ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Αλληλεγγύη χωρίς σύνορα

Τη στρατηγική επιλογή του να στοχεύει προς εκείνους τους τομείς όπου υπάρχει μεγαλύτερη κοινωνική ανάγκη, συμβάλλοντας, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και τη διασφάλιση σχέσεων εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ο Όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, που καταπιάνεται με το πλέον φλέγον ζήτημα αυτή τη στιγμή στην ελληνική και ευρωπαϊκή επικράτεια. Ο λόγος, φυσικά, για το προσφυγικό ζήτημα, στην αντιμετώπιση του οποίου τα ΕΛΠΕ συνδράμουν προχωρώντας σε σχετικές δράσεις αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες που φθάνουν αυτή τη στιγμή στη Χίο, καθώς και σε άλλα σημεία υποδοχής προσφύγων, όπως ο Ελαιώνας, η Μυτιλήνη και η Τήλος.

 

Το “HELPE Village”- Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων

Με την πεποίθηση ότι στην αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και την αλληλοβοήθεια δεν υπάρχουν σύνορα, ο Όμιλος και οι εργαζόμενοι από όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται, στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια δημιουργίας του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων, που άρχισε τη λειτουργία του στη Χίο.

Σε μια σημαντική προσφορά ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, τα ΕΛΠΕ προσέφεραν την υποδομή και τον εξοπλισμό για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του Κέντρου, στην έκταση του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑΛ, στο χωριό Χαλκειός της Χίου. Το “HELPE Village” έχει δυναμικότητα να στεγάσει αξιοπρεπώς πάνω από 1.100 πρόσφυγες σε 75 οικίσκους, που μετασκευάστηκαν σύμφωνα με τις απαιτούμενες διεθνείς προδιαγραφές.

Οι 67 οικίσκοι διαθέτουν κοιτώνες, έπιπλα και συστήματα ψύξης-θέρμανσης, ενώ καλύπτουν συνολική έκταση 2.655 τ.μ. και οι 8 οικίσκοι μετασκευάστηκαν σε χώρους υγιεινής, που είναι πλήρως εξοπλισμένοι με νιπτήρες, λεκάνες και ντουζιέρες με ζεστό νερό και καλύπτουν συνολική επιφάνεια 309 τ.μ.

Παράλληλα, επιδιορθώθηκαν και όλες οι ζημιές στο κτιριακό συγκρότημα του παλιού εργοστασίου της ΒΙΑΛ, όπου αντικαταστάθηκαν τα συνολικά 756 τ.μ. σπασμένων τζαμιών με την τοποθέτηση πολυκαρμπονικών, διάφανων φύλλων.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι πρόσφυγες θα παραμένουν στο “HotSpot” έως 72 ώρες για την ταυτοποίησή τους.

 

Η επίσκεψη στη Χίο

Το νησί επισκέφτηκε πρόσφατα αντιπροσωπία των ΕΛΠΕ, με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Γρηγόρη Στεργιούλη. Στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας, η αντιπροσωπία ΕΛΠΕ ενημερώθηκε διεξοδικά για τη διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων από εκπροσώπους της στρατιωτικής ηγεσίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και κοινωνικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Μάλιστα, αμέσως μετά, ο κ. Στεργιούλης εξήγγειλε και την κατασκευή πρότυπης παιδικής χαράς στο χωριό Χαλκειός με δαπάνη των ΕΛΠΕ, ως μια ακόμη απόδειξη της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζει το ζήτημα ο  Όμιλος, όσο και της προθυμίας του να συνδράμει με κάθε τρόπο για την υποστήριξη των κατοίκων της περιοχής.

 

Οι εθελοντές εργαζόμενοι

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αποστολή συμμετείχαν και εθελοντές, οι οποίοι και διένειμαν στους πρόσφυγες 200 σακίδια πλάτης με αντικείμενα προσωπικής υγιεινής και τρόφιμα. Από την πρώτη στιγμή οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ «αγκάλιασαν» την προσπάθεια για τη δημιουργία του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας, συγκεντρώνοντας είδη πρώτης ανάγκης και ατομικής υγιεινής για τους πρόσφυγες. Η ευαισθητοποίηση αυτή έχει ομιλικό χαρακτήρα, καθώς αφορά εθελοντική προσφορά από όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται ο  Όμιλος.

 

Δέσμευση για Κοινωνική Συνεισφορά

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μια από τις πολλές δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα που υλοποιούν τα Ελληνικά Πετρέλαια. Εδώ και πολλά χρόνια η υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων στην τοπική αλλά και την ευρύτερη κοινωνία, συνθέτουν ένα πολύπλευρο πρόγραμμα για τον  Όμιλο, το οποίο πραγματοποιείται με συνέχεια και συνέπεια.

Με τη δέσμευση για κοινωνική συνεισφορά και ιδιαίτερα σε θέματα όπως το προσφυγικό, ο  Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια δείχνει έμπρακτα τη βοήθειά του και αποτελεί παράδειγμα για να αναπτυχθούν αντίστοιχες πρωτοβουλίες και από άλλους φορείς.

 

Αναδημοσίευση από το Τεύχος 54 του CSR Review.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ