Fiat:Δέσμευση στη βιώσιμη αυτοκίνηση

Η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή κρίση έχουν δείξει ότι πρέπει να μελετηθεί εκ νέου η έννοια της αυτοκίνησης, στοχεύοντας μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη λύσεων για τη προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλάισιο, ο Όμιλος Fiat επιδιώκει να κινείται σταθερά και να επενδύει μακροπρόθεσμα σε σημαντικές έρευνες για την ανάπτυξη οικολογικής τεχνολογίας για το αυτοκίνητο και την εξέλιξη των οχημάτων, ενάντια στην κλιματική αλλαγή, συνδέοντας την επιχειρηματική του ανάπτυξη με το σεβασμό προς το περιβάλλον. Μάλιστα για τις «πράσινες» προσπάθειες της και την δέσμευση της στο όραμα της βιώσιμης αυτοκίνησης, η εταιρεία έχει κατορθώσει να αποσπάσει σειρά διακρίσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Οι διακρίσεις για τη μείωση εκπομπών CO2
Πιο συγκεκριμένα, η δέσμευση του Ομίλου Fiat στις περιβαλλοντικές πρακτικές αντικατοπτρίζεται με τον καλύτερο τρόπο στη μεγάλη διεθνή διάκριση που κατέκτησε πρόσφατα. Για 5η συνεχή χρονιά η μάρκα Fiat αναδείχθηκε ως η μάρκα αυτοκινήτου που κατέγραψε το χαμηλότερο επίπεδο εκπομπών CO2, στα οχήματα που πουλήθηκαν στην Ευρώπη το 2011, με μέση μέτρηση 118,2 g/km (4,9 g/km λιγότερο από το μέσο όρο του 2009). Επίσης, το γκρουπ Fiat κατέλαβε την πρώτη θέση ως όμιλος, με 123,3 g/km, μία βελτίωση της τάξης του 2,6 g/km σε σχέση με πέρυσι. Η διάκριση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα και μία συνεχή βελτίωση: τα τελευταία 5 χρόνια, η Fiat μείωσε τις μέσες εκπομπές ρύπων της κατά 14%, από 137,3 σε 118,2 g/km CO2, που είναι σημαντικά χαμηλότερο από το στόχο που τέθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2015, δηλαδή την τιμή των 130 g/km. Μία ακόμα πρόσφατη διάκριση, ιδιαίτερα σημαντική καθώς αφορά την παρουσία της εταιρείας στην Ελλάδα, αποτελεί το γεγονός ότι ο Όμιλος Fiat έλαβε την πρωτιά για τις χαμηλότερες εκπομπές CO2 στην Ελλάδα για το 2011, μέσω των εμπορικών σημάτων που διαθέτει η Fiat Group Automobiles Hellas στην ελληνική αγορά, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος στη χώρα μας. Η έρευνα σε τοπικό επίπεδο αφορούσε τόσο την κατάταξη γκρουπ κατασκευαστών επιβατικών αυτοκινήτων με βάση τον μέσο όρο εκπομπών CO2 στην Ελλάδα, όσο και στην κατάταξη των πρώτων σε πωλήσεις κατασκευαστών επιβατικών αυτοκινήτων με βάση τον μέσο όρο εκπομπών CO2 στην Ελλάδα (μάρκα). Οι επιδόσεις αυτές πιστοποιήθηκαν από την JATO Dynamics, το μεγαλύτερο παγκοσμίως οίκο παροχής συμβουλών και έρευνας στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Το βραβείο Green Leader
Παράλληλα, ως μία ακόμα επιβεβαίωση των προσπαθειών του ομίλου Fiat για τη μείωση των εκπομπών CO2 στην Ελλάδα ήρθε και η πρόσφατη βράβευση στα «Green Leader awards» που διοργανώνονται από το Κέντρο Αειφορίας (CSE) και το Διεθνή μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό myclimate, με στόχο την ανάδειξη βιώσιμων επιχειρηματικών πρακτικών που συμβάλλουν στη προστασία του περιβάλλοντος. Η διάκριση ήρθε ως αποτέλεσμα της σημαντικής συμβολής του Fiat Group στη μείωση των εκπομπών CO2 στην Ελλάδα. Tα βραβείο απονεμήθηκε στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της Πανελλήνιας έρευνας για το Πράσινο Μάρκετινγκ στη διάρκεια Τελετής όπου επιβραβεύτηκαν και αναδείχτηκαν εταιρείες, προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν προχωρήσει αποδεδειγμένα σε ενέργειες μείωσης των εκπεμπόμενων αερίων του θερμοκηπίου από τις δραστηριότητες τους. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως η απονομή των βραβείων myclimate «Green Leader» πραγματοποιήθηκε από τον Καθηγητή Χρήστο Ζερεφό, Ακαδημαϊκό Επόπτη του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών & Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος.

Η κ. Κορίνα Πατέλη- Bell, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας της Fiat Group Automobiles Hellas δήλωσε σχετικά με τη συγκεκριμένη βράβευση: «Εκ μέρους της Fiat Group Automobiles Hellas, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που οι προσπάθειες του Ομίλου Fiat ως προς την προστασία του περιβάλλοντος σε τοπικό επίπεδο διακρίνονται από το θεσμό των βραβείων «Green Leader». Το Κέντρο Αειφορίας έχει συμβάλλει σημαντικά στην ανάδειξη εταρικών «πράσινων» πρωτοβουλιών που οδηγούν μελλοντικά τις εξελίξεις στο τομέα του Green CSR στην Ελλάδα. Η διάκριση αυτή μας τιμά και σας ευχαριστούμε για αυτό».

Η ολοκληρωμένη προσέγγιση
Γενικότερα, ο Όμιλος Fiat είναι από τις πλέον προσηλωμένες αυτοκινητοβιομηχανίες παγκοσμίως όσον αφορά τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στον τομέα της αυτοκίνησης και των μεταφορών. Όπως σημειώνουν οι άνθρωποι του, καθώς δεν υπάρχει μία μεμονωμένη λύση για τη βιώσιμη μετακίνηση, ο Όμιλος Fiat ακολουθεί μία ολοκληρωμένη προσέγγιση που οδηγεί απόλυτα τη στρατηγική προϊόντων του. Ως εκ τούτου, ο Όμιλος Fiat χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό συμβατικών και εναλλακτικών τεχνολογιών, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές οικονομικές, γεωγραφικές και προμηθευτικές απαιτήσεις της κάθε αγοράς. Αναλυτικότερα, ο Όμιλος Fiat στοχεύει τις προσπάθειες του στην βελτιστοποίηση της οικολογικής απόδοσης των συμβατικών κινητήρων, την αύξηση της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, την ανάπτυξη μη συμβατικών προωθητικών συστημάτων, το σχεδιασμό συστημάτων για μείωση εκπομπών ρύπων, καθώς και την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών-οδηγών ως προς την οικολογική αυτοκίνηση. Μάλιστα, οι στρατηγικές επιλογές του ομίλου απέφεραν σημαντικά αποτελέσματα αναφορικά με τις εκπομπές ρύπων και την εξοικονόμηση καυσίμων καθώς, τα τελευταία 10 χρόνια η Fiat Group Automobiles μείωσε τη μέση εκπομπή CO2 των οχημάτων που πουλήθηκαν στην Ευρώπη κατά 22%.

Βιωσιμότητα και περιβάλλον
Ο Όμιλος Fiat δείχνει να αναγνωρίζει ότι η μελλοντική του πορεία πρέπει να περιλαμβάνει μία ουσιαστική συνεχή δέσμευση για υγιή περιβαλλοντική διαχείριση. Για αυτό πολλά χρόνια τώρα, ο Όμιλος συμβάλει στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του, καθώς και στη διατήρηση των φυσικών πόρων. Αυτό που πρέπει δε να σημειωθεί είναι πως η διαχείριση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η διασφάλιση της συνεχούς βελτίωσης των επιδόσεων δεν αποτελεί μόνο μια μεμονωμένη πρωτοβουλία, αλλά ένα πλήρως αναπόσπαστο μέρος της βιομηχανικής στρατηγικής του Ομίλου, απαραίτητο για την επιτυχία και τη βιωσιμότητα της εταιρείας στην παγκόσμια αγορά. Ειδικότερα, σε όλες τις εγκαταστάσεις παγκοσμίως, το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Ομίλου Fiat βασίζεται σε μεθόδους και διαδικασίες που έχουν αναπτυχθεί με σκοπό την αποτροπή και μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις παραγωγικές διαδικασίες, όπως περιορισμό εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, διαχείριση παραγωγής και ρίψης αποβλήτων,καθώς και εξοικονόμηση ενέργειας, νερού και υλικών. Σαφή απόδειξη της δέσμευσης του Ομίλου για την προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν οι δαπάνες και επενδύσεις για το περιβάλλον, που ανήλθαν στα 137 εκ. ευρώ το 2011.

Παγκόσμια αναγνώριση
Θα πρέπει να επισημανθεί, επίσης, πως ο Όμιλος Fiat στοχεύει στη διατήρηση ενός συστήματος διακυβέρνησης και διαχείρισης που ευθυγραμμίζεται με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο. Με το σύστημα διακυβέρνησης Best-in-class υλοποιείται η δέσμευσή μας για ανάπτυξη και διάδοση της κουλτούρας της βιωσιμότητας. Κατά τη διάρκεια του 2011 ο Όμιλος Fiat διατήρησε τη θέση του μεταξύ των ηγετών της βιωσιμότητας, όπως άλλωστε επιβεβαίωσαν οι αυξημένες σε σχέση με το 2010 εκθέσεις των κυριότερων οργανισμών αξιολόγησης και διεθνών οργανισμών. Η Fiat S.p.A αναγνωρίστηκε μεταξύ των ηγετών της βιωσιμότητας και επιβεβαιώθηκε στους δείκτες: Dow Jones Sustainability World και Europe, Global 500 Carbon Leadership και Disclosure Leadership, ASPI Eurozone, STOXX Global ESG Social Leaders και Governance Leaders, ECPI Ethical Euro και EMU, FTSE ECPI Italia SRI Benchmark, FTSE ECPI Italia SRI Leaders Ethibel Excellence Europe και Ethibel Excellence Euro.

Οι επιδόσεις στην Ελλάδα
• Ο όμιλος Fiat με τις μάρκες που εκπροσωπεί Fiat, Alfa Romeo, Abarth & Fiat Professional, κατέκτησε την πρωτιά στη μείωση των εκπομπών CO2 στην Ελλάδα κατά το 2011 με τα επιβατικά αυτοκίνητά του, με μέσο όρο εκπομπών CO2 122,26 g/km, αντί για τα 133,9 g/km που είχε το 2010, μία μείωση της τάξης του 8,7%.
• Επιπρόσθετα, μεταξύ των κατασκευαστών επιβατικών αυτοκινήτων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ελλάδα, η μάρκα Fiat κατέγραψε το χαμηλότερο επίπεδο εκπομπών CO2 στη χώρα, με μέσο όρο 116,2 g/km, σε σχέση με το 129,8 g/km του 2010, επιδεικνύοντας θεαματική μείωση της τάξης του 10,5%.
• Εξίσου σημαντική ήταν όμως η επιτυχία του ομίλου Fiat και στα ελαφρά επαγγελματικά αυτοκίνητα, όπου επίσης κατέκτησε την πρώτη θέση μεταξύ όλων των κατασκευαστών, με μέσες εκπομπές CO2 139,9 g/km αντί για τα 162,0 g/km που είχε το 2010. Μία μείωση της τάξης του 13,6%, υπερδιπλάσια δηλαδή από τη μέση μείωση κατά 6% που επιτεύχθηκε για το σύνολο των ελαφρών επαγγελματικών.

Ένας χρόνος βιωσιμότητας:
Κύρια στοιχεία και αριθμοί για το 2011
1. Για 3η συνεχή χρονιά η Fiat S.p.A. συγκαταλέγεται στους Δείκτες Dow Jones Sustainability
World και Europe
2. Η Fiat S.p.A. εντάσσεται στους Δείκτες 500 Global Carbon Disclosure Leadership και Carbon Performance Leadership
3. Κοινωνικά Υπεύθυνοι Επενδυτές (SRI) κατέχουν το 8,7% των μετοχών ελεύθερης διασποράς (free float) της Fiat S.p.A.
4. Το σύστημα διαχείρισης της Βιωσιμότητας του Ομίλου ευθυγραμμίζεται με το πρότυπο ISO 26000 που αφορά τον τομέα κοινωνικής ευθύνης
5. Για 5η συνεχή χρονιά, η Fiat πετυχαίνει το χαμηλότερο μέσο όρο εκπομπών CO2 στην Ευρώπη με 118.2 γρ/χλμ
6. Ο TwinAir, ο πλέον οικολογικός βενζινοκινητήρας στην Ευρώπη, ανακηρύχτηκε Διεθνής Κινητήρας της Χρονιάς 2011
7. Η Fiat Group Automobiles είναι πρώτη στην Ευρώπη για οχήματα φυσικού αερίου, με 65% μερίδιο αγοράς
8. Για Έρευνα και Ανάπτυξη δαπανήθηκαν το 2011 2.2 δισ. ευρώ
9. 36,5 εκ. ευρώ δεσμεύτηκαν από τον Όμιλο για τη στήριξη τοπικών κοινοτήτων
10. Μειώθηκαν κατά 10% οι εκπομπές CO2 ανά αυτοκίνητο που παράγουν τα εργοστάσια Fiat Group Automobiles και Chrysler παγκοσμίως
11. Μειώθηκε κατά 18.5% η κατανάλωση νερού ανά παραγόμενο όχημα στα εργοστάσια Fiat Group Automobiles και Chrysler παγκοσμίως
12. 80.3 εκ. ευρώ επενδύθηκαν για την εκπαίδευση των υπαλλήλων
13. Δαπανήθηκαν πάνω από 1.4 εκ. ώρες εκπαίδευσης για την ασφάλεια και το περιβάλλον, προς το δίκτυο διανομέων και συνεργείων
14. 139 εργοστάσια είναι πιστοποιημένα με ISO 14001
15. 18% των υπαλλήλων του Ομίλου είναι γυναίκες
16. 270 εκ. ευρώ επενδύθηκαν για την υγεία και την
ασφάλεια των εργαζομένων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ