Ο Νίκος Αυλώνας, Πρόεδρος CSE και Kαθηγητής Sustainability Μanagement (DePaul University, Chicago), μας εξηγεί πώς γεννήθηκε ένας νέος κλάδος με χιλιάδες εταιρείες και νέες θέσεις απασχόλησης.
Το 2015 κλείσατε 10 χρόνια δραστηριότητας ως εταιρεία. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα επιτεύγματα της εταιρείας σας στο χώρο της Εταιρικής Υπευθυνότητας;
Με γραφεία στην Αθήνα και στο Σικάγο, το Kέντρο Αειφορίας (Centre for Sustainability & Excellence – CSE) διαθέτει σήμερα ένα μοναδικό δίκτυο συνεργατών (affiliates) σε όλο τον κόσμο και δραστηριοποιείται σε 30 χώρες και 4 ηπείρους στην Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Μέση Ανατολή και Ασία μέσω των εξειδικευμένων συνεργατών του. Συμπληρώνοντας δέκα χρόνια από την ίδρυσή μας στην Αθήνα το 2005, στo Κέντρο Αειφορίας (CSE) θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους διεθνείς συνεργάτες και πελάτες μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βόρεια Αμερική, Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία για την εμπιστοσύνη τους και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να πρωτοπορούμε στο χτίσιμο μιας ισχυρής κουλτούρας βιωσιμότητας και κοινωνικής υπευθυνότητας.
Ποιο είναι το μυστικό της επέκτασης μιας μικρής ελληνικής εταιρείας που ξεκίνησε στην Αθήνα;
Είναι σημαντικό για εμάς ότι παρότι ξεκινήσαμε ως μικρή ελληνική εταιρεία στην Αθήνα, περισσότεροι από 100 διακεκριμένοι διεθνείς οργανισμοί και εταιρείες μας έχουν εμπιστευτεί, όπως οι NASA, κυβέρνηση του Dubai, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), Coca Cola, Lloyds banking group, ABM, Blackberry, Νestlé, Under Armour, Pfizer, ADNOC Group, Heineken, Walmart, Louis Vuitton, επιβεβαιώνοντας την αξιοπιστία και μοναδικότητα των υπηρεσιών μας. Επιπλέον, έχοντας σταθερή στρατηγική συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς όπως το Institute of Environmental Management and Assessment (IEMA), το Global Reporting Initiative (GRI), το CSRHub αλλά και διεθνείς πιστοποιήσεις όπως από το Green America και το ΙΕΜΑ, που συνέβαλαν στην αναγνώρισή μας διεθνώς. Είναι τόσο σημαντικά τα ονόματα των πελατών μας, που στην Ελλάδα λόγω του χαμηλού προφίλ που κρατάμε, ακόμα κάποιοι δεν μας πιστεύουν ότι έχουμε τέτοιους πελάτες.
Με έναν πρόχειρο υπολογισμό τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε καταφέρει:
- Να συμβάλουμε με τις υπηρεσίες μας στη μείωση εκατοντάδων χιλιάδων τόνων CO2 των Fortune 500 πελατών μας
- Να βελτιώσουμε σημαντικά την εταιρική φήμη και την εμπιστοσύνη-περηφάνεια των εργαζομένων, εταιρειών πελατών μας με μετρήσιμο τρόπο
- Να συμβάλουμε στη δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας στον τομέα της Αειφορίας
- Να υποστηρίξουμε τη στρατηγική διαφοροποίηση πελατών μας και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσα από τη συνεισφορά τους στην κοινωνία και το περιβάλλον.
Ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείστε είναι σχετικά νέος παγκοσμίως. Πώς ξεκίνησε και πότε;
Tο Κέντρο Αειφορίας (CSE) ήταν ανάμεσα στις τρεις πρώτες εταιρείες παγκοσμίως που δραστηριοποιήθηκαν στο χώρο της παροχής εξειδικευμένων εκπαιδευτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Εταιρική Υπευθυνότητα και Αειφορία. Όταν ξεκινήσαμε, σημαντικό τμήμα του επιχειρηματικού κόσμου -τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες- δυσκολευόταν να κατανοήσει τις έννοιες της εταιρικής υπευθυνότητας και τη σημασία των υπηρεσιών μας. Αυτό, φυσικά, στη συνέχεια άλλαξε και μέσα σε δέκα χρόνια υπάρχουν πλέον χιλιάδες εταιρείες παγκοσμίως που δραστηριοποιούνται στον τομέα μας. Φανταστείτε ότι σήμερα ακόμα και οι μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες μπήκαν στον τομέα αυτόν, αν και κάπως καθυστερημένα.
Ποια η συνεισφορά και επιρροή σας μετά από δέκα χρόνια στο χώρο της Εταιρικής Υπευθυνότητας και στη δημιουργία του επαγγέλματος των επαγγελματιών Εταιρικής Υπεθυνότητας;
Το 2005, δημιουργήσαμε την πρώτη Πιστοποιημένη Εκπαίδευση Επαγγελματιών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, που επεκτάθηκε στη συνέχεια στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική Μέση Ανατολή και Ασία. Έχει συνεισφέρει ουσιαστικά στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας σχετικών με την Εταιρική Υπευθυνότητα μέσω της πιστοποίησης χιλιάδων επαγγελματιών, αλλά και της παροχής ενημέρωσης στις εταιρείες για την ανάγκη του νέου αυτού ρόλου, ο οποίος είναι σημαντικότατος για το μέλλον των εταιρειών. Έτσι, συνέβαλε καθοριστικά να εγκαινιαστεί μια νέα παγκόσμια τάση που αναγνωρίζει τη σημασία της ένταξης πρακτικών Εταιρικής Υπευθυνότητας στην επιχειρηματική στρατηγική και συνεπώς την ανάγκη για εξειδικευμένους επαγγελματίες στο χώρο αυτό. Σήμερα, πάνω από 5.000 επαγγελματίες Αειφορίας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, παγκόσμιων εταιρειών Fortune 500 και οργανισμών έχουν παρακολουθήσει τα μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα του CSE σε όλον τον πλανήτη και νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι γι’ αυτό.
Δεν θα ήθελα να παραλείψω μια ακόμα σημαντική πρωτοβουλία μας, που είχε ως στόχο να αποτυπώσει τη διεθνή εμπειρία μας. Το 2014 μου δόθηκε προσωπικά η μοναδική ευκαιρία να είμαι συγγραφέας μαζί με τον καθηγητή του Illinois Ιnstitute of Technology George Nassos του βιβλίου μας ‘’Practical Sustainability Strategies’’, που εκδόθηκε στην Αμερική από τον εκδοτικό οίκο Wiley και έχει γίνει σήμερα ένα από τα σημεία αναφοράς σε πανεπιστήμια και επαγγελματίες του χώρου στην Αμερική.
Ποια τα πλάνα σας για το μέλλον;
Όσον αφορά το μέλλον, ένας από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους του CSE είναι να αναδείξει το Sustainability Academy, μια πρωτοβουλία την οποία πρόσφατα εγκαινίασε παγκοσμίως. Θα θέλαμε να γίνει η κορυφαία πηγή ενημέρωσης και online εκπαίδευσης για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής ευθύνης παγκοσμίως για επαγγελματίες, νέους επιχειρηματίες και αποφοίτους πανεπιστημίων, εύκολα προσβάσιμη σε όλους και με εξαιρετικά χαμηλό κόστος. Ξέρετε, σήμερα η νέα τάση είναι η online εκπαίδευση και προσβασιμότητα σε μέρη του πλανήτη και ανθρώπους που δεν έχουν υψηλά εισοδήματα. Μόνο έτσι πραγματικά θα υπάρχει ευκολότερη διάδοση της Αειφορίας στην πράξη.
Ποιος είναι ο ρόλος σας στη διοργάνωση του Αnnual Sustainability Summit στις 17 Μαρτίου;
Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την επέτειο των 10 χρόνων από την ίδρυσή του, το CSE συνδιοργανώνει με το ΜΒΑ International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών το Annual Sustainability Meeting στις 17 Μαρτίου 2016 στο χώρο του Πανεπιστημίου. Η εκδήλωση, με τίτλο “Τhe Role of the Sustainability Professional in the current Economic Environment, Challenges & Opportunities’’, θα φιλοξενήσει διακεκριμένους ομιλητές από τον επιχειρηματικό και τον ακαδημαϊκό χώρο από Ελλάδα και εξωτερικό και έχει στόχο να αναδείξει τον σημαίνοντα ρόλο του Επικεφαλής της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για την κοινωνία και το περιβάλλον, καθώς και τις μελλοντικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τις εταιρείες. Παράλληλα, θα δοθούν διακρίσεις σε σημαντικές πρωτοβουλίες εταιρειών από όλους τους τομείς δραστηριοποίησης για καινοτόμους πρωτοβουλίες θετικής επιρροής προς την κοινωνία και το περιβάλλον.
Κλείνοντας θεωρώ ότι το θέμα του παραπάνω συνεδρίου σε συνεργασία με έναν εξαιρετικά αξιόπιστο και ανεξάρτητο εκπαιδευτικό φορέα όπως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, θα δώσει πολλά μηνύματα για το μέλλον και τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την Αειφορία, όπου ήδη το MBA international έχει αρχίσει να ενεργοποιείται με επιτυχία.
Αναδημοσίευση από το Τεύχος 54 του CSR Review.