THI: Δωρεά στη ΜΕΤΑδραση

Η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative – THI) ανακοίνωσε δωρεά ύψους $100.000 στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΜΕΤΑδραση, για τη δημιουργία της πρώτης Μεταβατικής Δομής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο νησί της Σάμου. Η δομή φιλοξενίας είναι ένας χώρος φτιαγμένος για παιδιά που φτάνουν από χώρες που πλήττονται από βία και συγκρούσεις, έχοντας χάσει τους γονείς τους ή έχοντας χωριστεί απ’ αυτούς. Πρόκειται για τη δεύτερη Μεταβατική Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στα σύνορα, που δημιουργήθηκε με τη στήριξη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, με την πρώτη να λειτουργεί στη Λέσβο από το Δεκέμβριο του 2015, έχοντας φιλοξενήσει μέχρι σήμερα πάνω από 100 παιδιά.

Η δομή στη Σάμο έχει δυνατότητα φιλοξενίας 20 παιδιών και ήδη έχει προσφέρει φροντίδα και ολοκληρωμένη υποστήριξη στα πρώτα 20 παιδιά, τα οποία είναι ηλικίας κυρίως κάτω των 15 ετών και κατάγονται από χώρες όπως η Συρία και το Αφγανιστάν. Αυτή την στιγμή, φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, τρία αδέρφια, δύο μικρά αγόρια κι ένα κοριτσάκι, των οποίων ο πατέρας σκοτώθηκε στη Συρία. Ο μεγαλύτερος ξάδερφός τους (16 ετών) μένει μαζί τους, έχοντας υποσχεθεί στη μητέρα τους, που βρίσκεται στη Γερμανία με το μικρότερο αδερφάκι της οικογένειας, ότι θα τα μεταφέρει με ασφάλεια εκεί. Κάθε παιδί που φτάνει στη δομή έχει τη δική του ιστορία…

Ο στόχος της Δομής είναι να διασφαλίζει στα παιδιά αυτά την προστασία από τα κυκλώματα διακίνησης και εκμετάλλευσης άμεσα με την άφιξή τους στο νησί, προσφέροντάς τους φιλοξενία σε ασφαλές περιβάλλον.

Εκτός από φιλοξενία, οι Δομές αυτές προσφέρουν στα παιδιά σίτιση, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, διερμηνεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και δημιουργική απασχόληση. Επίσης, στις Δομές λειτουργούν υπηρεσίες νομικής στήριξης οι οποίες, μεταξύ άλλων, αναλαμβάνουν την αναζήτηση συγγενών, με στόχο την επανένωση των παιδιών με συγγενείς τους σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Αναγνωρίζοντας τη σημασία των προσπαθειών της ΜΕΤΑδρασης, αλλά και τον καταλυτικό χαρακτήρα των ευαίσθητων θεμάτων που πραγματεύεται, η Ελληνική Πρωτοβουλία αποφάσισε να συμβάλει στις δράσεις της  μέσω της υποστήριξης της δεύτερης Μεταβατικής Δομής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Παιδιών που δημιούργησε η ΜΕΤΑδραση στη Σάμο” ανέφερε σχετικά ο Μιχάλης Πρίντζος, Διευθυντής Προγραμμάτων της Ελληνικής Πρωτοβουλίας.

«Το έργο αυτό είναι ένας πραγματικός άθλος», δηλώνει η Πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης Λώρα Παππά, αναφερόμενη στις μεγάλες προσπάθειες της Οργάνωσης για να βρεθεί χρηματοδότηση, ώστε να υλοποιηθεί το απαραίτητο αυτό έργο. «Ευχαριστούμε θερμά την Ελληνική Πρωτοβουλία (ΤΗΙ) που στήριξε την μεγάλη αυτή προσπάθεια.» Και προσθέτει: «Η δράση αυτή έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στα σύνορα και είναι σημαντική η συνεργασία που έχουμε με τις τοπικές κοινωνίες στη Λέσβο και τη Σάμο, οι οποίες με συγκινητικό ενδιαφέρον έχουν σταθεί στο πλάι μας. Οι Μεταβατικές Δομές Φιλοξενίας αποτελούν μέρος του πρότυπου δικτύου προστασίας της ΜΕΤΑδρασης για τα ασυνόδευτα παιδιά στη χώρα μας, το οποίο περιλαμβάνει συνοδείες προς μόνιμες δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, επιτροπεία, προσωρινή φιλοξενία σε οικογενειακό περιβάλλον και νομική στήριξη.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ