Ολοκληρώθηκε το έργο ΕΥ ΑΕΙΦΟΡΕΙΝ

Την Τελετή Λήξης – Βράβευσης του έργου «Επιχειρηματική Υπευθυνότητα και Αειφορία – ΕΥ ΑΕΙΦΟΡΕΙΝ» διοργάνωσαν με επιτυχία την Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο  «Αντωνιάδου»  του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Εθελοντική Ανθρωπιστική Δράση «ΑΝΘΡΩΠΟΜΑΝΙΑ».

Στόχος του έργου ΕΥ ΑΕΙΦΟΡΕΙΝ ήταν η ενίσχυση δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) μέσω της συνεργασίας ιδιωτικών επιχειρήσεων και φορέων του Δήμου Αθηναίων στους τομείς της Κοινωνικής Πρόνοιας, του Περιβάλλοντος και της Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας.

Την εκδήλωση άνοιξε στις 16.30 το απόγευμα ο Ομότιμος Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σπύρος Λιούκας, απευθύνοντας ένα σύντομο χαιρετισμό στο ακροατήριο, αποτελούμενο μεταξύ άλλων από τους επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο έργο, εκπροσώπους διαφόρων φορέων, ακαδημαϊκούς, κτλ. Τις επιμέρους πτυχές του έργου ΕΥ ΑΕΙΦΟΡΕΙΝ ανέπτυξαν στη συνέχεια ο Α’ Αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητήριου Αθηνών, κ.  Δημήτριος Τσάτσος καθώς και ο Πρόεδρος της Εθελοντικής Ανθρωπιστικής Δράσης Ανθρωπομάνια, κ. Νικόλαος Πιτσούλης στους σύντομους χαιρετισμούς που απήυθηναν.

Εν συνεχεία, η κα Μαρία Φωτάκη, μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΟΠΑ, πραγματοποίησε την απολογιστική παρουσίαση του έργου ΕΥ ΑΕΙΦΟΡΕΙΝ, κάνοντας μία επισκόπηση του στόχου του έργου, των δράσεων του, των ιδιαίτερων συνθηκών και δυσκολιών που αντιμετώπισε το ΕΥ ΑΕΙΦΟΡΕΙΝ, των ενεργειών που αναλήφθηκαν προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική υλοποίησή του αλλά και των βασικών συμπερασμάτων. Σε αυτά συγκαταλέγεται η διαπίστωση ότι οι ελληνικές ΜμΕ είναι κοινωνικά και περιβαλλοντικά ευαίσθητες, ανοιχτές στην πρόσκτηση, προσαρμογή και διάδοση ιδεών καθώς και η αναγκαιότητα της ενίσχυση της  αντίληψης της έννοιας της ΕΚΕ στον επιχειρηματικό ιστό του Δήμου.

Κατόπιν, η κα Ματίνα Κανάκη, εκπρόσωπος της Ανθρωπομάνια, παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις επιμόρφωσης, οι οποίες έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του έργου. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν: i) 12 θεματικά εργαστήρια (τετράωρες ενημερωτικές συναντήσεις) όπου ευαισθητοποιήθηκαν 153 στελέχη ιδιωτικών επιχειρήσεων σε θέματα ΕΚΕ, ii) 6 Εξειδικευμένα Θεματικά Εργαστήρια (τετράωρα) για κάθε τομέα παρέμβασης, όπου  ενημερώθηκαν  101 στελέχη ιδιωτικών επιχειρήσεων σε θέματα δράσεων ΕΚΕ στους τομείς της Πρόνοιας, του Περιβάλλοντος και της Κοινωνικής επιχειρηματικότητας , iii) 5 εικοσάωρες Επιμορφώσεις, όπου εκπαιδεύτηκαν 101 στελέχη ιδιωτικών επιχειρήσεων στους τρεις τομείς του έργου και iv) ένα 3ήμερο εκπαιδευτικό ταξίδι 20 στελεχών επιχειρήσεων στη Δανία.

Τις δράσεις δικτύωσης, οι οποίες έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου ΕΥ ΑΕΙΦΟΡΕΙΝ παρουσίασε στο ακροατήριο η κα Κατερίνα Βουτσινά, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια ΟΠΑ. Ειδικότερα, η κ. Βουτσινά αναφέρθηκε στους τρόπους (ηλεκτρονικούς και φυσικούς) με τους οποίους επιχειρήθηκε η δικτύωση των συμμετεχουσών επιχειρήσεων στο ΕΥ ΑΕΙΦΟΡΕΙΝ με ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ και Δομές του Δήμου Αθηναίων για την προώθηση δράσεων ΕΚΕ, καθώς και στις συγκεκριμένες ενέργειες, στις οποίες προέβη η ομάδα υλοποίησης του ΕΥ ΑΕΙΦΟΡΕΙΝ, ήτοι στην αναζήτηση και καταγραφή των στοχοθετούμενων ομάδων για Δικτύωση και στην ανάπτυξη ‘εξατομικευμένου’ πλάνου δικτύωσης σε κάθε θεματικό τομέα παρέμβασης του έργου.

Εν συνεχεία, ο κ. Νικόλαος Πιτσούλης, Πρόεδρος της ΑΝΘΡΩΠΟΜΑΝΙΑ και η κα Χριστίνα Νικολάου από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών,  παρουσίασαν αναλυτικά τις πιλοτικές εφαρμογές στους τρεις τομείς παρέμβασης του έργου, οι οποίες έλαβαν χώρα μέσα στον Οκτώβρη στο πλαίσιο του έργου ΕΥ ΑΕΙΦΟΡΕΙΝ. Και οι δύο ομιλητές έκαναν λόγο για  τρείς νέους θεσμούς, οι οποίοι γεννήθηκαν στην Αθήνα αυτή τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Πιτσούλης παρουσίασε τις «Εβδομάδες Ανθρώπινης Δράσης», οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 7-11 Οκτωβρίου και 21-25 Οκτωβρίου 2015 και στις οποίες συμμετείχαν 55 επιχειρήσεις, 5 ΜΚΟ και Κοινωνικές Δομές του Δήμου Αθηναίων και παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις 3.000 εργαζόμενοι και πελάτες των επιχειρήσεων.  Κατά τη διάρκεια των εβδομάδων αυτών, συλλέχθηκε, επίσης,  ένας πολύ μεγάλος αριθμός μεταχειρισμένων ειδών και ειδών πρώτης ανάγκης που θα διανεμηθούν στους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ανάγκη.

Επίσης, ο κος Πιτσούλης σημείωσε ότι στη φετινή πιλοτική «Εβδομάδα Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας» συμμετείχαν 7 Κοινωνικές επιχειρήσεις και 65 ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες δικτυώθηκαν και δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες για την μεταξύ τους συνεργασία. Ακολούθως, η κ. Νικολάου παρουσίασε το Φεστιβάλ Αειφορίας, το οποίο είχε ως στόχο την εξοικείωση των επιχειρήσεων των Αθηνών, με τις έννοιες της προστασίας του περιβάλλοντος, της αειφορίας και της βιώσιμης μέσω της έκθεσης και της ημερίδας «Πλανήτης – Περιβάλλον – Εμείς: Act Now!», της έκθεσης «Upcycling Art Museum», εκπαιδευτικών προγράμματων για παιδιά και πολιτιστικών δρώμενων με θέμα το περιβάλλον. Όπως σημείωσε η κ. Νικολάου, στο φετινό πιλοτικό «Φεστιβάλ Αειφορίας» συμμετείχαν 321 επισκέπτες (επιχειρήσεις, πολίτες και παιδιά) με μέση ημερήσια επικεψιμότητα 62,4 επισκέπτες. Ειδικότερα, στην Έκθεση συμμετείχαν 7 εκθέτες, ενώ στην Ημερίδα συμμετείχαν 50 εκπρόσωποι επιχειρήσεων, ΜΚΟ, μέλη ΒΕΑ, κ.λπ. Στα περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά συμμετείχαν 3 σχολεία και συνολικά 180 παιδιά. Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, έγιναν μετρήσεις οικολογικού αποτυπώματος σε επιλεγμένα σημεία του δήμου, όπου καταγράφηκαν 133 οικολογικά αποτυπώματα από πολίτες, επιχειρηματίες και παιδιά με μέση τιμή οικολογικού αποτυπώματος τα 4,46 εκτάρια, τιμή λίγο μικρότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η επόμενη παρουσίαση έγινε από την κα  Νικολέττα Καρρά , συνεργάτιδα  του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών(ΒΕΑ), η οποία τόνισε τα βασικά συμπεράσματα από το έργο ΕΥ ΑΕΙΦΟΡΕΙΝ για τις επιχειρήσεις- μέλη του ΒΕΑ καθώς και τα επόμενα βήματα, τα οποία προτίθεται να κάνει το ΒΕΑ για τη συνέχιση του οράματος του ΕΥ ΑΕΙΦΟΡΕΙΝ, ήτοι την προώθηση οργανωμένων δράσεων μέσω της ΕΚΕ. Η κ. Καρρά, ανεφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ότι οι μικρές επιχειρήσεις κάνουν δράσεις ΕΚΕ ίσως πολύ περισσότερο από κάθε άλλον και ότι κάθε κλάδος έχει να επιδείξει δραστηριότητες,  οι οποίες  για τόσα χρόνια είναι είτε κρυφές ή δεν έχουν λάβει τη σημασία που τους αξίζει, όπως επίσης και στο τι πρέπει να γίνει για την αποτελεσματική ανάδειξη των δράσεων αυτών, την ενεργοποίηση των υπολοίπων πτυχών της ΕΚΕ πέραν της κοινωνικής πρόνοιας και την οργανωτική προσαρμογή των μικρών επιχειρήσεων στη λογική της ΕΚΕ.

Εν συνεχεία, η κα Μαρία Φωτάκη παρουσίασε την μεθοδολογία καθώς και τα κριτήρια αξιολόγησης, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη διένεργεια του Διαγωνισμού Αριστείας «Βραβεία ΕΥΓΕ! Μικρές Κινήσεις Μεγάλης Σημασίας 2015» στο πλαίσιο του έργου, ο οποίος είχε ως στόχο την ανάδειξη και επιβράβευση 6 επιχειρήσεων που σχεδίασαν ή και ανέπτυξαν τις καλύτερες πρακτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και του περιβάλλοντος με ίδιες δυνάμεις ή/και σε συνεργασία με κοινωνική επιχείρηση.

Η εκδήλωση έκλεισε με την τελετή βράβευσης των συμμετεχουσών επιχειρήσεων, όπου απονεμήθηκαν  έξι (6) Βραβεία ΕΥΓΕ! Μικρές Κινήσεις Μεγάλης Σημασίας 2015, τα οποία περιλάμβαναν 3 Βραβεία Ανθρώπινης Δράσης για πρακτικές ΕΚΕ που αφορούν στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών ασθενών κοινωνικών ομάδων και 3 Βραβεία Αειφορίας για πρακτικές ΕΚΕ που συμβάλλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη.