Δίμηνη παράταση στην υποβολή αιτήσεων για τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών

Workers install solar panels on the roof of the Palexpo Exhibition Center in Geneva October 12, 2011. Once finished, it will be the biggest solar farm in Switzerland with 15,000 photovoltaic panels covering a surface of 48,000 square meters (516,000 square feet) and producing for the Industrial Services of Geneva enough electricity to power 1,200 households. REUTERS/Denis Balibouse (SWITZERLAND - Tags: ENVIRONMENT ENERGY TPX IMAGES OF THE DAY)

Νομοθετική ρύθμιση με την οποία δίδεται παράταση δύο μηνών προς τους κατ’ επάγγελμα αγρότες μικρούς παραγωγούς φωτοβολταϊκών, που για διάφορους λόγους δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν εμπρόθεσμα στον ΛΑΓΗΕ υπεύθυνες δηλώσεις για την ιδιότητά τους.

Με νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση, θα δοθεί παράταση δύο μηνών προς τους κατ’ επάγγελμα αγρότες μικρούς παραγωγούς φωτοβολταϊκών, που για διάφορους λόγους δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν εμπρόθεσμα στον ΛΑΓΗΕ υπεύθυνες δηλώσεις για την ιδιότητά τους, με βάση τις οποίες παρέχονται οι αποζημιώσεις του προηγούμενου έτους και γίνεται ο προσδιορισμός της τιμής έκδοσης τιμολογίων του τρέχοντος έτους. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Καραγιαννίδη.

Επίσης ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνης τόνισε ότι το υπουργείο «σχεδιάζει αυτήν την περίοδο ένα πρόγραμμα το οποίο θα μας επιτρέψει τους επόμενους μήνες να βελτιώσουμε τις αποζημιώσεις για τους πολύ μικρούς παραγωγούς ΑΠΕ και ειδικά φωτοβολταϊκών και ιδιαίτερα γι’ αυτούς που είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες».

Ακολουθεί η πλήρης απάντηση του Υπουργού ΠΑΠΕΝ, Παναγ. Λαφαζάνη:

«Είναι πολύ εύστοχη η επίκαιρη Ερώτηση του κ. Καραγιαννίδη. Θίγει ένα πραγματικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί αυτή την περίοδο πάρα πολλούς αγρότες σ’ όλη την ελληνική επικράτεια και εμείς στο υπουργείο μας έχουμε γίνει δέκτες αυτών των διαμαρτυριών και των παραπόνων. Γι’ αυτό κύριε Καραγιαννίδη ανταποκρινόμενοι και στη δική σας ευαισθησία, το υπουργείο μας έχει καταθέσει μία ρύθμιση στο νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση για τις βοσκήσιμες γαίες. Με αυτή τη ρύθμιση δίνουμε τη δυνατότητα, από την ψήφιση του σχετικού νόμου και με παράταση δύο μηνών, να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία προς τους αγρότες που για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να κάνουν αυτή τη δήλωσή τους, να την κάνουν πλέον τώρα. Επομένως να τύχουν των ρυθμίσεων και της αποζημίωσης των κατ’ επάγγελμα αγροτών, εφόσον πράγματι το δικαιούνται και θα ήταν άδικο να χάσουν αυτή τη δυνατότητα για λόγους για τους οποίους δεν ευθύνονται κατά κύριο λόγο οι ίδιοι, δεν μπορούσαν να υποβάλλουν εμπρόθεσμα τη δήλωσή τους. 

Και βεβαίως ακούμε με προσοχή αυτό το οποίο λέτε, ότι δεν είναι δυνατόν αυτή η διαδικασία να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Πρέπει, εφόσον έχει διαμορφωθεί το μητρώο στον ΛΑΓΗΕ των κατ’ επάγγελμα αγροτών, την υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση εξαίρεσης να την έχουν αυτοί που πλέον δεν θα είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες κι όχι αυτοί οι οποίοι συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους.

Τέλος, θα ήθελα να σας πω ότι το υπουργείο μας σχεδιάζει αυτήν την περίοδο ένα πρόγραμμα το οποίο θα μας επιτρέψει τους επόμενους μήνες να βελτιώσουμε τις αποζημιώσεις για τους πολύ μικρούς παραγωγούς ΑΠΕ και ειδικά φωτοβολταϊκών και ιδιαίτερα γι’ αυτούς που είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε ένα καλό δρόμο παρ’ ότι οι δυσκολίες είναι μεγάλες, πάρα πολύ μεγάλες. Ελπίζουμε βήμα το βήμα να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα στο άμεσο μέλλον.

Νομίζω ότι ο κ. Καραγιαννίδης κάλυψε το θέμα και από τη σκοπιά της προοπτικής. Βεβαίως η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, η εξοικονόμηση ενέργειας και η απαλλαγή του χώρου της ενέργειας από ληστρικές ιδιωτικές πρακτικές, είναι κατ’ εξοχήν ενεργητικές πολιτικές οι οποίες είναι απαραίτητες αυτήν την περίοδο και τις οποίες σχεδιάζουμε προκειμένου και να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας συνολικότερα και προκειμένου ο χώρος των φωτοβολταϊκών να σχεδιαστεί καλύτερα και οι αποζημιώσεις που θα δίδονται να είναι εύλογες, ενώ ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζουμε το μείζον ενεργειακό πρόβλημα από όλες τις σκοπιές: και την αναπτυξιακή του και την οικολογική του».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here