ΣΕΒ: Καταλύτης η βιώσιμη ανάπτυξη

Με την επισήμανση ότι τελικά «βιωσιμότητα είναι τι αφήνεις στην επόμενη γενιά ώστε να έχει τουλάχιστον ίσες ευκαιρίες με τη δική μας γενιά» ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, κ. Ευθύμιος Βιδάλης, εξέφρασε την αγωνία αλλά και την κοινή πεποίθηση της επιχειρηματικής οικογένειας που πλαισιώνει το Συμβούλιο για μια ριζοσπαστική και κατεπείγουσα επανατοποθέτηση των κρίσιμων ζητημάτων της βιώσιμης ανάπτυξης, με το βλέμμα στραμμένο στη νέα γενιά που ασφυκτιά από την ανεργία και την αβεβαιότητα για το μέλλον. Μιλώντας, στη φετινή Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28.6.2012, στα γραφεία του ΣΕΒ, ο κ. Βιδάλης προχώρησε περισσότερο προς την παραπάνω κατεύθυνση, θέτοντας ζήτημα επανεξέτασης των κατάλληλων σταθμίσεων μεταξύ οικονομικής βιωσιμότητας, περιβαλλοντικής φροντίδας και κοινωνικής συνοχής, με έμφαση στην ανάπτυξη που δίνει δουλειές αλλά και που συγχρόνως φροντίζει το περιβάλλον. Αυτή είναι σήμερα η κυρίαρχη πρόκληση και σ΄ αυτήν οφείλουν να ανταποκριθούν η πολιτεία αλλά και οι επιχειρήσεις εντείνοντας τη συνεργασία και το σχετικό διάλογο.

Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό των δράσεων που Συμβουλίου για την προηγούμενη περίοδο, ο    κ. Βιδάλης στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της Βιώσιμης Ανάπτυξης για τη χώρα αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη καθώς και στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, με νέες αντιλήψεις, οριοθετημένου από νέους θεσμούς και διαδικασίες, σημειώνοντας ότι «η ανταγωνιστικότητα της χώρας, είναι απόλυτα συνδεδεμένη τόσο με τις επενδύσεις και με την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων, όσο και με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική αποδοχή. Η Ελλάδα διαθέτει ένα εξαιρετικά σημαντικό οικολογικό, περιβαλλοντικό και αξιόλογο πολιτιστικό  απόθεμα, η αξιοποίηση του οποίου πρέπει να αποτελεί σταθερό και καίριο στόχο. Ταυτόχρονη επιβεβλημένη επιλογή και χωρίς να υποθηκεύεται αυτός ο στόχος, αποτελεί η προσέλκυση ανταγωνιστικών επενδύσεων, η αξιοποίηση της καινοτομίας και η δημιουργία απασχόλησης, μέσα από την ανάδειξη της βιώσιμης ανάπτυξης, ως καταλύτη για το ξεπέρασμα της πολύπλευρης κρίσης που βιώνουμε σήμερα.»

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκαν και οι καθιερωμένες αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο οποίο Πρόεδρος επανεξελέγη ο κ. Ευθύμιος Ο. Βιδάλης, ενώ σ΄αυτό συμμετέχουν οι κκ. Γιάννης Κωστόπουλος (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.) και Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (ΤΙΤΑΝ Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ) ως Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου, ο κ. Κωνσταντίνος Κουκλέλης (ΟΜΙΛΟΣ ΒΙΟΧΑΛΚΟ) ως Γεν. Γραμματέας, ο κ. Χάρης Κυριαζής (Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ) ως Ταμίας του Συμβουλίου και Μέλη του Συμβουλίου οι κκ.  Κρίτων Αναβλαβής (S&B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Α.Ε.), Αναστάσιος Καλλιτσάντσης (ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.), Σπύρος  Κασδάς (ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. -ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ) και Γλαύκος Περσιάνης (VODAFONE – ΠΑΝΑΦΟΝ A.E.Ε.Τ.).

Σημειώνεται ότι στις προτεραιότητες του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, όπως σημείωσε ο κ. Βιδάλης, εντάσσονται η ανάδειξη της σπουδαιότητας της ενεργειακής αποδοτικότητας καθώς και η ανάγκη επανεξέτασης του ενεργειακού μείγματος της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, θα αξιοποιηθεί και η μελέτη McKinsey για τη Μείωση των Αερίων του Θερμοκηπίου στην Ελλάδα ενώ θα επιδιωχθεί η ενίσχυση του σχετικού διαλόγου με την Πολιτεία. Η διαχείριση αποβλήτων θα αποτελέσει ένα από τα θέματα προτεραιότητας, ενώ το Συμβούλιο θα απασχολήσει προσεχώς το θέμα που αφορά στις «Βιώσιμες Πόλεις», το οποίο –όπως τονίστηκε- μπορεί να συνδυάσει και όλα τα θέματα με τα οποία έχει ασχοληθεί μέχρι σήμερα το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (κλιματική αλλαγή, νερό, ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, εξοικονόμηση ενέργειας κτλ) ευαισθητοποιώντας πολλαπλούς αποδέκτες.

Τέλος, με την ευκαιρία της παρουσίασης και υιοθέτησης του νέου μηνύματος «Με τις σύγχρονες επιχειρήσεις για ένα βιώσιμο μέλλον» τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι καταλύτης για το ξεπέρασμα της πολύπλευρης κρίσης που βιώνουμε σήμερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ