Ο απολογισμός του Navarino Environmental Observatory

Η απολογιστική παρουσίαση του πενταετούς έργου του ερευνητικού περιβαλλοντικού παρατηρητηρίου Navarino Environmental Observatory και η ανανέωση της συμφωνίας για τα επόμενα 5 έτη μεταξύ των τριών εταίρων, του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και της εταιρείας ΤΕΜΕΣ Α.Ε. αποτέλεσαν τον πυρήνα της  εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 18 Μαΐου,στην Ακαδημία Αθηνών.

Την εκδήλωση που έθεσε υπό την Αιγίδα της η Προεδρία της Δημοκρατίας, τίμησαν με την παρουσία τουςη Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος και η Πρόεδρος της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών που απονέμει τα Βραβεία Νομπέλ Επιστημών, Καθηγήτρια Barbara Cannon. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν εκπρόσωποι της πολιτείας, της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, του ακαδημαϊκού και επιστημονικού χώρου.

Τo ΝΕΟ, το οποίο λειτουργεί από το 2010 στην Costa Navarino, στη Μεσσηνία, αποτελεί πρότυπο διεθνούς συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκών φορέων και ιδιωτικού τομέα, εστιάζοντας στην έρευνα και την εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στην περιοχή της Μεσογείου. Πρόκειται για μία μοναδική συνεργασία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και πρωτοπόρος για τη χώρα μας στον τομέα αυτό.

Με αφορμή την εκδήλωση η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος τόνισε στο χαιρετισμό του: «Η πρωτοβουλία του «Navarino Environmental Observatory», είναι διττώς πρωτοποριακή: Κατά πρώτο λόγο ο, διεθνούς πια φήμης, ερευνητικός αυτός κόμβος συνιστά κορυφαίο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αγαστής και διαφανούς συνεργασίας του ακαδημαϊκού και του ιδιωτικού τομέα. Κατά δεύτερο –και, φυσικά, πιο σημαντικό- λόγο, η μεγάλη σημασία της πρωτοβουλίας του «Navarino Environmental Observatory» δικαιολογείται εκ του ότι αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον της Μεσογείου. Μελετώντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον της Μεσογείου, το «Navarino Environmental Observatory» προσφέρει ανεκτίμητη υπηρεσία στην διαιώνιση του λίκνου του Πνεύματος και του Πολιτισμού.  Διότι με βάση τ’ αρχέγονα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της, η Μεσόγειος και οι Λαοί της έχουν να δώσουν ακόμη πολλά στην πρόοδο της Επιστήμης και του Πολιτισμού για το μέλλον».

Η Πρόεδρος της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών, Καθηγήτρια Barbara Cannon σημείωσε στην ομιλία της: «Η Σουηδική  Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών έχει βαθιά δέσμευση σε θέματα περιβαλλοντικής αειφορίας. Ως τωρινή Πρόεδρος της Ακαδημίας με μεγάλη χαρά διαπιστώνω, τη συνεισφορά και ενθουσιασμό των μελών μας στη συμμετοχή και προώθηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Navarino Environmental Observatory. H έρευνα για την κλιματική αλλαγή, που γίνεται στο ΝΕΟ, έχει αναγνωριστεί διεθνώς και αναμένεται να συνεχιστεί στο μέλλον».

Οι δράσεις του ΝΕΟ τα τελευταία 5 έτη, το έχουν αναδείξει σε παγκοσμίου φήμης ερευνητικό κέντρο στον τομέα της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο και οι δραστηριότητές του έχουν ήδη γίνει διεθνώς γνωστές. Επιστήμονες από όλο τον κόσμο διεξάγουν πρωτοποριακή έρευνα, αναπτύσσουν νέα επιστημονικά εργαλεία και μεθόδους ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία και ιδέες, ενώ παράλληλα εκπαιδεύουν την επόμενη γενιά νέων επιστημόνων. Τα αποτελέσματα της έρευνας του ΝΕΟ με εστίαση στη Μεσόγειο, συμβάλλουν σημαντικά στη γνώση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος της κλιματικής αλλαγής. Με περισσότερες από 37 δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, 7 διδακτορικές διατριβές σε εξέλιξη, 8 διεθνή εργαστήρια, 22 σειρές μαθημάτων σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, 6 συνεργαζόμενους φορείς από Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική, περισσότερους από 220 επισκέπτες ετησίως και περισσότερους από 2.500 μαθητές στο Navarino Natura Hall, καθώς και δράσεις για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής Γρηγόριος Σκαλκέας, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το διαπρεπές ερευνητικό και διδακτικό έργο, το οποίο επιτελείται στις εγκαταστάσεις του Navarino Environmental Observatory είναι ήδη παγκοσμίως γνωστό και αυτό οφείλεται στην άριστη συνεργασία που έχουν αναπτύξει οι Έλληνες επιστήμονες από την Ακαδημία Αθηνών με τους συναδέλφους τους στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, το Κέντρο  Bolin, καθώς και από άλλα Ινστιτούτα της Ευρώπης και διεθνώς. Ευχόμαστε στο Navarino Environmental Observatory να συνεχίσει την επιτυχημένη και ανοδική του πορεία επί αιώνες».

«Η σύμπραξη με την ΤΕΜΕΣ και την Ακαδημία Αθηνών για τη δημιουργία και λειτουργία του Navarino Environmental Observatory έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Το NEO διεξάγει σημαντική έρευνα σε ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων, η οποία είναι καίριας σημασίας για το Πανεπιστήμιό μας. Παράλληλα, πρόκειται για μια στρατηγική σχέση, η οποία γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αποτελώντας επίσης μια σημαντική διεθνή ακαδημαϊκή συνεργασία. Ανυπομονούμε για την περαιτέρω ανάπτυξη της για το μέλλον», δήλωσε η Καθηγήτρια Astrid Söderbergh Widding, Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.

Ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., σημείωσε: ««Το ΝΕΟ, η πρωτοποριακή του έρευνα και η εκπαιδευτική του δράση, κρατούν τα θέματα του περιβάλλοντος στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας σε τοπικό επίπεδο, και αποτελούν κίνητρο και παράδειγμα για όλους μας στην περιοχή, για να λειτουργούμε με σεβασμό στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον. Το ΝΕΟ είναι μια μοναδική για τα ευρωπαϊκά δεδομένα συνεργασία, που αναδεικνύει τα οφέλη της σύμπραξης ακαδημαϊκού και ιδιωτικού τομέα σε αυτό το πεδίο. Στην Costa Navarino, στόχο μας έχουμε να προστατεύουμε και να αναδεικνύουμε το φυσικό πλούτο της περιοχής. Η Μεσσηνία αποτελεί πλέον έναν επιστημονικό κόμβο που προσελκύει παγκόσμιο ενδιαφέρον στο πεδίο της κλιματικής αλλαγής και παράδειγμα αειφόρου ανάπτυξης».

Η Διευθύντρια του ΝΕΟ, Καθηγήτρια Karin Holmgren ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία της για το έργο του ΝΕΟ: «Το όραμά μας που δημιουργήθηκε πριν από 5 χρόνια, έχει εκπληρωθεί. Για την επόμενη πενταετή περίοδο, στόχος του ΝΕΟ είναι να συμβάλει σημαντικά στην καλύτερη κατανόηση των δυναμικών πίσω από τις φυσικές εξελίξεις στον πλανήτη, καθώς και στην καλύτερη συσχέτιση των φυσικών και κοινωνικών δεδομένων και θεωριών, προκειμένου να ξεπεράσει τα στερεότυπα στις σχέσεις κλίματος, περιβάλλοντος και κοινωνιών. Τέτοια γνώση μπορεί να προσθέσει σημαντικούς κρίκους στην αλυσίδα της αειφόρου ανάπτυξης σε τοπικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο».

Η ανανέωση της συνεργασίας των τριών εταίρων για 5 επιπλέον έτη αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω το περιβαλλοντικό και εκπαιδευτικό έργο του Navarino Environmental Observatory και επιβεβαιώνει τη δέσμευση των τριών μερών στο σκοπό της έρευνας υψηλού επιπέδου που πραγματοποιείται στο ΝΕΟ. Ταυτόχρονα, αποδεικνύει πως η ακαδημαϊκή κοινότητα και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να εργαστούν από κοινού πάνω στην έρευνα και την εκπαίδευση γύρω από την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στην περιοχή της Μεσογείου.