Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό

  Ξεκίνησε το “Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό” από τη Γεν. Γραμμ. Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Το A Chance for Children Foundation που ίδρυσε ο Σκηνοθέτης του Baywatch, το International Swimming Hall of Fame, το Princess Charlene of Monaco Foundation, τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΣΔΥ, ΕΟΥΔΑ, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ΠΕΝΕΛΦΑ και ΣΕΕΔΑ, στηρίζουν το πρόγραμμα για να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες στα ατυχήματα του νερού και την αθλητική ναυαγοσωστική.

  Ο Γιάννης Μπασκόζος (Γεν. Γραμματέας Δημόσιας Υγείας – Υπουργείου Υγείας), δήλωσε: “Για πρώτη φορά η Ελλάδα οργανώνει ένα εθνικό πρόγραμμα καταπολέμησης των ατυχημάτων στο νερό με μηδενικό κόστος για το κράτος, διεθνείς συνεργασίες και διαχρονικό ορίζοντα υλοποίησης. Η ΓΓΔΥ επιδιώκει να αποτελέσει τον εγγυητή της ασφάλειας και της πρόληψης των ατυχημάτων αυτό το καλοκαίρι”.

  O πνιγμός και τα ατυχήματα στο νερό, αποτελούν σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους ετησίως από πνιγμό. Επίσης, ένα πλήθος άλλων ατυχημάτων, λ.χ. μόνιμη παράλυση στην σπονδυλική στήλη από βουτιά και θάνατος από πρόσκρουση μηχανοκίνητου σκάφους με λουόμενο, μπορούν να λάβουν χώρα στο νερό.

  Στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου για τα Ατυχήματα, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας (ΓΓΔΥ) του Υπουργείου Υγείας, υλοποιεί το “Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό“. Σκοπός του είναι να προστατευτεί η δημόσια υγεία από ατυχήματα στο νερό μέσα από την ευαισθητοποίηση των πολιτών στους κινδύνους γύρω από το νερό και της δια βίου ετοιμότητας μέσω άσκησης με προγράμματα αθλητικής ναυαγοσωστικής (βλέπε sportlifesaving.blogspot.gr). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 8 εκπαιδευτικές ενότητες (που οδηγούν στη λήψη αντίστοιχου αριθμού βεβαιώσεων κατανόησης), οπτικού εκπαιδευτικού υλικού για τη διδασκαλία σε κατασκηνώσεις και άλλους φορείς, αφίσα, φυλλάδιο και ένα τηλεοπτικό κοινωνικό μήνυμα για τον πνιγμό.

  Την στήριξή τους στην εποπτεύουσα αρχή της ΓΓΔΥ του Υπ. Υγείας προσέφεραν 10 οργανισμοί δια μέσου των εκπροσώπων τους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο Greg Bonann (Δημιουργός της τηλεοπτικής σειράς Baywatch και Συνιδρυτής με την Tai Collins του A Chance for Children Foundation), η Δρ. Βίκυ Μπαφατάκη (Γραμματέας Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca), το Princess Charlene of Monaco Foundation που ίδρυσε η τέως Ολυμπιονίκης κολύμβησης, H.S.H. Πριγκίπισσα Charlene, ο Bruce Wigo (Πρόεδρος International Swimming Hall of Fame), ο Θανάσης Γιαννόπουλος (Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ), ο Καθ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος (Κοσμήτορας Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας), ο Δρ. Μιχάλης Βλασταράκος (Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου), ο Βαγγέλης Ρακαντάς (Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Υποβρύχιας Δραστηριότητας – Αθλητικής Αλιείας), ο Δρ. Νίκος Τριπόδης (Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Λειτουργών Φυσικής Αγωγής), και η Μαρίνα Τουτουντζή (Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών).

  Δημιουργός του προγράμματος είναι ο Στάθης Αβραμίδης, PhD, Σύμβουλος Ατυχημάτων της ΓΓΔΥ στο Υπουργείο Υγείας, Υπάλληλος του ΚΕΕΛΠΝΟ και Διευθυντής Αθλητικής Ναυαγοσωστικής της ΕΟΥΔΑ.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here