Ο Τσιρώνης για τη γαλάζια ανάπτυξη

Σε δύο ημερίδες με θέματα: «Προς ένα Οδικό Χάρτη για Γαλάζιες Επενδύσεις και Θέσεις Εργασίας στη Μεσόγειο», και «Προς μία Βιώσιμη Ναυτιλία: Η Κοινωνία των Πολιτών σε διάλογο με φορείς χάραξης πολιτικής και τη ναυτιλιακή βιομηχανία», συμμετείχε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Αναπληρωτής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη αφορούσε την συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων «Προς ένα Οδικό Χάρτη για Γαλάζιες Επενδύσεις και Θέσεις Εργασίας στη Μεσόγειο», την οποία διοργάνωσε η Ένωση για τη Μεσόγειο και σ’ αυτήν συμπροεδρεύουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιορδανία.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Υπουργός Αναπληρωτής «η Μπλε οικονομία, μόνο στην Ε.Ε., εκπροσωπεί 5.400.000 θέσεις εργασίας και ακαθάριστη προστιθέμενη αξία σχεδόν € 500 δισεκατομμυρίων το χρόνο. Οι θάλασσες και οι ωκεανοί αποτελούν κινητήρια δύναμη για την οικονομία, με μεγάλο δυναμικό για καινοτομία, ανάπτυξη και απασχόληση. Οι δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη σε ορισμένους τομείς είναι τεράστια, και ακόμη περισσότερο στις χώρες εκτός της Ε.Ε.

Η Ελλάδα, με περισσότερα από 15.500 χιλιόμετρα ακτογραμμής, της οποία ο πολιτισμός και η οικονομία συνδέονται στενά στην πάροδο του χρόνου με τη θάλασσα, έχει ζωτικό οικονομικό συμφέρον για την προστασία της ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων. Η θάλασσα συνδέεται με τον τουρισμό και τη ναυτιλία, που είναι οι δύο από τους βασικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, καθώς και την υδατοκαλλιέργεια, η οποία είναι ένας από τους πιο δυναμικούς τομείς των εξαγωγών μας.

Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλιστεί η καλή ποιότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, το οποίο θεωρούμε ως τον ακρογωνιαίο λίθο της γαλάζιας ανάπτυξης. Οι οικονομικές δραστηριότητες που υπονομεύουν την ποιότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος δεν είναι βιώσιμες πια», τόνισε ο Υπ. Αν. ΠΑΠΕΝ.

Ακολούθως, ο Γιάννης Τσιρώνης απηύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα με θέμα: «Προς μία Βιώσιμη Ναυτιλία: Η Κοινωνία των Πολιτών σε διάλογο με φορείς χάραξης πολιτικής και τη ναυτιλιακή βιομηχανία», που διοργάνωσαν οι οργανώσεις ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, GREENPEACE, NGO SHIPBREAKING PLATFORM, SURFRIDER FOUNDATION EUROPE και TRANSPORT & ENVIONMENT.

Όπως επεσήμανε στην ομιλία του ο Υπ. Αν. ΠΑΠΕΝ «αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα να συμμετέχω σήμερα στο διάλογο της κοινωνίας των πολιτών με το χώρο της ναυτιλίας για την προώθηση πιο φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών. Ο στόχος αυτός μας βρίσκει, ασφαλώς, απολύτως σύμφωνους.

Η Ελλάδα, με πάνω από 15.500 χιλιόμετρα ακτογραμμής, είναι μια χώρα άρρηκτα συνδεδεμένη ιστορικά και πολιτισμικά με τη θάλασσα. Ταυτόχρονα, η θάλασσα αποτελεί βασικό πλουτοπαραγωγικό πόρο της χώρας, αφού συνδέεται με τον τουρισμό και τη ναυτιλία που αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, καθώς επίσης και με τις υδατοκαλλιέργειες, που αποτελούν έναν από τους πιο δυναμικούς εξαγωγικούς μας κλάδους.

Ως εκ τούτου, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη διασφάλιση της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Είναι ο θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο πρέπει να ‘χτίσουμε’ την ευημερία μας», είπε εμφατικά ο Γιάννης Τσιρώνης.