Citi: «Οικονομία: γνώση… με αξία!»

Σε κλίμα απόλυτης επικαιρότητας διεξήχθη και ολοκληρώθηκε φέτος το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οικονομία: γνώση… με αξία!» που υλοποιήθηκε για όγδοη συνεχή χρονιά, σε δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία της Αττικής, με την πρωτοβουλία και υποστήριξη της Citi, σε συνεργασία με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 162 εκπαιδευτικά προγράμματα που έδωσαν τη δυνατότητα σε 4.000 μαθητές να κατανοήσουν απλούς οικονομικούς όρους που συναντούν στην καθημερινή τους ζωή, ακόμη συχνότερα υπό τις σημερινές συνθήκες. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν εθελοντικά περισσότεροι από 40 εργαζόμενοι της Citi.

Στόχος των τριών διαφορετικών προγραμμάτων που διεξάγονται -ανάλογα με την τάξη του Δημοτικού- είναι η εξοικείωση των παιδιών με βασικές οικονομικές έννοιες που επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή, ώστε να εξελιχθούν σε ενημερωμένους πολίτες που αντιλαμβάνονται τις εξελίξεις και διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα οικονομικά τους. Μέσα από το παιχνίδι ρόλων, τις κατασκευές και την έρευνα, οι μαθητές ανακαλύπτουν πώς λειτουργεί το νοικοκυριό, η αγορά και η οικονομία ενός κράτους. Παράλληλα, μαθαίνουν να διαχωρίζουν τις «ανάγκες» από τις «επιθυμίες» τους και να αναπτύσσουν κριτική σκέψη ως προς τη διαχείριση των χρημάτων, όπως και να συνεργάζονται μεταξύ τους για να προτείνουν ιδέες για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας σε επίπεδο κρατών.

Ειδικά τη φετινή χρονιά, το πρόγραμμα είχε ιδιαίτερη απήχηση σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, δεδομένου ότι η εκπαίδευση σε έννοιες, όπως η ιεράρχηση αναγκών, η σωστή διαχείριση του εισοδήματος -εν προκειμένου «χαρτζιλικιού», η αποταμίευση, κ.τ.λ. είναι έννοιες πιο σημαντικές και επίκαιρες από ποτέ. Όπως προκύπτει, τόσο από τις μαρτυρίες των ερμηνευτών του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου που διεξάγουν τα προγράμματα, όσο και από τα σχόλια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των εθελοντών της Citi που συμμετείχαν, οι μικροί μαθητές, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, αλλά και σε καθημερινές συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στις σχολικές αίθουσες, φαίνονται πλέον ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στα οικονομικά ζητήματα, αφού έρχονται αντιμέτωποι με οικονομικά προβλήματα στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Συνολικά, στα 8 χρόνια διεξαγωγής του προγράμματος, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 2.000 εκπαιδευτικά προγράμματα, στα οποία έχουν λάβει μέρος 54.000 μαθητές και 550 εθελοντές-εργαζόμενοι της Citi. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Citi θα εξακολουθήσει την ενίσχυση της Οικονομικής Εκπαίδευσης και για τον επόμενο χρόνο βάσει της 10ετούς δέσμευσης της Τράπεζας διεθνώς. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο για το 2011 το Citi Foundation επένδυσε συνολικά 78 εκατ. δολάρια ΗΠΑ σε σχετικά προγράμματα οικονομικής εκπαίδευσης, μεταξύ των οποίων και στο ελληνικό πρόγραμμα, όπου συμμετείχαν συνολικά 1.6 εκατ. άνθρωποι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ