιτισμού οξείας μορφής σε επίπεδο κοινότητας, μια νέα μέθοδο προσέγγισης της νεολαίας της Λιβερίας για την κρίση του Έμπολα με σύστημα που βασίζεται στην κινητή τηλεφωνία, πλωτά σχολεία που παρέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου πρόσβαση στην εκπαίδευση σε επιρρεπείς σε πλημμύρες περιοχές του Μπαγκλαντές κ.α.

«Για να αποφέρει όφελος η καινοτομία για κάθε παιδί, πρέπει να είμαστε πιο εφευρετικοί – αναθεωρώντας τον τρόπο που καλλιεργούμε και προωθούμε νέες ιδέες για την επίλυση των πιο παλιών προβλημάτων μας» αναφέρει Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF, Anthony Lake.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ