Υποτροφίες: Η εκπαιδευτική απάντηση στην κρίση

Είναι αλήθεια πως η ασταθής οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας δεν αφήνει χώρο για σημαντικές αποφάσεις. Αλλά για χιλιάδες νέους, τώρα είναι η ώρα να επιλέξουν τι και πού θα σπουδάσουν, καθώς η ακαδημαϊκή χρονιά πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα.

Η επιλογή της δημόσιας παιδείας απειλείται από ακόμη μεγαλύτερη κρίση και ανασφάλεια για το τι μέλλει γενέσθαι. Από την άλλη πλευρά, η οικονομική στενότητα δεν αφήνει στις οικογένειες περιθώρια για «πολυτελείς» λύσεις, όπως οι σπουδές στο εξωτερικό. Επιπλέον, η πρόσφατη νομοθεσία επιβολής ΦΠΑ 23% και στην ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση κάνει και αυτή την επιλογή πιο δύσκολη.

Μέσα σε αυτή την περίοδο δύσκολων αποφάσεων αλλά και υψηλών απαιτήσεων για καλύτερη παιδεία και περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες, οι υποτροφίες εμφανίζονται πια ως από μηχανής θεός για να δώσουν στους νέους την εκπαίδευση που αξίζουν.

Αναζητώντας λύσεις χρηματοδότησης από διάφορους εκπαιδευτικούς οργανισμούς, πληροφορηθήκαμε για το εκτενές πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης που προσφέρει το DEREE. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, σύμφωνα με στοιχεία από την ιστοσελίδα του, έχει μια μακρά παράδοση στην παροχή ίσων ευκαιριών. Μία παράδοση που βασίζεται στην ίδρυσή του από Αμερικανούς ιεραποστόλους και προσφέρει από το 1875 ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην εκπαίδευση. Πρόκειται λοιπόν για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που επανεπενδύει τα έσοδά του στην εκπαίδευση, καταφέρνοντας έτσι να έχει μία «δεξαμενή» υποτροφιών από ίδια κεφάλαια ή από δωρεές και κληροδοτήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, το DEREE διαθέτει περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ σε ακαδημαϊκές υποτροφίες για το έτος 2015-2016 αλλά και υποτροφίες που δίνονται βάσει αποδεδειγμένης οικονομικής ανάγκης του υποψήφιου σπουδαστή. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 85% των σπουδαστών που αιτήθηκαν κάποιου είδους οικονομική στήριξη πέρυσι, την έλαβαν.

Επιπλέον, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος στο οποίο ανήκει το DEREE ανακοίνωσε μέσω της ιστοσελίδας του ότι θα καλύψει το πλήρες ποσό που αντιστοιχεί στο ΦΠΑ για τους σπουδαστές που δεν μπορούν, κατόπιν τεκμηρίωσης, να ανταπεξέλθουν στο κόστος σπουδών, ενώ θα προσφέρει ειδική οικονομική ενίσχυση ΦΠΑ σε όσους τη χρειάζονται. «Εκτιμούμε απεριόριστα τις θυσίες στις οποίες υποβάλλονται οι μαθητές, οι φοιτητές και οι οικογένειές τους μέσα σε αυτές τις εξαιρετικά αντίξες οικονομικές συνθήκες και εργαζόμαστε διαρκώς με στόχο να ελαφρύνουμε, με τον δικαιότερο δυνατό τρόπο, τα νέα βάρη που προκύπτουν από αυτές», δηλώνει ο πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Δρ. David G. Horner στο μήνυμά του προς τους σπουδαστές και τις οικογένειές τους στην σχετική ανάρτηση.

Το πρόγραμμα υποτροφιών και οικονομικής ενίσχυσης του κολλεγίου είναι ευρύ και προσφέρει πλήθος ευκαιριών σε όλα τα πεδία σπουδών.

Οι ακαδημαϊκές υποτροφίες δίνονται με βασικό κριτήριο τον βαθμό Απολυτηρίου. Όποιος υποψήφιος έχει βαθμό πάνω από 19/20 δικαιούται αυτόματα υποτροφία που καλύπτει το 50% των διδάκτρων. Για βαθμό 18-19/20 και 17-18/20 οι υποτροφίες καλύπτουν αντίστοιχα το 35% και το 25% των διδάκτρων.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές υποτροφίες όμως, το πρόγραμμα αυτό προσφέρει και οικονομική στήριξη σε όσους αποδεδειγμένα δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στο κόστος σπουδών. Προσφέρονται τόσο υποτροφίες οικονομικής στήριξης όσο και μειώσεις διδάκτρων. Οι υποτροφίες, που προέρχονται από κληροδοτήματα, καλύπτουν έως και 100% των διδάκτρων και δίδονται βάσει οικονομικής ανάγκης αλλά και άλλων κριτηρίων (τόπος καταγωγής, τομέας σπουδών, κ.ά.). Συγκεκριμένα, στη λίστα υποτροφιών βρήκαμε υποτροφίες για σπουδαστές με καταγωγή την Ήπειρο ή την Πελοπόννησο, ενώ υπάρχει πλήθος ακόμη κληροδοτημάτων. Επιπλέον, παρέχονται μειώσεις διδάκτρων από το DEREE που καλύπτουν 10% -50% των διδάκτρων.

Επίσης προσφέρεται και η δυνατότητα να δουλέψει κάποιος parttime σε διοικητικά γραφεία του Κολλεγίου παράλληλα με τις σπουδές του, ένα πρόγραμμα στο οποίο πέρυσι συμμετείχαν περισσότεροι από 150 σπουδαστές. Δουλεύοντας παράλληλα με τις σπουδές ο σπουδαστής δεν υποστηρίζεται απλά οικονομικά, αλλά εντάσσεται σε πραγματικό επαγγελματικό περιβάλλον ενώ έχει ακόμη ένα δυνατό στοιχείο για το CV του.

Το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης του DEREE περιλαμβάνει και πολλές ευκαιρίες κατά τη διάρκεια των σπουδών, όπως είναι οι υποτροφίες για σπουδές μίας ακαδημαϊκής περιόδου στο εξωτερικό, σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ ή ακόμη και της Ν. Κορέας! Το DEREE συνεργάζεται με κορυφαίες εταιρείες που προσφέρουν και ευκαιρίες αμειβόμενης πρακτικής άσκησης στα γραφεία τους σε όλο τον κόσμο, άλλο ένα στοιχείο που απαντά ιδανικά στην ανάγκη του σπουδαστή να αποκτήσει διεθνή επαγγελματική εμπειρία, χωρίς να επωμιστεί το υψηλό κόστος ζωής στο εξωτερικό.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι προσφέρονται και υποτροφίες σε φοιτητές των ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ για να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα minor, δηλαδή για μία υποειδίκευση σε συγκεκριμένο τομέα. Οι υπότροφοι συνήθως επιλέγουν έναν συμπληρωματικό τομέα των σπουδών τους στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Έτσι, πολλοί φοιτητές Νομικής σπουδάζουν Χρηματοοικονομικά στο DEREE ή σπουδαστές του Πολυτεχνείου επιλέγουν περιβαλλοντικές σπουδές ή και σπουδές διοίκησης επιχειρήσεων.

Η πρωτοβουλία του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος αποδεικνύει ότι, ακόμα και μέσα στην κρίση, λύσεις υπάρχουν για τους νέους που είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αυτό που αξίζουν. Επισκεφθείτε το site του DEREE για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υποτροφίες.

Υποτροφίες στο DEREE – Στοιχεία ακαδημαϊκού έτους 2014-15:

  • 58,6% των νέων φοιτητών έλαβαν οικονομική ενίσχυση / υποτροφία
  • 85,5% των φοιτητών που ζήτησαν οικονομική ενίσχυση, την έλαβαν
  • Μέσος όρος οικονομικής ενίσχυσης στους φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: €2.360 / έτος / φοιτητή
  • 31,2% των νέων φοιτητών έλαβαν ακαδημαϊκή υποτροφία βάσει βαθμού Απολυτηρίου

Περισσότερες πληροφορίες για τις υποτροφίες και το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης που προσφέρει το DEREE, στο www.acg.edu

*Λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος, στο DEREE θα ξεκινήσουν ταχύρρυθμα μαθήματα στις 12 Οκτωβρίου για την ένταξη στο πρώτο εξάμηνο σπουδών. Την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, 10:00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα γνωριμίας Discover DEREE Day. Δηλώστε συμμετοχή στο www.acg.edu ή στο 210 600 9800 εσωτ. 1410.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ