Ξεκίνησε το πρόγραμμα για την εταιρική υπευθυνότητα

Με μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς των επιχειρηματιών, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση του έργου «Επιχειρηματική Υπευθυνότητα και Αειφορία», στόχος του οποίου είναι η ανάδειξη της κοινωνικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας των επιχειρήσεων, με πιο αποτελεσματικό και προσοδοφόρο τρόπο. Το ΒΕΑ σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη ΜΚΟ «ΑΝΘΡΩΠΟΜΑΝΙΑ» συμμετέχουν στο πολύ σημαντικό έργο του Δήμου Αθηναίων που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης, επισήμανε κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ότι πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δείχνουν έμπρακτα καθημερινά την κοινωνική τους ευθύνη, κατά την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους και βοηθούν από το υστέρημά τους πολίτες που βρίσκονται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, με την παροχή δωρεάν προϊόντων, προσφορά απασχόλησης, πώληση αγαθών με πίστωση και πρωτοβουλίες προστασίας του περιβάλλοντος. Στόχος του προγράμματος είναι η ενσωμάτωση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στην επιχειρησιακή στρατηγική των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να αυξηθεί το θετικό αντίκτυπο της λειτουργίας τους προς την κοινωνία, σε συνάρτηση με το εύρος και τη φύση της οικονομικής δραστηριότητάς τους.

Την ανάγκη υιοθέτησης νέου εθνικού μοντέλου για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΒΕΑ Βασίλης Λιαμέτης, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο να αλλάξει η φιλοσοφία στη διαχείριση απορριμμάτων, ώστε τα απόβλητα να μην θεωρούνται πλέον απόβλητα, αλλά προϊόντα που πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα τόσο στους δήμους, όσο και στους δημότες, ώστε να υιοθετήσουν την πρακτική «διαλογή στη πηγή». «Κάθε δήμος θα πρέπει να θέσει και να κατακτήσει το δικό του στόχο ανακύκλωσης, ώστε να μειωθεί η παραγωγή των απορριμμάτων και διευκολυνθεί η ανάκτηση των υλικών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιαμέτης.

Τα ποσοστά ανακύκλωσης στη χώρα, είναι ιδιαίτερα χαμηλά και φτάνουν το 17-18%, ενώ μέχρι το 2020 θα πρέπει να ανέλθουν στο 50% σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με υψηλά πρόστιμα.

Στην ανάγκη για μια συντονισμένη προσπάθεια, με στόχο την προώθηση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και του περιβάλλοντος, με τη σύμπραξη ιδιωτικού, δημόσιου τομέα αλλά και μη κυβερνητικών ομάδων αναφέρθηκε η εντεταλμένη σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων για την αστική βιωσιμότητα, κα Λενιώ Μυριβήλη.

Η υλοποίηση έργων και προγραμμάτων που αναπτύσσουν την εταιρική κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων, συμβάλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους, όπως ανέφερε ο διευθύνοντας σύμβουλος του ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης, κ. Αλέξης Γαληνός.

Ως πολύ σημαντική πρωτοβουλία για τη στήριξη των επιχειρήσεων, αλλά και των πολιτών του κέντρου της Αθήνας, χαρακτήρισε το έργο η αναπληρώτρια πρόεδρος του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κατερίνα Πραματάρη, επισημαίνοντας ότι το πανεπιστήμιο προωθεί δράσεις ώστε να αλλάξει η νοοτροπία των επιχειρηματιών προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα οφέλη που θα αποκομίσουν τα μέλη του ΒΕΑ από τη συμμετοχή τους στο έργο, σημείωσε ο ομότιμος καθηγητής του ΟΠΑ Σπύρος Λιούκας και μεταξύ άλλων τη δημιουργία συνεργειών και από κοινού δράσεων, με άλλες επιχειρήσεις, την προβολή και δικτύωσή τους, την επιμόρφωση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Θα πρέπει να προωθηθεί η νοοτροπία, ώστε οι πολίτες να προτιμούν και να στηρίζουν τις επιχειρήσεις που έχουν αναπτύξει την εταιρική κοινωνική τους ευθύνη, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΜΚΟ «ΑΝΘΡΩΠΟΜΑΝΙΑ» Νικόλαος Πιτσούλης. Η ΕΚΕ διαχωρίζεται σε δυο κατηγορίες, την εσωτερική που αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων και περιλαμβάνει το σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων, την πρόνοια για την υγεία και την ασφάλειά τους, την εκπαίδευσή τους, καθώς και την ανοιχτή επικοινωνία στο εσωτερικό της επιχείρησης και την εξωτερική, που αφορά καταναλωτές, πελάτες, προμηθευτές, μετόχους, εργατικά σωματεία, μη κυβερνητικές οργανώσεις, δημόσιο και κρατικό τομέα, ακαδημαϊκά ιδρύματα και ΜΜΕ, δηλαδή το ευρύτερο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον της επιχείρησης.

Μέσω της ανάπτυξης της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων, εδραιώνεται η εμπιστοσύνη και η αυθεντικότητα μεταξύ της σχέσης τους με τους καταναλωτές, επισήμανε ο υπεύθυνος του Ελληνικού Δικτύου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης κ. Αλέξανδρος Κωστόπουλος.

Τέλος, ως ένα απτό δείγμα καλής πρακτικής στον τομέα της αξιοποίησης ανακυκλώσιμων υλικών (up cycling), παρουσιάστηκε η δουλειά μιας μικρής αλλά φιλόδοξης επιχείρησης, «Μετέπιπλα» από την κα Ελένη Μήτσιου, η οποία «μεταμορφώνει» παλιά και εγκαταλειμμένα έπιπλα, όπως καρέκλες, μπαούλα κ.α, σε σύγχρονα και εύχρηστα έργα τέχνης.