Νίκος Κιούσης: Το όνειρο του Let’s do it Greece

O Νίκος Κιούσης, Εθελοντής-Συντονιστής της Πανελλαδικής Δράσης Let’s do it Greece μιλάει στο CSRnews.gr για την σημαντική εκστρατεία που αναμένεται να υλοποιηθεί την Κυριακή 17 Απριλίου.

Τι είναι το Let’s do it Greece, ποιο είναι το όνειρό σας και τι όμορφο θα συμβεί στην Ελλάδα στις 17 Απριλίου;

Το μεγάλο μας όνειρο είναι να ενώσουμε όλη την Ελλάδα σε μια κοινή προσπάθεια και να ζούμε σε ένα περιβάλλον καθαρό και υγιές. Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε τη συγκεκριμένη δράση με στόχο την Κυριακή 17 Απριλίου ολόκληρη η Ελλάδα να κινείται σε ρυθμούς εθελοντισμού.

Με σύνθημα «Πάμε να καθαρίσουμε εθελοντικά ολόκληρη την Ελλάδα μέσα σε μία μόνο μέρα!», εκατοντάδες φορείς μοιράζονται το όραμα μιας καθαρής Ελλάδας και πραγματοποιούν οργανωμένες εθελοντικές δράσεις καθαρισμού, εξωραϊσμού και αισθητικής αναβάθμισης σε κάθε γωνιά της χώρας. Ανάμεσά τους βρίσκονται εθελοντικές ομάδες, σύλλογοι, αθλητικά σωματεία, το Σώμα Ελλήνων Προκόπων, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, το σύνολο των μεγάλων περιβαλλοντικών οργανώσεων, Περιφέρειες και Περιφερειακές Ενότητες, Δήμοι, φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, μουσεία, εταιρείες και εκατοντάδες σχολεία και φορείς από κάθε γωνιά της χώρας, ενώ τη δράση έχουν θέσει υπό την αιγίδα τους  το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η  Ένωση Περιφερειών Ελλάδος και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.

Στις 17 Απριλίου συντονιζόμαστε σε όλη την Ελλάδα, βγαίνουμε έξω, καθαρίζουμε εθελοντικά το περιβάλλον μας και δείχνουμε πως με μια απλή θετική κίνηση μπορούμε, εμείς οι ίδιοι, να γίνουμε η αλλαγή που περιμένουμε.

 

Πώς ξεκίνησε αυτή η δράση και πως νέα παιδιά καταφέρατε να διαδώσετε μια ιδέα σε όλη την Ελλάδα;

Πρόκειται ουσιαστικά για μια ιδέα που την ξεκινήσαμε λίγοι εθελοντές με τίποτα παραπάνω από ένα όνειρο και πολύ πάθος. Και σήμερα είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχει αγκαλιαστεί από χιλιάδες εθελοντές με ένα πολύ μεγαλύτερο όνειρο και ακόμα περισσότερο πάθος.

Το Let’s do it  ως εθελοντική ιδέα ξεκίνησε το 2008 από την Εσθονία, από μια ομάδα εθελοντών που έβαλε στόχο να διαδώσει τον εθελοντισμό σε όλη την έκταση της χώρας με στόχο να ενώσει όλους τους πολίτες για έναν κοινό στόχο. Από τότε, η συγκεκριμένη εθελοντικά ιδέα άρχισε να υιοθετείται από διάφορες χώρες και πλέον σήμερα έχει εξαπλωθεί σε 110 χώρες κάνοντας το Let’s do it World να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εθελοντικά κινήματα στον κόσμο.

Η ιδέα αυτή έφτασε και στην Ελλάδα, όπου κάποιοι εθελοντές είδαμε το βιντεάκι από τη δράση της Εσθονίας και αποφασίσαμε να την κάνουμε πράξη, προσαρμόζοντας τον τίτλο της εκστρατείας σε «Let’s do it Greece».

Από την έναρξη του Let’s do it Greece έχουμε “συμμάχους” μέσα ενημέρωσης τοπικής και περιφερειακής εμβέλειας σε όλη την Ελλάδα. Μοιραζόμαστε μαζί τους την εθελοντική μας προσπάθεια και εκείνοι λειτουργούν ως αναμεταδότες της εθελοντικής μας ιδέας. Διαδίδουν το μήνυμά μας και καλούν φορείς και πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στη δράση μας. Επαγγελματίες από τον χώρο της επικοινωνίας, πίστεψαν στην ιδέα μας και τη στήριξαν από την πρώτη στιγμή, στην κατεύθυνση της «καλλιέργειας» της εθελοντικής συνείδησης των πολιτών. Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε πολύ για τη σημαντική ενίσχυση στη διάδοση της ιδέας μας.

Η δράση έχει διαδοθεί πλέον σε όλη τη χώρα και σε πολλές πόλεις και χωριά της Ελλάδας υπάρχουν ομάδες πολιτών, εθελοντικές οργανώσεις, δήμοι, περιφέρειες, σχολεία, σύλλογοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις που πιστεύουν σε αυτό το όραμα και το προωθούν με ευρηματικότητα και ενθουσιασμό. Οι  συμμετοχές και οι συνεργασίες που  αναπτύσσονται σε όλο το διάστημα της προετοιμασίας ξεπερνούν κάθε προσδοκία, καθώς και ο ενθουσιασμός, η ευρηματικότητα και το κέφι των διοργανωτών από όλη την Ελλάδα.

 

Είστε όλοι εθελοντές σε αυτή τη διοργάνωση. Και ειδικά νέοι σε ηλικία. Πόσο εύκολο είναι να συντονίζετε τη συγκεκριμένη δράση; Υπάρχουν στιγμές που να έχετε ξεπεράσει τις αντοχές σας;

H αλήθεια είναι ότι πολλές φορές έχει χρειαστεί να ξεπεράσουμε τις αντοχές μας, καθώς όλοι είμαστε εθελοντές με διαφορετικά προγράμματα και υποχρεώσεις. Άλλοι φοιτητές, άλλοι τώρα στα πρώτα επαγγελματικά μας βήματα και ο ελεύθερος χρόνος έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό. Έχει χρειαστεί να μείνουμε ξάγρυπνοι για να στέλνουμε email και ενημερώσεις στους συμμετέχοντες φορείς, για να ετοιμάσουμε πλάνα και σχέδια δράσης, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σωστά. Και επειδή μια τέτοιου είδους καμπάνια χρειάζεται επαγγελματισμό, προσπαθούμε συνεχώς να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας, να αφιερώνουμε ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας και το βασικό να μεγαλώνουμε συνεχώς την εθελοντική μας οικογένεια εμπνέοντας και καλωσορίζοντας νέους εθελοντές στην οργανωτική μας ομάδα. Και αυτό είναι που μας γεμίζει δύναμη.

Για μένα τα πάντα ξεκινούν από την ομάδα. Όταν ανήκεις σε μία ομάδα από ανθρώπους που πιστεύουν τόσο πολύ σε αυτό που κάνουν, που δείχνουν εμπιστοσύνη και εκτίμηση στο κοινό έργο, τότε όλα μπορούν να συμβούν. Το πιστεύω πραγματικά και θα ήθελα να δώσω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εθελοντές για την υπερπροσπάθεια.

 

Για μία τέτοια διοργάνωση θα υπάρχουν και πολλές ανάγκες που πρέπει να καλύπτετε τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε επικοινωνία. Από που αντλείτε τους πόρους σας;

Ως Οργανωτική Ομάδα Εθελοντών του Let’s do it Greece έχουμε υιοθετήσει μια πολιτική zero budget – zero print. Στόχος αυτής της ενέργειας είναι αφενός η ενίσχυση της δράσης μας με απαραίτητο εξοπλισμό και αφετέρου η αποφυγή εκτυπώσεων, θέλοντας να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της δράσης. Ως ομάδα δεν επιθυμούμε χρηματικές χορηγίες, αλλά καλούμε όποιον θέλει να υποστηρίξει την προσπάθειά μας, προσφέροντας με τη μορφή απαραίτητων υλικών ή υπηρεσιών, τις οποίες έχουμε καταγράψει σε κεντρικό επίπεδο.

Αξιοποιήσαμε λοιπόν ότι μπορεί να προσφέρει ο κάθε φορέας σε εξοπλισμό, χρησιμοποιήσαμε τη δύναμη του διαδικτύου και ζητήσαμε την υποστήριξη μεγάλων εταιρειών για να μας βοηθήσουν σε είδος, με εξοπλισμό, μηχανήματα ή εισιτήρια για τις παρουσιάσεις και τις επισκέψεις που κάνουμε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Σημαντικοί αρωγοί της μεγάλης προσπάθειας, ως Εθνικοί Υποστηρικτές, είναι η Asset Ogilvy Public Relations, η COSMOTE, o TITAN, η SANITAS, o Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η Antipollution και η Ολυμπία Οδός, που στηρίζουν εμπράκτως την προσπάθεια του Let’s do it Greece.

 

Μεγάλη έμφαση έχετε δώσει στα σχολεία με Σχολική Εβδομάδα Εθελοντισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την εβδομάδα. Πώς συμμετέχουν τα σχολεία στη μεγάλη σας δράση;

Πιστεύουμε πολύ στα νέα παιδιά! Επειδή κι εμείς προερχόμαστε από περιβαλλοντικές ομάδες σχολείων, θεωρούμε σημαντικό να δώσουμε τη σκυτάλη στους μαθητές να οργανώσουν τις δικές τους δράσεις συμμετέχοντας μαζί μας στη μεγάλη προσπάθεια. Βασικός σκοπός μας είναι η διάδοση της Σχολικής Εβδομάδας Εθελοντισμού «Let’s do it Greece» με την έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας σε όλα τα σχολεία της χώρας, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από 11 έως 15 Απριλίου και κορυφώνεται την ημέρα της πανελλήνιας δράσης. Πρόκειται για μια εβδομάδα δράσεων μέσα στα σχολεία και με τη συμμετοχή όλης της σχολικής κοινότητας, με σκοπό να υιοθετηθεί ο σχολικός χώρος ως πεδίο δράσης καθαρισμού και βελτίωσης του περιβάλλοντος. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους καθηγητές και τους μαθητές που έχουν αγκαλιάσει τη δράση μας!

 

Ποιοι είναι οι στόχοι που θέλετε να επιτευχθούν μέσα από τη μεγάλη δράση στις 17 Απριλίου;

Η συμμετοχή για το 2016 προβλέπουμε ότι θα ξεπεράσει τους 60.000 εθελοντές από όλα τα μέρη της Ελλάδας, καθώς από παντού λαμβάνουμε θετικά μηνύματα και δηλώσεις συμμετοχής. Κύριος στόχος μας είναι ο συντονισμός μεγάλου αριθμού εθελοντών μία μέρα τον χρόνο και το πιο βασικό η καθιέρωση συνεργασίας μεταξύ των φορέων όλο τον χρόνο, για την προώθηση του εθελοντισμού και της συνεργασίας της τοπικής κοινωνίας. Θέλουμε να ενώσουμε τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα για να αναδείξουμε το καλό πρόσωπο της χώρας μας. Το πρόσωπο της χαράς και της συμμετοχής. Το πρόσωπο όλων όσων προσπαθούν για κάτι καλύτερο. Την Κυριακή 17 Απριλίου, ημέρα χαράς, έμπνευσης, δημιουργίας και γιορτής, ενώνουμε τις δυνάμεις μας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας  και φωνάζουμε δυνατά Let’s do it Greece! στο μεγαλύτερο εθελοντικό ραντεβού της χώρας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ