Στην επιστολή που υπογράφουν, ενόψει των εκλογών του ELGBC οι Παντελής Λεβαντής, Χαράλαμπος Γιαννικόπουλος, Αλίς Κοροβέση, Νίκος Γκόνης, Φραγκίσκος Λεβαντής, Γιάννης Σηφοστρατουδάκης, Βασίλης Παρασκευόπουλος, Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος και Μηνάς Διακάκης, αναφέρονται τα ακόλουθα:
“Το ιδανικό Green Building Council (GBC) αποτελεί έναν φορέα ο οποίος αγκαλιάζει όλους τους ενδιαφερόμενους της βιομηχανίας κατασκευής των κτιρίων και προωθεί με κάθε τρόπο την αειφορία στο κτιριακό περιβάλλον, κυρίως διαμέσου της δραστηριότητας των μελών του. Λειτουργεί με σύγχρονα συστήματα διακυβέρνησης του WGBC, με εξαιρετική διαφάνεια και δυναμισμό.
Τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή του, το ELGBC – Ελληνικό Συμβούλιο Αειφόρου Δόμησης και Κατασκευών δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει αρκετούς ενδιαφερόμενους της βιομηχανίας κατασκευής, αξιοποίησης και διαχείρισης των κτιρίων. Περαιτέρω δεν έχει συμπεριλάβει στους κόλπους του επαγγελματίες με ισχυρή τεχνογνωσία και κυρίως με εμπειρία ουσιαστικής εφαρμογής αειφόρων πρακτικών οι οποίες υφίστανται σήμερα στην Ελλάδα. Αυτό οφείλεται πρωτίστως στον τρόπο διακυβέρνησής του και όχι στην οικονομική κρίση που αδιαμφισβήτητα δημιουργεί ένα καταλυτικό περιβάλλον για την εφαρμογή της αειφορίας.
Με τις επερχόμενες εκλογές κατά τις οποίες θα εκλεγεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ELGBC, δημιουργούνται οι συνθήκες για αλλαγή στον τρόπο διακυβέρνησης και λειτουργίας του φορέα. Μία αλλαγή που μπορεί να καταστήσει το ELGBC ισάξιο άλλων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, ούτως ώστε να αναλάβει τον ηγετικό ρόλο ο οποίος του αρμόζει για την προώθηση της αειφορίας των κτιρίων στην Ελλάδα.
Είναι βαθιά πεποίθησή μας ότι η βάση των μελών του φορέα μπορεί και πρέπει να διευρυνθεί σημαντικά, ώστε να δημιουργηθεί μία δυναμική κοινότητα με σκοπό να αναδείξει τα οφέλη της αειφορίας των κτιρίων στην Ελλάδα. Ως καινοτόμοι και εφαρμοστές μέσα από ποικίλες δράσεις μας για την αειφορία τόσο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό θέλουμε και μπορούμε να:
• Εφαρμόσουμε το σύγχρονο σύστημα διακυβέρνησης και λειτουργίας του WGBC.
• Θεσπίσουμε έναν Κώδικα Συμπεριφοράς για το ELGBC.
• Καταρτίσουμε ένα τεκμηριωμένο επιχειρησιακό πλάνο με χρονοδιάγραμμα για τους στόχους του ELGBC.
• Εγγυηθούμε την εξωστρέφεια στην πληροφορία της γνώσης και των δράσεων.
• Εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή μελών με βαθιά τεχνογνωσία και εμπειρία στην αειφορία των κτιρίων.
• Καταστήσουμε το ELGBC μία δυνατή και αξιόπιστη φωνή ως συνομιλητή με το κράτος, επάξια εκπροσωπώντας τα μέλη του σε θέματα αειφορίας του δομημένου περιβάλλοντος.
• Καλλιεργήσουμε την ανάπτυξη Διεθνών Σχέσεων.
• Αναπτύξουμε και εδραιώσουμε το ELGBC στην Ελλάδα όπως του αξίζει”.