Ο κύκλος της βίας: Ημερίδα για την κακοποίηση των ζώων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 11 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη η ημερίδα με θέμα «Ο κύκλος της βίας: από την κακοποίηση των ζώων στην ενδοοικογενειακή βία».

Συνδιοργανωτές της ημερίδας ήταν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία, η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Συμμαχία για την Ελλάδα». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις Αστυνομικές Αρχές του Λος  Άντζελες, τη Γενική Εισαγγελία της Πολιτείας της Βιρτζίνια και το ίδρυμα Voice for the Animals.

Στην ημερίδα παρέστησαν ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτος Φιλιππάκος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, ο Υπαρχηγός του Σώματος Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας, ο Προϊστάμενος Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου, Υποστράτηγος Δημήτριος Γεωργατζής, ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης, Υποστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης, ο Προϊστάμενος Κλάδου Οικονομοτεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής, Υποστράτηγος Γεώργιος Κωτσάκης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος Ιωάννης Διαμαντόπουλος, καθώς και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί.

Επίσης, παραβρέθηκαν η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Ειρήνη Μολφέση, και ο Γενικός Διευθυντής του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Συμμαχία για την Ελλάδα», Γιώργος Καλούδης.

Παρέστησαν ακόμη, η Ανώτερη Πολιτειακή Εισαγγελέας και Διευθύντρια της Μονάδας Δικαίου των Ζώων στην Πολιτεία της Βιρτζίνια, Michelle Welch, καθώς και η Αστυνόμος Α΄ Kelly Mulldorfer και ο Επιθεωρητής Hector Sanchez της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λος  Άντζελες (LAPD).

 

Η σύνδεση ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης των ζώων

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, της οποίας συντονιστής ήταν ο κλινικός ψυχολόγος Αλέξης Μορντώ, συζητήθηκε και αναπτύχθηκε το ζήτημα της σύνδεσης της ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης των ζώων. Αναλύθηκε επιστημονικά τόσο η ψυχολογική, όσο και η αστυνομική και η νομοθετική προσέγγιση του θέματος, οδηγώντας στην εξαγωγή χρήσιμων και σημαντικών συμπερασμάτων.

Ομιλητές ήταν εκπρόσωποι των Αστυνομικών Αρχών του Λος  Άντζελες και της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπρόσωποι των Δικαστικών Αρχών, Ακαδημαϊκοί και άλλοι ειδικοί επί του θέματος. Επίσης, παρουσιάστηκαν -για πρώτη φορά στην Ευρώπη- τα συμπεράσματα εφαρμογής του νόμου στις ΗΠΑ για τη σύνδεση της κακοποίησης των ζώων με την ενδοοικογενειακή βία και το οργανωμένο έγκλημα.

Όπως σημειώθηκε από τους διοργανωτές, «εδώ και 30 χρόνια οι έρευνες αναδεικνύουν σημαντικούς συσχετισμούς μεταξύ της κακοποίησης των ζώων, της παραμέλησης και της κακοποίησης των παιδιών, της ενδοοικογενειακής βίας και άλλων ακόμα μορφών βίας. Η κακοποίηση ζώου δεν θεωρείται πλέον μεμονωμένο συμβάν, που μπορεί να αγνοηθεί. Είναι συχνά η ένδειξη και το καμπανάκι, που προειδοποιεί ότι σε μια συγκεκριμένη οικογένεια και άλλα μέλη κινδυνεύουν».

Επίσης, ανέφεραν ότι «στην ενδοοικογενειακή βία, το ζώο είναι συχνά το πρώτο θύμα και ο παραδειγματισμός για να “συμμορφωθούν” τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Εκεί που επί χρόνια ευτελιζόταν η σοβαρότητα της κακοποίησης ενός ζώου με το “έλα μωρέ, σκύλος είναι” ή με ένα “τι να κάνουμε, παιδιά είναι και παίζουν”, αναγνωρίζεται τώρα από τις αστυνομικές και εισαγγελικές Αρχές ότι η κακοποίηση ενός ζώου πρέπει να αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά και να ερευνάται σε βάθος, γιατί είναι συνήθως η κορυφή του παγόβουνου και η πρώτη ένδειξη ενός προβληματικού ατόμου ή οικογένειας. Ενώ οι περισσότερες υποθέσεις κακοποίησης ζώου εμφανίζονται ως παραμέληση χωρίς πρόθεση, η διερεύνηση αποκαλύπτει πολλές φορές σκόπιμη κακοποίηση.  Όλα τα περιστατικά συνδέονται δυνητικά με άλλες μορφές βίας στο σπίτι».

Σε αυτό το πλαίσιο, το Αστυνομικό Τμήμα του Los Angeles (LAPD), εκπρόσωποι του οποίου παρευρέθησαν στην ημερίδα, δημιούργησε ειδικό τμήμα για τη διερεύνηση κακοποίησης ζώου και η Γενική Εισαγγελία της Πολιτείας δημιούργησε ομάδα εισαγγελέων, που εκπαιδεύτηκαν για το χειρισμό τέτοιων υποθέσεων. Μάλιστα το Λος Άντζελες έχει γίνει εθνικό πρότυπο στις ΗΠΑ για την παραδειγματική εφαρμογή του νόμου κατά της κακοποίησης των ζώων.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για τη σύνδεση της κακοποίησης των ζώων και με την ενδοοικογενειακή βία, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα φαινόμενα των κυνομαχιών που, όπως σημειώθηκε, συνδυάζει πολλά εγκλήματα ταυτόχρονα: βασανισμός ζώων, παράνομος τζόγος, ναρκωτικά, παράνομη κατοχή όπλων, σύσταση συμμορίας κ.ά.

Γενικότερα, όπως τονίστηκε, τα εγκλήματα κατά των ζώων είναι συνδεδεμένα με σειρά άλλων εγκλημάτων:

– Εγκλήματα/βία κατά ανθρώπων

– διαρρήξεις – ληστείες

– ναρκωτικά

– Παραβατικές συμπεριφορές

Όπως σημειώθηκε, η βία κατά των ζώων είναι πάντα προειδοποιητικό σήμα ότι έχουμε να κάνουμε με άτομα υψηλού κινδύνου. Τονίστηκε, παράλληλα, πως η χρόνια επίδειξη σωματικής επιθετικότητας στο δημοτικό αυξάνει στα αγόρια τον κίνδυνο βίαιας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς κατά την εφηβεία. Στο ίδιο πλαίσιο, τονίστηκε πως έρευνα σε φοιτητές λυκείου/πανεπιστημίου έδειξε μεγαλύτερη τάση σε αυτούς που παραδέχτηκαν ότι έχουν εμπλακεί σε κακοποίηση ζώων όταν ήταν παιδιά, σε σχέση με αυτούς χωρίς ιστορικό κακοποίησης, να θεωρούν δικαίωμά τους να χαστουκίζουν τη σύντροφό τους.

Ακόμη, έγινε αναφορά σε έρευνα σε 50 βίαιους και σε 50 ήπιους κατάδικους, η οποία έδειξε ότι ένα στατιστικά σημαντικό ποσοστό των βίαιων εγκληματιών είχαν ιστορικό εγκληματικότητας απέναντι σε ζώα, ενώ υπογραμμίστηκε πως σχεδόν όλοι οι κατά συρροήν δολοφόνοι και οι «μακελάρηδες» σε σχολεία και πανεπιστήμια έχουν ιστορικό κακοποίησης ζώων.

Θα πρέπει επιπλέον να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της ημερίδας έγινε αναφορά από την  Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία στα παράνομα εκτροφεία και στο παράνομο εμπόριο καθαρόαιμων κουταβιών, που είναι η κυριότερη πηγή κακοποίησης και θανάτου ζώων συντροφιάς.  Όπως, μάλιστα, αναφέρθηκε, τα κέρδη του συγκρίνονται με αυτά του λαθρεμπορίου ανθρώπων, ναρκωτικών και όπλων. Χαρακτηριστικά ελέχθη πως μόνο στα παράνομα εκτροφεία που ανακαλύφτηκαν σε Ιταλία και Γαλλία, τα κέρδη ξεπερνούσαν ετησίως τα 43 εκατ. ευρώ.

Την ημερίδα παρακολούθησαν στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Ελληνικής Αστυνομίας από όλη τη χώρα, καθώς και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και των Εισαγγελικών Αρχών.

 

Η σύνδεση με αριθμούς

  • 13% των περιστατικών κακοποίησης ζώου με πρόθεση συμπεριλαμβάνουν και ενδοοικογενειακή βία.
  • 25%-40% των γυναικών που κακοποιούνται δεν φεύγουν από το σπίτι γιατί φοβούνται αυτό που θα συμβεί στο ζώο τους που θα μείνει πίσω.
  • 62%-76% των περιστατικών κακοποίησης συμβαίνουν μπροστά στα παιδιά.
  • Ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι πολλά παιδιά βάζουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο προσπαθώντας να σώσουν το κατοικίδιό τους.
  • Από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 53 οικογένειες για κακοποίηση παιδιού, διαπιστώθηκε ότι στο 60% αυτών των οικογενειών, κακοποιούνταν και το κατοικίδιο.
  • Το 88% των οικογενειών που διερευνήθηκαν για σωματική κακοποίηση παιδιού κακοποιούσαν ταυτόχρονα και το κατοικίδιό τους.
  • Σε έρευνα για την κακοποίηση των γυναικών στην πολιτεία της Utah, το 71% των γυναικών ανέφερε ότι οι σύζυγοί τους είχαν απειλήσει/ επιτεθεί ή και σκοτώσει το κατοικίδιό τους.
  • Αμερικανική έρευνα κατέγραψε ότι το 85,4% των γυναικών και το 63% των παιδιών που φιλοξενούνταν σε ξενώνες για θύματα ενδοοικογενειακής βίας ανέφεραν επεισόδια κακοποίησης ζώου στο σπίτι τους.

 

Αναδημοσίευση από το Τεύχος 53 του CSR Review.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ