ΙΣΝ: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σκάκι στα Σχολεία»

Με αφορμή την ολοκλήρωση του διετούς εκπαιδευτικού προγράμματος «Σκάκι στα Σχολεία», το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org), το οποίο υποστήριξε την εφαρμογή του προγράμματος στη χώρα μας, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί Συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχαν οι δύο βασικοί φορείς υλοποίησης του προγράμματος: το Kasparov Chess Foundation Europe (www.kcfe.eu) και ο ιδρυτής του κ. Garry Kasparov, καθώς και η Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης (www.skakistis.gr) και ο κ. Γιάννης Αντωνιάδης, Πρόεδρος της ‘Ένωσης.

Οι δύο φορείς παρουσίασαν τη φιλοσοφία του προγράμματος, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της διετούς έως τώρα πορείας του στα ελληνικά σχολεία.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σκάκι στα Σχολεία», υλοποιείται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια από το Kasparov Chess Foundation, σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, ενώ βασίζεται στο γεγονός ότι, η εκμάθηση σκακιού σε πρώιμη ηλικία έχει αποδειχθεί πως βελτιώνει σημαντικά τις γνωστικές και συμπεριφορικές ικανότητες των παιδιών και συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας, καθώς ενισχύεται η κριτική και στρατηγική σκέψη των παιδιών. Παράλληλα, τα παιδιά που εξοικειώνονται με τη λογική του συγκεκριμένου παιχνιδιού, δυναμώνουν την αυτοπεποίθησή τους, αναπτύσσουν ευρύτερες επικοινωνιακές δεξιότητες και διδάσκονται την άμιλλα και την ισότητα απέναντι σε ένα στοιχείο που τους ενώνει – το σκάκι.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα «Σκάκι στα Σχολεία» ξεκίνησε πιλοτικά στη χώρα μας το 2013, όταν το Kasparov Chess Foundation Europe σε συνεργασία με την Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, υλοποίησε το πρόγραμμα σε 20 δημόσια σχολεία της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή 500 μαθητών της πρώτης και δευτέρας δημοτικού. Τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική αυτή φάση υλοποίησης ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, με αποτέλεσμα το «Σκάκι στα Σχολεία» να συνεχιστεί και κατά το σχολικό έτος 2014-2015 και να επεκταθεί σε ακόμα 170 δημόσια σχολεία από όλη την Ελλάδα, με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας. Η επιλογή των σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα έγινε από την Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης και αφορούσε κατά κύριο λόγο σχολεία σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπου η εκμάθηση σκακιού αναμενόταν να προσφέρει στους μικρούς μαθητές σημαντικές ευκαιρίες για τη μελλοντική τους ανάπτυξη και πορεία.

Την περίοδο 2013-2015, συνολικά 300 τμήματα από 190 σχολεία, από όλη την Ελλάδα, συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σκάκι στα Σχολεία», ενώ περίπου 6.000 μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να επωφεληθούν από τον ψυχαγωγικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα του σκακιού.

Η εφαρμογή του προγράμματος περιλαμβάνει μία ώρα διδασκαλίας σκακιού την εβδομάδα, είτε από μια ομάδα εξωτερικών εκπαιδευτών που επισκέπτονται τα σχολεία σε εβδομαδιαία βάση, είτε από τους ίδιους τους δασκάλους των σχολείων που γνωρίζουν σκάκι και αναλαμβάνουν την εκπαίδευση των μαθητών, με την καθοδήγηση της Ένωσης Σκακιστών Θεσσαλονίκης και με μεταφρασμένο εκπαιδευτικό υλικό που δόθηκε από το Kasparov Chess Foundation.

Ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δήλωσε: «Η νέα γενιά της Ελλάδας και η αναζήτηση αποτελεσματικών τρόπων στήριξής της βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το «Σκάκι στα Σχολεία» είναι μία εκπαιδευτική μέθοδος που με σύγχρονη ματιά και καινοτόμο παιδαγωγική αντίληψη, ανοίγει νέους ορίζοντες για τους μαθητές της χώρας, προσφέροντάς τους ευκαιρίες για μελλοντική ανάπτυξη. Η μεγάλη εμπειρία που διαθέτει το Kasparov Chess Foundation στο θέμα εκπαιδευτικής προσέγγισης του σκακιού και η μοναδική τεχνογνωσία της Ένωσης Σκακιστών Θεσσαλονίκης, συνέβαλαν στην επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο ωφέλησε περίπου 6.000 μαθητές ανά την Ελλάδα».

Ο κ. Garry Kasparov, Ιδρυτής του Kasparov Chess Foundation, πρόσθεσε: «Το Kasparov Chess Foundation (KCF) είναι στην ευχάριστη θέση να συνεργάζεται με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το πρόγραμμα «Σκάκι στα Σχολεία», εδώ στην Ελλάδα. Το σκάκι έχει αποδεδειγμένα οφέλη ως ένα δυναμικό, σύγχρονο εκπαιδευτικό εργαλείο. Βελτιώνει την αυτοσυγκέντρωση και αναπτύσσει τη λογική και την πειθαρχημένη σκέψη. Πρόκειται για ένα πρότυπο μοντέλο του είδους της δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων που απαιτείται σε κάθε τομέα του σημερινού, ταχέως μεταβαλλόμενου, κόσμου μας. Και, το καλύτερο απ’ όλα, είναι ότι είναι διασκεδαστικό και εύκολο να το μάθουν τα παιδιά. Επιπλέον, η εφαρμογή της διδασκαλίας σκακιού στα σχολεία κοστίζει ελάχιστα. Με το όραμα και την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και με την τεχνογνωσία του KCF, η συνεργασία μας δείχνει ότι Ελλάδα αρνείται να μείνει πίσω όσον αφορά τις σύγχρονες εκπαιδευτικές προκλήσεις του 21ου αιώνα.»

Ο κ. Γιάννης Αντωνιάδης, Πρόεδρος της Ένωσης Σκακιστών Θεσσαλονίκης, ανέφερε: «Ο κοινός μας στόχος και ο λόγος που μαθαίνουμε σκάκι στα παιδιά δεν είναι για να γίνουν σκακιστές, αθλητές δηλαδή. Κάποια που έχουν τις ιδιαίτερες δεξιότητες που απαιτείται, θα γίνουν. Στόχος μας είναι να μάθουν τα παιδιά να σκέφτονται, να μάθουν να κάνουν σχέδια και στρατηγικές, να μάθουν να λύνουν προβλήματα. Και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσα από το παιχνίδι. Τα παιδιά μαθαίνουν, παίζοντας σκάκι».