UNICEF: Τα παιδιά-νύφες στην Αφρική θα αυξηθούν έως το 2050

Αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, ο συνολικός αριθμός των παιδιών-νυφών στην Αφρική θα αυξηθεί από 125 εκατομμύρια σε 310 εκατομμύρια μέχρι το 2050, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF που δημοσιεύεται στην Αφρικανική Σύνοδο Κορυφής για τα Κορίτσια της Αφρικανικής Ένωσης στη Λουσάκα, στη Ζάμπια, σήμερα.

Η έκθεση της UNICEF «Ένα Προφίλ των Γάμων Παιδιών στην Αφρική», επισημαίνει τον αργό ρυθμό προόδου, σε συνδυασμό με την ταχεία αύξηση του πληθυσμού, ως κύριες αιτίες για την προβλεπόμενη αύξηση. Σε όλες τις άλλες περιοχές του κόσμου, από τον τρέχοντα ρυθμό προόδου και τις δημογραφικές τάσεις, προκύπτει ότι θα υπάρχουν λιγότερα παιδιά-νύφες κάθε χρόνο. Μέχρι το 2050 η Αφρική θα ξεπεράσει τη Νότια Ασία ως η περιοχή με το μεγαλύτερο αριθμό γυναικών ηλικίας 20 έως 24 ετών που παντρεύτηκαν σε παιδική ηλικία.

«Οι γάμοι παιδιών δημιουργούν πρότυπα που έχουν καταστεί όλο και πιο δύσκολο να ξεριζωθούν – κανόνες που υπονομεύουν την αξία των γυναικών μας,» δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Nkosozana Dlamini Zuma. «Μέσω μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης, σε συνδυασμό με μια συνεργατική προσέγγιση, οι ολέθριες συνέπειες των γάμων παιδιών μπορούν να εξαλειφθούν».

Σε όλη την Αφρική, το ποσοστό των νεαρών γυναικών που παντρεύτηκαν σε παιδική ηλικία έχει μειωθεί από 44% το 1990 σε 34% σήμερα. Επειδή ο συνολικός πληθυσμός κοριτσιών στην Αφρική αναμένεται να αυξηθεί από 275 εκατομμύρια σήμερα σε 465 εκατομμύρια έως το 2050, μια περισσότερο τολμηρή δράση είναι απαραίτητη – καθώς ακόμη και ο διπλασιασμός του τωρινού ρυθμού μείωσης των γάμων παιδιών θα εξακολουθούσε να σημαίνει αύξηση του αριθμού των παιδιών-νυφών.

Η πρόοδος είναι επίσης βαθύτατα άνιση: Η πιθανότητα που έχει ένα κορίτσι από το φτωχότερο πεμπτημόριο του πληθυσμού να παντρευτεί σε παιδική ηλικία είναι τόσο μεγάλη σήμερα όπως ήταν και πριν από 25 χρόνια.

Όταν τα παιδιά παντρεύονται, οι προοπτικές τους για μια υγιή, επιτυχημένη ζωή, μειώνονται δραστικά, συχνά ξεκινώντας ένα φαύλο κύκλο φτώχειας. Τα παιδιά-νύφες είναι λιγότερο πιθανό να τελειώσουν το σχολείο, πιο πιθανό να πέσουν θύματα βίας και να γίνουν φορείς του AIDS. Τα παιδιά έφηβων μητέρων διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να είναι θνησιγενή, να πεθάνουν σύντομα μετά τη γέννηση και να είναι λιπόβαρα κατά τη γέννηση. Τα παιδιά-νύφες συχνά δεν διαθέτουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για να εργασθούν.

Η Αφρικανική Ένωση ξεκίνησε μια εκστρατεία κατά των γάμων παιδιών σε όλη την αφρικανική ήπειρο τον περασμένο Μάιο. Ακολούθησε ένα σχέδιο δράσης για τις κυβερνήσεις ώστε να μειώσουν τα ποσοστά των γάμων παιδιών μέσω της αύξησης της πρόσβασης των κοριτσιών στην ληξιαρχική καταγραφή, σε ποιοτική εκπαίδευση και στις υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας καθώς και με την ενίσχυση και την επιβολή νομοθεσίας και πολιτικών που προστατεύουν τα δικαιώματα των κοριτσιών και απαγορεύουν το γάμο πριν από τα 18.

«Ο τεράστιος αριθμός των κοριτσιών που επηρεάζονται — και το τι σημαίνει αυτό από την άποψη της απώλειας της παιδικής ηλικίας και του κατεστραμμένου μέλλοντος — υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για την απαγόρευση της πρακτικής των γάμων παιδιών μια για πάντα», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Anthony Lake, «Τα δεδομένα είναι επίσης σαφή ότι για να μπει ένα τέλος στους γάμους παιδιών χρειάζεται να δοθεί πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην προσέγγιση των φτωχότερων και πιο περιθωριοποιημένων κοριτσιών — εκείνων που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη και διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο — με ποιοτική εκπαίδευση και μια σειρά από άλλες υπηρεσίες προστασίας. Οι ζωές τους, και το μέλλον των κοινοτήτων τους, βρίσκονται σε κίνδυνο. Κάθε παιδί-νύφη είναι μια μεμονωμένη τραγωδία. Μια αύξηση του αριθμού τους είναι απαράδεκτη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ