Στη Ρουάντα η πρώτη παγκοσμίως υπηρεσία παράδοσης εμπορευμάτων μέσω drone

Ο Πρόεδρος της Ρουάντα Paul Kagame εγκαινίασε την πρώτη στον κόσμο εθνική υπηρεσία παράδοσης εμπορευμάτων μέσω drone κατά τη διάρκεια τελετής στην κεντρική περιφέρεια της χώρας Muhanga. Ξεκινώντας σήμερα, η κυβέρνηση της Ρουάντα θα ξεκινήσει να χρησιμοποιεί  drones για εκτάκτου ανάγκης παραδόσεις αίματος, μέχρι και 150 παραγγελίες την ημέρα, σε 21 εγκαταστάσεις μετάγγισης που βρίσκονται στο δυτικό κομμάτι της χώρας.

Τα drones και συνολικά η υπηρεσία παράδοσης κατασκευάζονται και λειτουργούν από τη Zipline, μια εταιρεία ρομποτικής με έδρα την Καλιφόρνια.

Η υπηρεσία παραδόσεων με drone της Ρουάντα θα επικεντρωθεί αρχικά στη μεταφορά αίματος, όμως η διεθνής συνεργασία μεταξύ της UPS, της φιλανθρωπικής οργάνωσης Gavi, the Vaccine Alliance και της Zipline θα βοηθήσει τη χώρα να επεκτείνει γρήγορα τα είδη των φαρμάκων και σωτήριων εμβολίων που μπορούν να παραδοθούν.

Τα Drones είναι πολύ χρήσιμα, τόσο στο εμπόριο όσο και στη βελτίωση των υπηρεσιών στον τομέα της υγείας. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε αυτή την καινοτόμο τεχνολογία και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να την αναπτύξουμε περαιτέρω», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρουάντα Paul Kagame.

Το Παγκόσμιο Πρόβλημα

Σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο, η πρόσβαση σε σωτήρια και άκρως σημαντικά προϊόντα υγείας παρεμποδίζεται από αυτό που είναι γνωστό ως το πρόβλημα του «τελευταίου χιλιομέτρου»: δηλαδή την αδυναμία παράδοσης αναγκαίων φαρμάκων από μια πόλη σε αγροτικές ή απομακρυσμένες περιοχές, λόγω της έλλειψης επαρκούς υποδομής σε μεταφορές, επικοινωνία και αλυσίδα εφοδιασμού.

Στη Ρουάντα, η αιμορραγία μετά τον τοκετό είναι η κύρια αιτία θανάτου για τις εγκύους. Το αίμα απαιτεί γρήγορη αποθήκευση και μεταφορά σε ασφαλείς θερμοκρασίες, ενώ φθείρεται εύκολα.

Επειδή υπάρχουν πολλά διαφορετικά προϊόντα αίματος και δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψει κανείς με ακρίβεια τις μελλοντικές ανάγκες, πολλές κλινικές μετάγγισης δεν κρατούν σε απόθεμα όλο το αίμα που μπορεί να χρειαστούν.

Κατά τη μακρά διάρκεια της εποχής των βροχών στη Ρουάντα, πολλοί δρόμοι πλημμυρίζουν και είτε εξαφανίζονται είτε γίνονται αδιάβατοι σε τροχοφόρα μέσα. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολύ συχνά κάποιος που έχει ανάγκη από μια σωτήρια μετάγγιση δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο αίμα που χρειάζεται για να επιβιώσει.

Η Λύση

Το εθνικό πρόγραμμα παράδοσης με drone της Ρουάντα επιτρέπει στις κλινικές μετάγγισης αίματος σε όλο το Δυτικό μισό της χώρας να δίνουν παραγγελίες εκτάκτου ανάγκης μέσω γραπτών μηνυμάτων από κινητό τηλέφωνο.

Οι παραγγελίες λαμβάνονται στη συνέχεια από τη Zipline στη βάση της, γνωστή και ως Nest, στην περιοχή Muhanga, όπου η εταιρεία διατηρεί ένα στόλο 15 drones, που ονομάζονται Zips.

Κάθε Zip μπορεί να πετάξει μέχρι και 150 χιλιόμετρα μετ’ επιστροφής -ακόμη και σε συνθήκες με δυνατό αέρα και βροχή- και να μεταφέρει 1.5 kg αίματος, το οποίο είναι αρκετό για να σώσει τη ζωή ενός ατόμου.

Τα Zips απογειώνονται και προσγειώνονται στο Nest, και κάνουν τις παραδόσεις προσεγγίζοντας το έδαφος και ρίπτοντας τα φάρμακα σε ένα καθορισμένο σημείο που ονομάζεται “γραμματοκιβώτιο”, κοντά στα κέντρα υγείας που εξυπηρετούν.

Η Zipline θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει 50-150 πτήσεις έκτακτης ανάγκης την ημέρα σε 21 κλινικές μετάγγισης σε όλο το Δυτικό κομμάτι της Ρουάντα και θα μπορεί να παραδώσει τις παραγγελίες σε περίπου 30 λεπτά.

Η Ρουάντα σχεδιάζει να επεκτείνει την υπηρεσία παράδοσης μέσω των drone της Zipline και προς το ανατολικό ήμισυ της χώρας στις αρχές του 2017, θέτοντας σχεδόν κάθε έναν από τους 11 εκατομμύρια πολίτες της χώρας σε ασφαλή απόσταση για άμεση παράδοση σωτήριων φαρμάκων.

«Η αδυναμία  παράδοσης σωτήριων φαρμάκων στους ανθρώπους που τα χρειάζονται περισσότερο, προκαλεί εκατομμύρια αποτρέψιμων θανάτων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Η Zipline θα βοηθήσει στην επίλυση αυτού του προβλήματος μια για πάντα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Zipline Keller Rinaudo. «Έχουμε δημιουργήσει ένα σύστημα άμεσης παράδοσης για όλο τον κόσμο, επιτρέποντας στα φάρμακα να παραδίνονται κατά παραγγελία και με χαμηλό κόστος, οπουδήποτε».

Rwanda and Beyond

Η εμπορική συνεργασία μεταξύ της Ρουάντα και της Zipline αναμένεται να σώσει χιλιάδες ζωές κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ετών. Μέσα από αυτή την προσπάθεια, η Ρουάντα γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής για να ξεπεράσει την έλλειψη οδικών υποδομών και για να παράσχει πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και στους 11 εκατομμύρια πολίτες της.

Το έργο στη Ρουάντα υποστηρίζεται περαιτέρω από τη διεθνή σύμπραξη μεταξύ της Zipline, της UPS και της φιλανθρωπικής οργάνωσης Gavi, the Vaccine Alliance. Χάρη σε μια επιχορήγηση $ 1.1 εκατομμύριου από το Ίδρυμα της UPS, θα μελετηθεί η λειτουργία παράδοσης αίματος μέσω drone στη Ρουάντα με την προοπτική της γρήγορης επέκτασης του τύπου των φαρμάκων και των σωτήριων εμβολίων που μπορούν να παραδοθούν στη χώρα.

Αξιοποιώντας την εκτεταμένη παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και εμπειρία της UPS στα logistics, τη βαθιά γνώση της Gavi,the Vaccine Alliance γύρω από τη δημόσια υγεία και τους εμβολιασμούς, καθώς και την τεχνολογίας αιχμής στις παραδόσεις «του τελευταίου χιλιομέτρου» που διαθέτει η Zipline, η σύμπραξη ελπίζει να χρησιμοποιήσει την εμπειρία που αποκτήθηκε στη Ρουάντα και να την εξάγει σε όλο τον κόσμο.

Τα drones έχουν τη δυνατότητα να φέρουν την επανάσταση στον τρόπο που προσεγγίζουμε τις απομακρυσμένες κοινότητες με ιατρικές προμήθειες έκτακτης ανάγκης. Οι ώρες που εξοικονομήθηκαν με αυτή την τεχνολογία για την παράδοση προϊόντων αίματος ή ενός εμβολίου σε κάποιον που έχει εκτεθεί στη λύσσα θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου», δήλωσε ο δρ Seth Berkley, Διευθύνων Σύμβουλος της Gavi, the Vaccine Alliance.  «Το έργο αυτό θα λειτουργήσει επίσης ως μια σημαντική δοκιμασία για το αν τα drones είναι ένας βιώσιμος τρόπος για να βελτιωθεί η στοχευμένη παράδοση εμβολίων σε όλο τον κόσμο. Κάθε παιδί αξίζει τα βασικά και σωτήρια εμβόλια. Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό βήμα για να εξασφαλίσουμε ότι θα τα λάβουν. ”

H εμπειρία της UPS στα logistics και οι πόροι που διαθέτει η εταιρεία, αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της σύμπραξης να επεκτείνει την εμβέλεια αυτού του σημαντικού έργου.

Η UPS ήταν σε θέση να μεταφέρει όλο το σύστημα της Zipline από την Καλιφόρνια στη Ρουάντα σε χρόνο ρεκόρ σε φορτηγό αεροπλάνο της εταιρείας, βοηθώντας στην κατασκευή του κέντρου διανομής της Zipline σε μόλις τέσσερις εβδομάδες.

«Ένας από τους σημαντικότερους τομείς στους οποίους επικεντρώνεται το Ίδρυμα της UPS είναι η δημιουργία συνεργασιών φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που με τη σειρά τους δημιουργούν ισχυρές κλίμακες και υποστηρίζουν παγκόσμιες προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας και ανακούφισης», δήλωσε ο Eduardo Martinez, Πρόεδρος του Ιδρύματος UPS και διευθύνων σύμβουλος πολυμορφίας και ενσωμάτωσης στη UPS «Η κοινή μας πεποίθηση στη δυνατότητα να σώζουμε ζωές μέσω της εφαρμοσμένης καινοτομίας, σε συνδυασμό με το όραμα της Ρουάντα, είναι πλέον σε θέση όχι μόνο να προωθήσει τα logistics των ανθρωπιστικών αποστολών– και όλων των ειδών logistics, όπως τα ξέρουμε τώρα- σε όλο τον κόσμο, αλλά και να σώσει ζωές.

Τώρα είναι που η συνεργασία μεταξύ του Ιδρύματος της UPS, της Gavi, the Vaccine Alliance και της Zipline μετράει περισσότερο, καθώς βλέπουμε τις πρώτες επιχειρησιακές αποστολές αφιερωμένες στη μεταφορά σωτήριου αίματος, και κρατώντας το βλέμμα μας στο τι μπορεί να φέρει το μέλλον για άλλα αγαθά που σώζουν ζωές και σε άλλα μέρη του κόσμου».

Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, και με την υποστήριξη της συνεργασίας με την UPS και τη Gavi,the Vaccine Alliance η Zipline σχεδιάζει να επεκτείνει τις υπηρεσίες παράδοσης με drone σε χώρες σε ολόκληρη την Αφρική και την Αμερικανική ήπειρο.

Επιπλέον, η Zipline πρόσφατα ανακοίνωσε στο Λευκό Οίκο τα σχέδιά της για επέκταση της υπηρεσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα εξυπηρετεί καταυλισμούς αυτοχθόνων Αμερικανών στο Μέριλαντ, τη Νεβάδα, και στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ