ΓΓΙΦ: Τιμά τη Διεθνή Ημέρα για τις Γυναίκες και τα κορίτσια στην Επιστήμη

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για τις Γυναίκες και τα κορίτσια στην Επιστήμη, που τιμάται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) εφιστά την προσοχή της στην ανάγκη αποκατάστασης της άνισης συμμετοχής των κοριτσιών και γυναικών στην επιστήμη.

Αποτελεί πάγια πεποίθηση της ΓΓΙΦ ότι η ενσωμάτωση της έμφυλης διάστασης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, συνιστά παράμετρο ικανή να συμβάλει σημαντικά στην αποκατάσταση των στερεοτυπικών αντιλήψεων, με αποτέλεσμα κορίτσια και γυναίκες να κατανέμονται άνισα σε πολλές από τις πτυχές του βίου μας, μέρος των οποίων αποτελεί και η επιστήμη.

Η ΓΓΙΦ, έχοντας τον τομέα της Εκπαίδευσης στην πρώτη γραμμή των πολιτικών και των δράσεών της, επισημαίνει  τη βαρύτητα της  ισόρροπης συμμετοχής των κοριτσιών και των γυναικών σε όλους τους τομείς των επιστημών, τονίζοντας την ανάγκη εξάλειψης των έμφυλων παραμέτρων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, αξίζει να σημειωθεί ότι η ΓΓΙΦ για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, προκήρυξε διαγωνισμό για τη χορήγηση πέντε (5) υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές σε γυναίκες απόφοιτες Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) – Τομέας Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ψηφιακή Συμμαχία για τη Γυναικεία Απασχόληση».

Επίσης, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, πρόσφατα συμμετείχε στην επίσημη τελετή βράβευσης της «L’ Oreal – Unesco για τις γυναίκες στην επιστήμη» και βράβευσε γυναίκα μεταδιδακτορική ερευνήτρια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης, που διεξήχθη στα Ηνωμένα Έθνη και συμπεριέλαβε 14 χώρες, αναφορικά με τα ποσοστά των γυναικών κατόχων μεταπτυχιακών ή/και διδακτορικών τίτλων σπουδών στην επιστήμη. Βάσει αυτών, αποτυπώνεται ότι γυναίκες με Bachelor’s degreeκατέχουν σε ποσοστό  18%, Master’s degree 8% και Doctor’s degree 2%, τη στιγμή που η αναλογία των ανδρών για τους αντίστοιχους τίτλους σπουδών διαμορφώνεται σε ποσοστό 37%, 18%  και 6%, αντίστοιχα.

Η ΓΓΙΦ, τιμώντας τη γυναικεία υπόσταση στο σύνολό της  ως μέλος ισότιμο και ικανό να συμμετέχει ενεργά και  δυναμικά σε κάθε τομέα της ζωής, προτάσσει τη σημασία της δίκαιης και ισότιμης συμμετοχής των κοριτσιών και γυναικών στην επιστήμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here