INTERAMERICAN: “Κατάθεση Ζωής” από τον Σύλλογο Υπαλλήλων

Μακρά παράδοση στην κορυφαία εκδήλωση ανθρωπισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης, την αιμοδοσία, έχουν δημιουργήσει οι εργαζόμενοι και συνεργάτες της INTERAMERICAN.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων της εταιρείας (ΣΥΠΙΝ), με τη δημιουργία Τράπεζας Αίματος από τη δεκαετία του 1990, έχει ανατροφοδοτήσει τη ζωή πλήθους ατόμων που βρέθηκαν στη δύσκολη θέση της αναζήτησης μονάδων αίματος για μία χειρουργική επέμβαση ή μετά από ένα σοβαρό ατύχημα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας (14 Ιουνίου), ο ΣΥΠΙΝ οργάνωσε την πρώτη από τις τακτικές, προγραμματισμένες αιμοδοσίες του έτους στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, σε συνεργασία με το Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο, κατά την οποία ανταποκρίθηκε στο προσκλητήριο κατάθεσης αίματος σημαντικός αριθμός εργαζομένων. Επισημαίνεται ότι η συνείδηση του εθελοντή αιμοδότη είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη στην κοινωνία της INTERAMERICAN, στο πλαίσιο της εταιρικής κίνησης εθελοντισμού “Εθελοντές Ζωής”, που αριθμεί περισσότερους από 300 εθελοντές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Απολογισμών Κοινωνικής Υπευθυνότητας, που εκδίδει η εταιρεία από το 2008, κατά την οκταετία 2008-2015 οι μονάδες αίματος που έχουν κατατεθεί,  προσεγγίζουν τις 1.000. Πέρα από τις αιμοδοσίες που οργανώνει ο Σύλλογος Υπαλλήλων, ανάλογη πρωτοβουλία αναλαμβάνουν και πολυπρόσωπες μονάδες πωλήσεων της INTERAMERICAN, συνεργαζόμενες με Συλλόγους Αιμοδοτών.

Μεγάλες οι ανάγκες για αίμα

Σε περίπου 750.000 μονάδες αίματος ετησίως υπολογίζονται οι ανάγκες της χώρας μας (Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στοιχεία 2014). Σε κάθε δέκα νοσηλευόμενους ασθενείς, οι δύο χρειάζονται μετάγγιση αίματος. Τακτικοί αιμοδότες είναι μόλις το 0,65% του πληθυσμού της Ελλάδος. Αναλογικά, το 50% των αιμοδοτών προέρχεται από το συγγενικό περιβάλλον των εχόντων ανάγκη μετάγγισης, το 40% από μεμονωμένους εθελοντές και συλλόγους, ενώ ένα 5% περίπου προέρχεται από τις ένοπλες δυνάμεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να έχουμε ικανοποιητική κάλυψη των αναγκών στη χώρα μας, χρειάζεται το 10% του πληθυσμού της να προσφέρει αίμα μία φορά ετησίως ή τουλάχιστον 300.000 συστηματικοί εθελοντές αιμοδότες να προσφέρουν 2-3 φορές ετησίως.

Η αιμοδοσία είναι ανώδυνη και ακίνδυνη, ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό, δεδομένου ότι “κινητοποιεί” τον μυελό των οστών. Ποσοτικά, κάθε αιμοδοσία αντιστοιχεί στο 1/10 (450 ml περίπου) του συνόλου του αίματος του αιμοδότη. Ο οργανισμός αναπληρώνει το χαμένο υγρό εντός 36 ωρών, ενώ ο συνολικός αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων αποκαθίσταται στα φυσιολογικά επίπεδα σε 21 ημέρες. Αίμα μπορεί να δώσει κάποιος κάθε 3-4 μήνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ