«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (Missing Children Europe) και του Διοικητικού της Συμβουλίου συμμετέχει στη μεγάλη διαδικτυακή εκστρατεία καλώντας σε δράση όλους τους αρμόδιους Υπουργούς της Ευρώπης.
– Η εισροή μεταναστών και προσφύγων παραμένει στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων για πολλούς μήνες. Ανάμεσα στα πολυάριθμα θύματα που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους για να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη, εντοπίζεται και ένας μεγάλος αριθμός παιδιών και νέων.
Γνωρίζατε ότι τα παιδιά αποτελούν σχεδόν το 40% των ανθρώπων σε κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα το 2016; Ή ότι περισσότερα από 89.000 ασυνόδευτα παιδιά μετανάστες-πρόσφυγες ήρθαν στην Ευρώπη το 2015; Και το χειρότερο, ότι τουλάχιστον 10.000 από τα ασυνόδευτα παιδιά μετανάστες-πρόσφυγες έχουν εξαφανιστεί. Για να ενημερώσει όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, αλλά και να παροτρύνει τους πολιτικούς να αναλάβουν δράση, η «Missing Children Europe» εγκαινιάζει την εκστρατεία «Μιλώντας για όλα όσα δεν μπορούν να ειπωθούν”.
Η εκστρατεία καλεί το κοινό να αναλάβει δράση, χρησιμοποιώντας το Facebook και να ζητήσει από τους αρμόδιους Υπουργούς να σεβαστούν τα δικαιώματα των παιδιών μεταναστών-προσφύγων. Το κοινό θα γνωρίσει πώς μια απλή κοινοποίηση μπορεί να δημιουργήσει πραγματικό αντίκτυπο σώζοντας τις ζωές αυτών των παιδιών.
Αφημένα στην τύχη τους, τα εξαφανισμένα παιδιά της μετανάστευσης συνήθως καταλήγουν στους δρόμους, χωρίς στέγη, χωρίς τροφή, ενώ παράλληλα διατρέχουν κινδύνους που ποτέ και κανένα παιδί δεν θα έπρεπε να βιώνει. Οι εμπειρίες αυτές, έρχονται να προστεθούν στις εμπειρίες του παρελθόντος έχοντας αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική τους υγεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, τα παιδιά αυτά καταλήγουν στα χέρια εμπόρων ή άλλων εγκληματικών δικτύων και πέφτουν θύματα εργασιακής ή σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Άλλες φορές πάλι, στην προσπάθεια τους να φτάσουν σε ένα ασφαλές μέρος ή έστω να βρεθούν πιο κοντά στην οικογένειά τους, εμπιστεύονται αδίστακτους διακινητές. Για τις μετακινήσεις αυτές αναγκάζονται να πληρώσουν πάρα πολλά χρήματα ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κλειδωμένα στο πίσω μέρος φορτηγών ή μέσα σε επικίνδυνες βάρκες. Παρά την ωμή αυτή πραγματικότητα, οι αρχές στην Ευρώπη δεν έχουν λάβει τα αναγκαία μέτρα για να εγγυηθούν τον σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών αυτών, αλλά ούτε τους παρέχουν την απαραίτητη προστασία. Τα παιδιά μετανάστες-πρόσφυγες μένουν στην πραγματικότητα αόρατα από τις ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές που σχετίζονται με τη μετανάστευση.
10.000 παιδιά έχουν εξαφανιστεί στην Ευρώπη
Εξαιτίας των κρίσεων σε όλο τον κόσμο, ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών-προσφύγων και αιτούντων άσυλο, έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να έρθουν στην Ευρώπη.
Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνεται ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός παιδιών. Το 2015, τουλάχιστον 89.000 ασυνόδευτα παιδιά ήρθαν στην Ευρώπη, είτε έχοντας μείνει ορφανά ή μετά από πρωτοβουλία των γονιών τους μη έχοντας άλλη επιλογή για να αναζητήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη και σε κάποιο συγγενικό μέλος που ήδη ζει εκεί.
Η Delphine Moralis, Γενική Γραμματέας της «Missing Children Europe» δήλωσε: «Οι αρμόδιες αρχές στις χώρες υποδοχής, έχουν τεθεί επικεφαλής των παιδιών μεταναστών-προσφύγων που έρχονται στην Ευρώπη, δυστυχώς όμως τα παιδιά αυτά συχνά δεν λαμβάνουν την προστασία που δικαιούνται από το νόμο: πολλά ζουν σαν φυλακισμένα, σε άθλιες συνθήκες, πέφτουν θύματα βίας, δεν είναι ενημερωμένα για τα δικαιώματά τους, κ.ά. Αν και έχουν το δικαίωμα να επανενωθούν με τις οικογένειές τους, οι διαδικασίες είναι εξαιρετικά αργές και πολύπλοκες. Ως αποτέλεσμα, πολλά παιδιά δεν βλέπουν άλλη επιλογή από το να “εξαφανίζονται” και να συνεχίζουν το ταξίδι τους μόνα τους. Από αυτή τη στιγμή και μετά αποτελούν το πιο εύκολο θήραμα».
Εμπορία ανθρώπων, ναρκωτικών, εργασιακή και σεξουαλική εκμετάλλευση
Όταν τα παιδιά βρίσκονται έρμαια σε χώρες που δεν γνωρίζουν, σε μέρη που αισθάνονται ανασφαλή και παραμελημένα, γίνονται εύκολα “στόχος”. Οι διακινητές ατόμων και άλλοι εγκληματίες είναι εξαιρετικά έμπειροι στο να επωφελούνται οικονομικά από την ευαλωτότητα των παιδιών αυτών. Ως αποτέλεσμα, πολλοί από αυτούς καταλήγουν θύματα εργασιακής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανομένης της καταναγκαστικής πορνείας και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.
Σύμφωνα με την Europol, την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία, 10.000 ασυνόδευτα παιδιά έχουν ήδη εξαφανιστεί στην Ευρώπη. Δυστυχώς, στην πραγματικότητα ο αριθμός αυτός είναι κατά πάσα πιθανότητα πολύ μεγαλύτερος. Η Delphine Moralis προσθέτει: «Αυτά τα παιδιά εξαφανίζονται γιατί δεν τους προσφέρεται μια ασφαλής εναλλακτική λύση και από τη στιγμή που εξαφανίζονται, είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν. Τα διοικητικά εμπόδια είναι αυτά που κάνουν το ήδη πολύπλοκο πρόβλημα ακόμη πιο περίπλοκο».
«Μιλώντας για όλα όσα δεν μπορούν να ειπωθούν»
Για να ευαισθητοποιήσει για την κατάσταση των παιδιών μεταναστών-προσφύγων, αλλά και για να καλέσει τους αρμόδιους πολιτικούς να λάβουν μέτρα για να τα βοηθήσουν, η «Missing Children Europe» εγκαινιάζει την εκστρατεία «Μιλώντας για όλα όσα δεν μπορούν να ειπωθούν».
Πρόκειται για μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία ευαισθητοποίησης, που στοχεύει άμεσα τους αρμόδιους Υπουργούς για τη μετανάστευση όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Η αρχή είναι απλή. Κάθε άτομο, κάθε Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, ομάδα ατόμων ή επιχειρήσεις καλούνται να μοιραστούν μια εικόνα στο Facebook και να αναφέρουν -κάνουν tag- τον αρμόδιο Υπουργό για ζητήματα Ασύλου και Μετανάστευσης.
Η Delphine Moralis συμπλήρωσε επίσης πως «με αυτή την εκστρατεία, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων αναφορικά με τα δεινά των παιδιών μεταναστών-προσφύγων στην Ευρώπη. Έχουμε επιλέξει το Facebook ως μέσο επικοινωνίας, επειδή είναι ένας καλός τρόπος για να φτάσει το μήνυμά μας στο μέγιστο αριθμό ανθρώπων σε σύντομο διάστημα. Οι χρήστες με τη σειρά τους θα υποβάλλουν απευθείας αίτημα στον υπουργό τους, χρησιμοποιώντας τη δική τους σελίδα.
Η ιδέα είναι ότι όλοι οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να συμμετάσχουν και με ένα απλό σχόλιο να θέσουν προ των ευθυνών του τον αρμόδιο Υπουργό, ελπίζοντας ότι δεν θα αγνοήσει τη δημόσια πίεση και ότι θα υποχρεωθεί να συνεργαστεί με τις συστάσεις για τη βελτίωση της κατάστασης των παιδιών μεταναστών».
Η καμπάνια υλοποιείται σε 8 Ευρωπαϊκές χώρες σε συνεργασία με τα μέλη και τους συνεργάτες της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά και την υποστήριξη αρκετών δημοφιλών σελίδων του Facebook.