Unilever: Έκθεση προόδου για το φοινικέλαιο

Η Unilever δημοσίευσε την έκθεση προόδου για το αειφόρο φοινικέλαιο, υπογραμμίζοντας τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της ιχνηλασιμότητας του φοινικέλαιου μέχρι την πηγή.

• Όλο το φοινικέλαιο που προορίζεται απευθείας για την Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Τροφίμων θα είναι 100% ανιχνεύσιμο και πιστοποιημένα αειφόρο έως το τέλος του 2014
• Η Unilever έχει πλέον συνεργασία με περίπου 1.800 ελαιοτριβεία ακατέργαστου φοινικέλαιου, δηλαδή περίπου τα δύο τρίτα του συνόλου των ελαιοτριβείων στη παγκόσμια βιομηχανία φοινικέλαιου
• 58% του φοινικέλαιου είναι πλέον ανιχνεύσιμο σε γνωστά ελαιοτριβεία

Η αναγνώριση της προέλευσης του φοινικέλαιου είναι θέμα ζωτικής σημασίας προκειμένου να σταματήσει η αποψίλωση των δασών, που καταστρέφει τις τοπικές κοινότητες και το περιβάλλον.

Ο Pier Luigi Sigismondi, Επικεφαλής Εφοδιαστικής Αλυσίδας στην Unilever, ανέφερε σχετικά: «Tο 2014 αποτέλεσε καθοριστικό έτος για τον στόχο μας να συμβάλουμε στη δημιουργία μιας πιο “διάφανης” βιομηχανίας παραγωγής φοινικέλαιου. Το να γνωρίζουμε την προέλευσή του είναι ένα κρίσιμο βήμα. Η πρόκληση είναι τεράστια και δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί, αλλά είμαστε αποφασισμένοι και μπορούμε πλέον να μιλάμε για σημαντική πρόοδο. Θέλουμε να μοιραστούμε τη γνώση μας με την υπόλοιπη βιομηχανία».

Και συνέχισε: «Αυτό γίνεται για το καλό του πλανήτη μας και για τους καταναλωτές μας, γιατί δεν μπορείς να έχεις μια υγιή επιχείρηση σε έναν “άρρωστο”  πλανήτη. Θέλουμε να συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις καθημερινές ανάγκες των καταναλωτών μας στις επόμενες δεκαετίες και αυτό σημαίνει 100% αειφόρες πρώτες ύλες, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούμε να τις προμηθευόμαστε και στο μέλλον. Ο τελικός μας στόχος είναι να σταματήσουμε την αποψίλωση των δασών και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε».

Ευκαιρίες για μικροκαλλιεργητές

Η Unilever δεσμεύεται να συνεργάζεται σε σταθερή βάση με μικροκαλλιεργητές αγρότες και, μαζί με τους προμηθευτές της, εργάζεται για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, των εισοδημάτων και των συνθηκών εργασίας τους.

Η συνεργασία με μικροκαλλιεργητές φοινικέλαιου είναι το επόμενο στάδιο της πρόκλησης και είναι κρίσιμο για την επίτευξη του στόχου της πλήρους ιχνηλασιμότητας. Για πολλούς μικροκαλλιεργητές στις αναπτυσσόμενες χώρες, το φοινικέλαιο παρέχει μια διέξοδο από τη φτώχεια και μια ευκαιρία να αυξήσουν τις προσδοκίες της οικογένειάς τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Η Unilever συμμετέχει σε σχετικά προγράμματα, όπως μια πιλοτική συνεργασία με την IDH στη Βόρεια Σουμάτρα. Επιπλέον, μια ευρύτερη συνεργασία με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο με τη Solidaridad επικεντρώνεται στο φοινικέλαιο ως βασικό προϊόν στη Δυτική Αφρική, με δυνατότητα να επεκταθεί και στην Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Η Unilever εφαρμόζει και στο φοινικέλαιο την τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχει αποκτήσει από το παγκόσμιο πρόγραμμα μικροκαλλιεργητών άλλων προϊόντων.

Το όραμα της Unilever είναι να επιτευχθεί έως το 2020 ο μετασχηματισμός της αγοράς του φοινικέλαιου, ώστε να δούμε ολόκληρη τη βιομηχανία να κινείται προς 100% αειφόρο φοινικέλαιο. Η Unilever πιστεύει ότι ένας κερδοφόρος και αειφόρος τομέας φοινικελαίου πρέπει να χαρακτηρίζεται από ισορροπία μεταξύ των κοινωνικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών στόχων. Αυτό είναι μια κοινή ευθύνη των κυβερνήσεων, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας γενικότερα. Για το λόγο αυτό, η Unilever συνεργάζεται με τους ηγέτες της βιομηχανίας και με Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις για να σταματήσει η αποψίλωση των δασών, να προστατευθούν οι εκτάσεις τύρφης και για να δημιουργήσει θετικό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο για τις τοπικές κοινότητες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ