ΣΕΒΤ : Στόχος η βελτίωση της ζωής των Ηλικιωμένων

Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων και με βάση τις εκτιμήσεις ότι μέχρι το 2030, το 25 έως 40% του πληθυσμού της Ευρώπης θα είναι άνω των 65 ετών, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων & Ποτών (ΣΕΒΤ) λαμβάνει σοβαρά υπόψη του αυτή τη σημαντική δημογραφική αλλαγή στην ευρωπαϊκή κοινωνία και τις συνέπειές της και υπογραμμίζει την ανάγκη νέων διατροφικών στρατηγικών που θα καλύπτουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων τρίτης ηλικίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΒΤ, με ιδιαίτερη ευαισθησία για τα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας, συμμετείχε ενεργά στο 5ετές ευρωπαϊκό έργο NU-AGE στόχος του οποίου ήταν «υγιής γήρανση», η βελτίωση δηλαδή της ζωής των ηλικιωμένων μέσα από την καλύτερη κατανόηση των διατροφικών αναγκών τους. Το κύριο συμπέρασμα του έργου ήταν ότι η υιοθέτηση μιας διατροφής, που ακολουθεί το πρότυπο της μεσογειακής, θα μπορούσε να συμβάλει θετικά στην «υγιή γήρανση».

Έτσι, με την ολοκλήρωσή του, παρουσιάστηκε η μεσογειακού τύπου διατροφή, που δοκιμάστηκε στο πλαίσιο του NU-AGE και για την οποία βρέθηκε ότι μείωσε σημαντικά τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης (C-αντιδρώσα πρωτεΐνη), που αποτελεί τον κύριο δείκτη φλεγμονής, που συνδέεται με τη διαδικασία της γήρανσης καθώς και το ρυθμό απώλειας της οστικής μάζας σε άτομα με οστεοπόρωση.

Η έρευνα δε που έγινε σχετικά με τους κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες, που επηρεάζουν την ποιότητα της διατροφής, έδειξε ότι η απόφαση αγοράς των ηλικιωμένων διαμορφώνεται κυρίως από την ημερομηνία λήξης του προϊόντος, την τιμή και τη γεύση.

Ο ΣΕΒΤ έχοντας ως άξονα προτεραιότητας την ασφάλεια, την ποιότητα αλλά και την ισορροπημένη και υγιεινή διαβίωση θα συνεχίζει να στηρίζει και να συμμετέχει σε πρωτοβουλίες, που αφορούν τόσο στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών όσο και στο σύνολο των καταναλωτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here