ECOCITY: Καταγγελία για την πετρελαιοκίνηση και τη νοθεία καυσίμων

Εκφράζοντας σοβαρό προβληματισμό για την αδράνεια της Κυβέρνησης, ως ουσιαστικό διαχειριστή των συμφερόντων των πολιτών και της ποιότητας ζωής στις πόλεις της χώρας, το ECOCITY δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, την πρόθεση να προχωρήσει σε κάλεσμα προς την Επιστημονική Κοινότητα και την Κοινωνία των Πολιτών, για τη δημιουργία ενός ισχυρού μηχανισμού ελέγχου και καταγγελίας των περιπτώσεων που έχουν επιπτώσεις στην Δημόσια Υγεία, στο Περιβάλλον, αλλά και στην υποβάθμιση των δικαιωμάτων των πολιτών ως προς το επίπεδο διαβίωσης.

Οι εκπρόσωποι του ECOCITY τόνισαν την αδυναμία των Κυβερνήσεων, να μελετήσουν σωστά, να χειριστούν και να δώσουν λύσεις σε σοβαρά προβλήματα που διατηρούνται περισσότερο από 10 χρόνια, από την πρώτη κατάθεση προτάσεων που υπήρξε για τις επιπτώσεις της νοθείας καυσίμων στην χώρα το 2005.

Ακολούθησε η μάχη που έδωσε το ECOCITY από το 2010 κατά της πετρελαιοκίνησης, με κορύφωση την αδιαφορία από την τότε κυβέρνηση για τις επισημάνσεις και τους κινδύνους που θα επιφέρει η άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας επιβατικών πετρελαιοκίνητων οχημάτων στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. Μάλιστα από το 2010 μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο «φώναζε» για το πόσο επικίνδυνες για τον εισπνεόμενο αέρα των κατοίκων των πόλεων είναι οι πραγματικές εκπομπές ρύπων, σε σύγκριση με τις εργαστηριακές μετρήσεις. Κορύφωση των ενεργειών του ECOCITY είναι η επιμονή και η κατάθεση προτάσεων από τον περασμένο Αύγουστο στο ΥΠΕΚΑ, λίγο πριν την επιβεβαίωση των θέσεων της Επιστημονικής Επιτροπής του ECOCITY από την υπόθεση της VW που αναδείχθηκε στην Αμερική και κυριαρχεί στον διεθνή χώρο. Η απουσία ενεργειών του κράτους ακόμη και σε αυτό το αυταπόδεικτο θέμα είναι αισθητή.

Παράλληλα από τον περασμένο χρόνο το ECOCITY τονίζει την τραγική κατάσταση της ρυπασμένης ατμόσφαιρας στις μεγάλες πόλεις της χώρας και καταθέτει προτάσεις για λύσεις στα προβλήματα της αιθαλομίχλης, με χαρακτηριστική την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να συντονιστεί σε αποφάσεις, κάτι που επιβεβαιώνει ότι για τα παραπάνω θέματα η πολιτική βούληση απουσιάζει.

Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, το βήμα πλέον που εξετάζει να κάνει και να βάλει σε εφαρμογή το ECOCITY είναι η δημιουργία ενός ισχυρού μηχανισμού ελέγχου για την εξέταση και αξιολόγηση πιθανών παραβάσεων καθήκοντος ή μη τήρησης των υποχρεώσεων, που απορρέουν από νομοθεσία και τις οδηγίες της Ε.Ε., για περιπτώσεις που έχουν επιπτώσεις στον εισπνεόμενο αέρα, στο νερό και στο έδαφος, με νομικές ενέργειες σε σχέση με τη μη συμμόρφωση με την περιβαλλοντική νομοθεσία, καθώς και με την ενδεχόμενη περιβαλλοντική ζημία και τις επιπτώσεις της στην Δημόσια Υγεία και στο Οικοσύστημα σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα.

Το ECOCITY υπενθυμίζει ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί έχει σοβαρές διαστάσεις, όπως είναι οι σημαντικές επιδράσεις στην Δημόσια Υγεία. Ταυτόχρονα η αδυναμία που παρατηρείται ως προς τη λήψη μέτρων, όχι μόνο δεν βοηθά στη λύση, αλλά εξυπηρετεί όσους προσδοκούν ή έχουν οφέλη από τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούν.

Ο Μηχανισμός Ελέγχου που προτείνει το ECOCITY θα εξετάζει και θα παρεμβαίνει ενεργά σε κάθε παραβίαση του περιβαλλοντικού κεκτημένου, τόσο σε εθνικό όσο και περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο, αφού κάθε ανοχή σε ενέργειες και πιθανά σκάνδαλα, που έχουν επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία και την Ποιότητα ζωής των πολιτών, είναι ανεύθυνη, υποβιβάζει το επίπεδο των ανθρώπινων δικαιωμάτων και προκαλεί κινδύνους για τη ζωή μας.