Τσιρώνης: Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σηματοδοτεί τα στενά περιθώρια δράσης που αφήνει σε διεθνές επίπεδο ένα μοντέλο βασισμένο στην υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων και την κερδοσκοπία.

Για την χώρα μας η σημερινή κρίση προτάσσει την ανάγκη να ξαναστήσουμε την οικονομία σε μία νέα βάση με σεβασμό στον άνθρωπο, το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.

Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι κόστος για την οικονομία αλλά επένδυση για την κοινωνία. Η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η αποτελεσματική διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, η βελτίωση της ποιότητας των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων, η προστασία και η αύξηση του δασικού πλούτου, δεν είναι απλά στόχοι μίας φιλοπεριβαλλοντικής πολιτικής, αλλά επένδυση στο μέλλον της χώρας μας. Ένα μέλλον που μπορεί να βασίζεται στο απόλυτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας μας που έχει την πλουσιότερη βιοποικιλότητα στην Ευρώπη: στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, που δικαιούμαστε να απολαμβάνουμε τόσο εμείς όσο και οι φιλοξενούμενοί μας.

Το ίδιο απαραίτητη ως επένδυση στο μέλλον, είναι η μετάβαση σε μία βιώσιμη και ανταγωνιστική κυκλική οικονομία ως κυρίαρχο μοντέλο για την μελλοντική οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η μετάβαση σε μια πιο κυκλική οικονομία μπορεί όχι μόνο να προστατέψει το περιβάλλον με τη μείωση της εκμετάλλευσης των πόρων, αλλά ταυτόχρονα να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία. Αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό με την ενεργοποίηση νέων επιχειρηματικών μοντέλων και τεχνολογιών, καθώς και με τη διευκόλυνση της κοινωνικής οικονομίας.

Σήμερα καλούμαστε να επανεκκινήσουμε την οικονομία, να ζωντανέψουμε την ύπαιθρο, να ανασυγκροτήσουμε την παραγωγή και την ίδια στιγμή να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί: κράτος – ιδιώτες – πολίτες, μακριά από ιδιοτέλειες και μικροσυμφέροντα.

…Κι όπως λέει ο ποιητής: «Αυτόν τον κόσμο τον καλό, τον χιλιομπαλωμένο (…) άλλοι τον είχαν πρώτα (…) σ’ εμάς τον παραδώσανε (…) κι άλλοι τον καρτεράνε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ