COSMOTE: 14 χρόνια υποτροφίες

14 χρόνια συμπλήρωσε φέτος ο θεσμός των υποτροφιών Cosmote, που έχει στηρίξει με πάνω από 3,6 εκατ. ευρώ περισσότερους από 530 φοιτητές με οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες. Η πορεία των υποτρόφων μιλά από μόνη της: το 90% των υποτρόφων έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, το 19% κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, σχεδόν 13% έχουν σπουδάσει και στο εξωτερικό, ενώ 6% κατέχουν ή εκπονούν διδακτορική διατριβή.

Φέτος η Cosmote αύξησε τον αριθμό των υποτροφιών από 20 σε 50, ύψους 15.000 ευρώ η καθεμιά, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 750.000 ευρώ. Επιπρόσθετα, αποδόθηκε τιμητική υποτροφία «Ζαχαρίας Πιπερίδης», ύψους 20.000 ευρώ, σε πρωτοετή φοιτητή της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στη μνήμη του διακεκριμένου στελέχους του Ομίλου ΟΤΕ, που χάθηκε πρόσφατα.

Η εκδήλωση απονομής των υποτροφιών, με βασικό μήνυμα « Ό,τι καλύτερο έχουμε» πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. «Είμαστε εδώ για εσάς, γιατί πιστεύουμε στην αξία σας, πιστεύουμε σε εσάς. Από εσάς τους νέους περιμένουμε εμείς οι μεγαλύτεροι να κάνετε τη διαφορά και να γίνετε η αλλαγή που χρειαζόμαστε ως χώρα και ως κοινωνία. Εσείς είστε ό,τι καλύτερο έχουμε», είπε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, απευθυνόμενος κατά την ομιλία του στα παιδιά. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι νέοι υπότροφοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ιστορίες παλαιότερων υποτρόφων, που δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο ότι οι προοπτικές για όσους αξιοποιούν τις ευκαιρίες που τους δίνονται, είναι απεριόριστες.

Είδαν, λοιπόν, τον Λεωνίδα Στάση Θεοδοσίου, που σήμερα ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες σε μεγάλη πολυεθνική δικηγορική εταιρεία, να τους εξηγεί πώς κατάφερε μετά την τιμητική διάκριση που έλαβε από την Cosmote το 2007, να συνεχίσει τις σπουδές του στο Cambridge και το Harvard σπουδάζοντας με υποτροφίες. Παρακολούθησαν, επίσης, την ιστορία της Χρυσούλας Γρηγορίου, υποτρόφου του 2012, που κατάφερε να ολοκληρώσει τις σπουδές της στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε 2,8 χρόνια και είναι έτοιμη να συνεχίσει με μεταπτυχιακές σπουδές. Αλλά και της Χρυσάνθης Παπουτσή, υποτρόφου του 2002 και κατόχου διδακτορικού, που σήμερα ζει και εργάζεται στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε ερευνητική ομάδα για την αντιμετώπιση της υπερσυνταγογράφησης αντιβιοτικών.

Όπως σημείωσαν οι φετινοί υπότροφοι, το όφελος από την υποτροφία δεν είναι μόνο οικονομικό. Η Στεφανία Ρίζου, πρωτοετής φοιτήτρια στη Νομική Θεσσαλονίκης, ανέφερε: «Πέρα από την υλική και οικονομική υποστήριξη που παρέχει, η υποτροφία Cosmote μάς δίνει και την ηθική ικανοποίηση γεμίζοντάς μας με αυτοπεποίθηση ότι βάλαμε ένα στόχο και μπορέσαμε να τον κατακτήσουμε». «Σου δίνει ικανοποίηση, μια ελπίδα, μια επιβεβαίωση πως αν προσπαθήσεις σκληρά, θα τα καταφέρεις, θα έρθει η ανταμοιβή. Η Cosmote με αυτή την υποτροφία βοηθάει να γίνει ακόμη πιο ωραίο το ταξίδι των σπουδών», είπε ο Γεράσιμος Γεράρδος, πρωτοετής φοιτητής στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Οι υποτροφίες αποτελούν μέρος του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας της Cosmote, που περιλαμβάνει πλήθος δράσεων για τη στήριξη της εκπαίδευσης των νέων, τη μείωση του ψηφιακού χάσματος και την προώθηση της καινοτομίας.

Για πρώτη φορά φέτος, οι υπότροφοι παρακολούθησαν εργαστήρι αυτογνωσίας και ανάπτυξης που οργάνωσε η OTE Academy αποκλειστικά για τα παιδιά, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ανακαλύψουν καινούργια πράγματα για τον εαυτό τους και να εκτιμήσουν τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά τους. Επιπλέον, για να διευκολύνει τις σπουδές τους, η Cosmote πρόσφερε σε όλους τους υποτρόφους, δωρεάν υπηρεσίες σταθερής, κινητής τηλεφωνίας και ευρυζωνικότητας για το διάστημα φοίτησης κάθε σχολής, υπηρεσίες τηλεόρασης, καθώς και κινητό τηλέφωνο και tablet.

 

Αναδημοσίευση από το Τεύχος 53 του CSR Review.