Τσιρώνης: Η ποιότητα των νερών μας αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας

Εξαιρετικής ποιότητας για κολύμβηση είναι τα νερά της χώρας σύμφωνα με τα στοιχεία για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης σε όλη την Ευρώπη που ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος.

Το 95 % των περιοχών κολύμβησης που τελούν υπό παρακολούθηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση πληροί τις ελάχιστες προδιαγραφές ποιότητας των υδάτων το 2014.

Η ποιότητα των υδάτων στο 83 % των περιοχών της Ευρώπης κρίνεται εξαιρετικής ποιότητας, σημειώνοντας αύξηση κατά περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με το 2013. Όλες οι περιοχές κολύμβησης στην Κύπρο, το Λουξεμβούργο και τη Μάλτα διαθέτουν ύδατα εξαιρετικής ποιότητας. Τις χώρες αυτές ακολουθούν η Ελλάδα (97 %), η Κροατία (94 %) και η Γερμανία (90 %), όλες με υψηλή αναλογία των περιοχών που διαθέτουν ύδατα κολύμβησης εξαιρετικής ποιότητας.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, μόνο το 2 % των περιοχών κολύμβησης δεν πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις της οδηγίας για τα ύδατα κολύμβησης και χαρακτηρίζεται ως «ανεπαρκούς ποιότητας».

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την έκθεση για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης που εκδίδουν ετησίως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην έκθεση συγκρίνεται η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης κατόπιν δειγματοληψίας σε περισσότερες από 21.000 παράκτιες και εσωτερικές περιοχές κολύμβησης σε όλη την ΕΕ, την Ελβετία και την Αλβανία το 2014.

Σχετικά με το θέμα ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης δήλωσε: «Η ποιότητα των νερών των θαλασσών αλλά και των λιμνών μας είναι γνωστή και αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας. Αυτό ακριβώς αποδεικνύεται με επιστημονικά άρτιο τρόπο με τις ετήσιες εκθέσεις που προετοιμάζει η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΑΠΕΝ και τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος. Είναι στο χέρι μας να διατηρήσουμε για πάντα την ποιότητα των νερών μας».

Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης για την Ελλάδα κατά το έτος 2014 παρακολουθήθηκε και αξιολογήθηκε στο πλαίσιο του «Προγράμματος παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης στις ακτές της Ελλάδας», που εκπονείται με ευθύνη της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων (ΕΓΥ) του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ).

Η αξιολόγηση έγινε λαμβάνοντας υπόψη τις μικροβιολογικές παραμέτρους 1518 αντιπροσωπευτικών σημείων δειγματοληψίας και εφαρμόζοντας την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων των τεσσάρων τελευταίων ετών (2011-2014).

Η αναλυτική έκθεση των αποτελεσμάτων της κολυμβητικής περιόδου 2014 και τα αποτελέσματα του Προγράμματος Παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων – ακτών κολύμβησης δημοσιοποιούνται με ευθύνη της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΑΠΕΝ στην ιστοσελίδα bathingwaterprofiles.gr και στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης και Παρατήρησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ