Η UNICEF για τα παιδιά του Νεπάλ

Τα παιδιά στο Νεπάλ αντιμετωπίζουν ένα πρωτοφανές συναισθηματικό φορτίο λόγω των καταστροφικών συνεπειών των δύο μεγάλων σεισμών μέσα σε δυόμισι εβδομάδες, προειδοποίησε η UNICEF.

Χιλιάδες παιδιά και οι οικογένειές τους έχουν καταφύγει σε πρόχειρους καταυλισμούς σε όλη τη χώρα και μετά το σεισμό της 12ης Μαΐου φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Δεν μπορούμε να υποτιμούμε την ψυχολογική επίδραση στα παιδιά αυτών των επαναλαμβανόμενων ισχυρών δονήσεων», δήλωσε η Rownak Khan, αναπληρώτρια εκπρόσωπος της UNICEF στο Νεπάλ. «Ήμουν πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού όταν χτύπησε o σεισμός της Τρίτης και τα παιδιά αγκάλιαζαν το ένα το άλλο και έκλαιγαν για ώρες ενώ οι άνθρωποι εγκατέλειπαν τα σπίτια τους. Γνωρίζουμε ότι πολλά παιδιά υποφέρουν από εφιάλτες, μερικά είναι εξαιρετικά αγχωμένα και δεν μπορούν να κοιμηθούν, ενώ άλλα είναι συνεχώς προσκολλημένα στους γονείς τους».

Η UNICEF ενισχύει τις δραστηριότητές της στις πληγείσες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο από σεισμό της Τρίτης. Εκτός από την παροχή καθαρού νερού, αποχέτευσης και ζωτικού ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού, η οργάνωση για τα παιδιά δίνει επίσης προτεραιότητα στην ψυχολογική στήριξη στα παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα.

Για να βοηθήσει τα παιδιά να διαχειριστούν τις τραυματικές εμπειρίες τους, η UNICEF:

•    Υποστηρίζει ειδικούς συμβούλους στις χειρότερα πληγείσες περιοχές της χώρας, οι οποίοι θα προσφέρουν εξειδικευμένη βοήθεια σε παιδιά που έχουν ανάγκη.
•    Δημιούργησε και λειτουργεί δεκάδες φιλικούς προς τα παιδιά χώρους σε άτυπους οικισμούς, όπου τα παιδιά μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ψυχολογική υποστήριξη.
•    Υποστηρίζει εικαστικές θεραπευτικές τάξεις για τα παιδιά.
•    «Τρέχει» ένα ειδικό πρόγραμμα στον ραδιοφωνικό σταθμό του Νεπάλ («Bhandai Sundai»), το οποίο προσφέρει κλήσεις για την παροχή συμβουλών σε παιδιά στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Το πρόγραμμα βγήκε στον αέρα μέσα σε 10 λεπτά από το χτύπημα του σεισμού της 12ης Μαΐου.
•    Αναπτύσσει ειδικές ομάδες για να εντοπίσουν και να συνδράμουν όλα τα παιδιά που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους.
•    Βοηθά ν’ ανοίξουν σχολεία και να δημιουργηθούν προσωρινά κέντρα μάθησης για να βοηθήσει τα παιδιά να επιστρέψουν στην εκπαίδευση και να τους προσφέρει έναν ασφαλή χώρο και μια ζωτικής σημασίας αίσθηση ομαλότητας.

«Είναι σημαντικό να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να προσφέρουμε στα παιδιά την ψυχολογική υποστήριξη που χρειάζονται, καθώς και ένα ασφαλές περιβάλλον και μια ομαλότητα στην καθημερινότητά τους, για να τα βοηθήσουμε να διαχειριστούν τις τραυματικές εμπειρίες τους», λέει η Khan. «Τα παιδιά του Νεπάλ έχουν ήδη περάσει τόσα πολλά και πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να τους δώσουμε πίσω την αίσθηση της παιδικής ηλικίας».

Η UNICEF απηύθυνε έκκληση για περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη της ανθρωπιστικής βοήθειάς της για το σεισμό στο Νεπάλ, κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών μηνών, ως μέρος μιας ευρύτερης διεθνούς έκκλησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here