Η δουλειά ξεκινάει από το πανεπιστήμιο

του Δημήτρη Τσουκαλά

«6 χρόνια στο Δημοτικό, 6 χρόνια στο Γυμνάσιο, 6 χρόνια στο πανεπιστήμιο… Τα άλλα έξι πού πήγαν;» αναρωτιόταν πριν από χρόνια ο Κώστας Τσάκωνας στην ταινία «Μάθε παιδί μου γράμματα» του Θεόδωρου Μαραγκού.

Για τους φοιτητές του σήμερα, η πολυτέλεια του να… χάσουν κάποια χρόνια κατά τη διάρκεια των σπουδών, δεν υπάρχει. Μετά την αποφοίτηση, τους περιμένει ένας νέος αγώνας ενάντια στην ανεργία, που σχεδόν αγγίζει το 50% για τις ηλικίες 17-24. Ακόμη και σε επίπεδο entry level οι εργοδότες ζητούν «εμπειρία». «Μα από πού να έχω εμπειρία; Μόλις τελείωσα το πανεπιστήμιο» διερωτώνται λογικά οι φοιτητές. «Χρειαζόμαστε ανθρώπους που να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο multitasking που απαιτεί το πραγματικό περιβάλλον εργασίας» απαντούν δικαιολογημένα οι εργοδότες.

Η λύση είναι μία: Οι σπουδές χρειάζονται δουλειά και εκτός της τάξης. Ιδρύματα σε όλο τον κόσμο έχουν κατανοήσει αυτό τον διττό ρόλο του πανεπιστημίου – ακαδημαϊκή εξέλιξη και ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων – και συνεργάζονται με ιδιωτικούς φορείς, προσφέροντας στους φοιτητές τους επαγγελματικές ευκαιρίες και ευκαιρίες πρακτικής άσκησης κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

Στην Ελλάδα, πρωτοπόρος σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι το Deree. Προσφέροντας ευκαιρίες για πρακτική άσκηση ή δουλειά παράλληλα με τις σπουδές, δίνει στους φοιτητές μία διέξοδο προς την αγορά εργασίας και μία ευκαιρία να «χτίσουν» σταδιακά την επαγγελματική τους πορεία. Έτσι, το ποσοστό απασχολησιμότητας (employability) για τους αποφοίτους Deree φτάνει το 65% μόλις έξι μήνες μετά την αποφοίτηση.

Τα προγράμματα πρακτικής άσκησης φαίνεται πως παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό. Συγκεκριμένα, για τους φοιτητές του Deree που έχουν κάνει πρακτική άσκηση στο Libra Group και τις θυγατρικές του μέσω του Libra Internship Program, το ποσοστό απασχολησιμότητας 6 μήνες μετά την αποφοίτηση είναι συντριπτικό: 86%. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μερικούς από αυτούς τους φοιτητές προφέρονται ευκαιρίες μόνιμης απασχόλησης από τον ίδιο τον Όμιλο.

Ο λόγος στους νέους

Τρία παιδιά που βλέπουν το μέλλον με αισιοδοξία, μοιράζονται τις δικές τους εμπειρίες.

Ροσάννα Μόρτογλου

Rosanna_Mortoglou

Τελειώνοντας το σχολείο πριν από μερικά χρόνια στην Κρήτη, η Ροσάννα αναρωτιόταν αν έπρεπε να σπουδάσει στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Λόγω των ευέλικτων ωραρίων στο Deree, τελικά πήρε την απόφαση να μείνει στην Ελλάδα σπουδάζοντας παράλληλα International Business and European Affairs (IBEA) στο Deree και Διδασκαλία Χορού στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Έχοντας πολύ υψηλό βαθμό Απολυτηρίου, πήρε υποτροφία από το κολλέγιο και αξιοποίησε κάθε ευκαιρία που της προσφέρθηκε, μία εκ των οποίων ήταν η πρακτική άσκηση στα κεντρικά γραφεία του Ομίλου Libra στη Νέα Υόρκη.

Ενώ ήταν ακόμη φοιτήτρια, εκτέθηκε σε πραγματικό περιβάλλον εργασίας και συνέβαλε στη δημιουργία προγραμμάτων του Libra Group σε συνεργασία με το «My Brother’s Keeper Alliance», μία πρωτοβουλία του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα που υποστηρίζει μειονότητες στην ΗΠΑ. Το καλοκαίρι του 2015, έχοντας αποκομίσει σημαντική επαγγελματική εμπειρία, γύρισε στην Ελλάδα για να ολοκληρώσει τις σπουδές της και αμέσως μετά επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, όπου πλέον υποστηρίζει το γραφείο του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου του Ομίλου Libra. «Δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι σε αυτό το απίθανο ταξίδι γνώσης και αυτογνωσίας θα μου παρουσιάζονταν τέτοιες ευκαιρίες», λέει σήμερα και μας περιγράφει μία μέρα της στη Νέα Υόρκη, που, παρόλες τις επαγγελματικές προκλήσεις, είναι γεμάτη μοναδικές εμπειρίες και νέες ευκαιρίες: «Η Νέα Υόρκη είναι μία πόλη που σε σπρώχνει στα όρια της ενέργειας και τον δυνατοτήτων σου. Ξυπνάς νωρίς, δουλεύεις πολύ και δουλεύεις σκληρά, συναντάς μοναδικούς ανθρώπους, και είσαι συνεπαρμένος σε ένα μεγάλο αγώνα δρόμου όπου όλοι τρέχουν ασταμάτητα για να πραγματοποιήσουν το μεγάλο τους όνειρο. Μαθαίνω πώς λειτουργεί ο κόσμος.»

Μάριος Παυλάκης

Marios Pavlakis

Ο Μάριος είναι ακόμη δευτεροετής φοιτητής Marketing, αλλά στο μυαλό του έχει ήδη σχεδιάσει τα επόμενά του βήματα προσεκτικά και φαίνεται ότι η κρίση δεν τον πτοεί. Θέλει να ασχοληθεί με το μάρκετινγκ προϊόντων και υπηρεσιών πολυτελείας. Θέλει να κάνει μεταπτυχιακό ακριβώς πάνω σε αυτό το αντικείμενο στο NYU ή στο Columbia. Θέλει να πετύχει. Και είναι αποφασισμένος να δουλέψει σκληρά για να τα καταφέρει όλα.

«Φέτος, στα Career Days (σ.σ. ετήσια εκδήλωση του Deree όπου πάνω από 60 εταιρείες πραγματοποιούν interviews) αποφάσισα να κάνω όσα περισσότερα interviews μπορούσα, γιατί θέλω να εκμεταλλευτώ κάθε ευκαιρία. Η επαγγελματική εμπειρία θα με βοηθήσει να μπω στα πανεπιστήμια που θέλω για μεταπτυχιακό, ίσως και με υποτροφία. Ακόμη δεν μπορώ να το πιστέψω, αλλά μου έκαναν πρόταση τέσσερις εταιρείες! Έχω δεχτεί ήδη και θα δουλέψω όλο το καλοκαίρι σε luxury resort, στο τμήμα Public Relations. Και μέχρι να τελειώσω τις σπουδές μου, σκοπεύω να δουλέψω όσο περισσότερο μπορώ. Τα όνειρα θέλουν θυσίες!»

Ellie Martin

Ellie_Martin

Η Έλλη είναι 24 χρονών και ξεκίνησε να δουλεύει στο Libra Group πριν από ένα χρόνο, στη Νέα Υόρκη, έχοντας αποφοιτήσει από το DEREE το 2014. Υποστηρίζει την επικοινωνία της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Ομίλου Libra που προσφέρει ευκαιρίες σε νέους από όλο τον κόσμο. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Libra Internship Program, ένα πρόγραμμα πρακτικής άσκησης για φοιτητές μέσω του οποίου αποκτούν πολύτιμη επαγγελματική εμπειρία δουλεύοντας σε γραφεία του Ομίλου ανά τον κόσμο.

Το 2013, όταν ήταν ακόμα φοιτήτρια στο DEREE, η Έλλη έκανε πρακτική εξάσκηση για 5 μήνες στη Νέα Υόρκη μέσω του Libra Internship Program στο τμήμα marketing των Grace Hotels, τον όμιλο boutique ξενοδοχείων του Libra Group. «Γύρισα πίσω γεμάτη νέες εμπειρίες που με ωρίμασαν και με βοήθησαν άμεσα στις σπουδές μου. Θα είμαι πάντα ευγνώμων για την υποστήριξη του Deree και του Ομίλου Libra. Μου άλλαξαν τη ζωή», είχε δηλώσει η Έλλη την ημέρα της αποφοίτησής της το 2014.

Σήμερα, κοιτάζοντας πίσω, η Έλλη λέει: «Ακόμα και στην Ελλάδα εν καιρώ κρίσης βρέθηκαν ευκαιρίες που μπόρεσα να εκμεταλλευτώ και αυτό άλλαξε ριζικά την ζωή μου σε επίπεδο επαγγελματικό αλλά και προσωπικό. Έπρεπε να δαμάσω το φόβο μου για το άγνωστο για να αντιληφθώ και να αξιοποιήσω τις ευκαιρίες που μου παρουσιάστηκαν.»

Περισσότερες πληροφορίες στο website: www.acg.edu

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ