Διαδίκτυο: Σύνδεση με Σύνεση!

Ένα καινοτόμο έργο με τίτλο «Σύνδεση με Σύνεση» ξεκίνησε να υλοποιεί η Safer Internet Hellas με συνεργάτη το Iνστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» με κεντρικό στόχο την εξάλειψη της άγνοιας των ανηλίκων αναφορικά με τις δημοκρατικές αξίες που διέπουν το Διαδίκτυο: δικαιώματα και υποχρεώσεις που συνεπάγονται τα δικαιώματα αυτά. Περαιτέρω, το έργο στοχεύει στην καταπολέμηση της ρητορικής μίσους,  που  συμπεριλαμβάνει και το «cyberbullying», και που αποτελεί το Νο 1 ζήτημα πανευρωπαϊκά.

Η ανάγκη για γνώση των δικαιωμάτων μας online αλλά και των υποχρεώσεων που απορρέουν από τα δικαιώματα αυτά, είναι περισσότερο  επιτακτική από ποτέ όταν το 60.9% των ανηλίκων θεωρεί ότι ελέγχει το χώρο του στο Διαδίκτυο αλλά το 65,6% δε γνωρίζει την έννοια της ιδιωτικότητας! Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι οι ανήλικοι δε σέβονται τη γνώμη των άλλων online σε ποσοστό 49.6%, το 68,6 % αγνοοεί τους κανόνες καλής συμπεριφοράς, ενώ το 60,1% δε γνωρίζει ότι η διαδικτυακή συμπεριφορά μπορεί να έχει συνέπειες στο φυσικό κόσμο. Επιπλέον, τα παιδιά δεν γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο με κριτική σκέψη και ασφάλεια καθώς δεν αναγνωρίζουν ποιες είναι οι παράνομες συμπεριφορές στο Διαδίκτυο σε ποσοστό 65,1%, ενώ καταπατούν την πνευματική ιδοκτησία σε ποσοστό 79,7%!

Στο πλαίσιο αυτό, το έργο «Σύνδεση με Σύνδεση», μέσα από καινοτόμες δράσεις εκπαίδευσης, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, στοχεύει στο να εξοπλίσει τα παιδιά με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα τα ενδυναμώσουν στο να συμβάλουν στην οικοδόμηση και την υπεράσπιση μιας καθολικής κουλτούρας ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ψηφιακή Εποχή, εκτιμώντας τη διαφορετικότητα, ως ενεργοί πολίτες της δημοκρατικής ζωής. Παράληλλα, το έργο αποσκοπεί στο να ενθαρρύνει την ενσυναίσθηση για τα θύματα οποιαδήποτε μορφής ρητορικής μίσους, εκφοβισμού, ρατσισμού, διάκρισης στο Διαδίκτυο και τη στήριξη αυτών, ενθαρρύνοντας την αυτορρύθμιση των χρηστών του Διαδικτύου και την αναφορά τέτοιων ανάρμοστων συμπεριφορών.

Στη διάρκεια του έργου θα υλοποιηθούν 13 webinars σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, ειδικό εκπαιδευτικό εγχειρίδιο για παιδιά δημοτικού, 4 θεατρικές παραστάσεις της «Φάρμας του Διαδικτύου» στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, καθώς και στοχευμένη εκπαίδευση 500 στελεχών εκπαίδευσης, μέσα στην περίοδο 1/5/2015 – 30/04/2016.

Στο πλευρό της η Safer Internet Hellas θα έχει και τον Ισλανδικό Οργανισμό Heimili og Skoli, που υλοποιεί την επίσημη εθνική εκστρατεία κατά της ρητορικής μίσους «No Hate Speech Movement» του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία η Safer Internet Hellas τελεί συνεργάτης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ