Ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, μετά την επιτυχημένη ημερίδα που διοργάνωσε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση τον Νοέμβριο του 2013, με θέμα τη φωτογραφία και την πόλη της Αθήνας, επανέρχεται με μια διευρυμένη θεματική: Αυτή τη φορά προσκαλεί τον κόσμο σε μια διαφορετική θέαση της Αθήνας, όχι μόνο μέσα από την φωτογραφία, αλλά και τον κινηματογράφο, το θέατρο, τη λογοτεχνία, την αρχιτεκτονική και τις σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις.
Στόχος της ημερίδας είναι να ξαναδούμε την πόλη της Αθήνας εκ των έσω, να ανακαλύψουμε τις μικρές πόλεις, τις γειτονιές, την ιστορία και τις αφηγήσεις της.
Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στο έργο νέων δημιουργών που ζουν και σπουδάζουν στην Αθήνα και στον τρόπο που εκείνοι την ανακαλύπτουν βήμα-βήμα φωτογραφίζοντας, αλλά και στην προσέγγιση των καθηγητών τους από το Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων του ΤΕΙ Αθήνας (Νίκος Αποστολόπουλος, Γιάγκος Αθανασόπουλος, Κώστας Θωμόπουλος). Παράλληλα, η προσέγγιση των ερασιτεχνών φωτογράφων, τουριστών, αλλά και κατοίκων ως πηγή έμπνευσης θα προσδώσει μια καινούργια ανάγνωση στις φωτογραφίες του παρελθόντος (Ηώ Πάσχου).
Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν, ακόμα, ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης, η Ιωάννα Κονδύλη επίκουρη καθηγήτρια αστικού δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι θεωρητικοί της λογοτεχνίας Τιτίκα Καραβία εντ. διδάσκουσα Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και Πέγκυ Καρπούζου λέκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, η αρχιτέκτων Μαρία Μοίρα, ο διακεκριμένος Έλληνας σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης και αρκετοί άλλοι διακεκριμένοι ομιλητές.
Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί η παρουσία στην εκδήλωση του Γάλλου καθηγητή Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Paris 1 Panthéon-Sorbonne Jean-Philippe Gabric υπεύθυνου του ερευνητικού προγράμματος LABEX CAP, ο οποίος θα προσδιορίσει την ανάγκη επανερμηνείας της Αθήνας με την ιστορία της.