ΥΠΕΝ: Στόχος η δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας

Οι στόχοι και τα βήματα για τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας και στην Ελλάδα παρουσιάσθηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος του ΛΑΓΗΕ, Μιχάλης Φιλίππου και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης.

Ο Υπουργός τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την αναδιοργάνωση της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενόψει του Μοντέλου Στόχου (Target Model), καθώς και την επίτευξη της σύγκλησης τιμών (price coupling) με τις ευρωπαϊκές αγορές, θεωρείται το Χρηματιστήριο Ενέργειας, για το οποίο υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα συμφωνία συνεργασίας μεταξύ ΛΑΓΗΕ και του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την υπογραφή Memorandum of Understanding.

Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές, μετά την ψήφιση του Νόμου 4425/2016, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν διαμορφώσει από κοινού ένα συγκροτημένο πλαίσιο μετάβασης στο Target Model, στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας που δικαιούται η χώρα μας. Την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ανέλαβε το Ερευνητικό Ινστιτούτο της Κομισιόν JRC. Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, η πρώτη συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου στη ΡΑΕ, όπου δεσμεύθηκαν όλες οι πλευρές για συντονισμένες και συγκεκριμένες δράσεις. Ως το ερχόμενο Φθινόπωρο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα κείμενα των Κωδίκων και των τεχνικών προδιαγραφών, καθώς και οι μελέτες που αφορούν παράλληλες μεταρρυθμίσεις στην αγορά. Με αυτά τα δεδομένα, ανακοίνωσε ο Υπουργός, η μετάβαση στο Target Model θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2018.

Η αναδιοργάνωση της ηλεκτρικής αγοράς, υπογράμμισε ο Υπουργός, θα έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς στοχεύει:

-Στη σύζευξη της ελληνικής αγοράς με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.

-Στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας, με άμεσα οφέλη στη μείωση του ενεργειακού κόστους και τη διασφάλιση καλύτερων τιμών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

-Την εξασφάλιση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού,  τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα, καθώς και την περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» τη συμφωνία μεταξύ ΛΑΓΗΕ και του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών για τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το οποίο θα δώσει «νέα ώθηση στην ενεργειακή αγορά» και  προβλέπεται να λειτουργήσει από τα μέσα του 2018.

Την πεποίθηση του ότι η συνεργασία ΛΑΓΗΕ και Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών θα είναι «μια παραγωγική διαδικασία» εξέφρασε από την πλευρά του ο κ. Φιλίππου. Ο ουσιαστικός στόχος της συνεργασίας αυτής είναι, όπως είπε, οι νέες αγορές ηλεκτρισμού να οργανωθούν με τρόπο που να εξασφαλίζουν ασφάλεια συναλλαγών, ρευστότητα στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις, για την προώθηση επενδυτικών σχεδίων, ελαχιστοποίηση του κόστους λειτουργίας των αγορών με την από κοινού αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών και τεχνογνωσίας, δημιουργία ενός εύχρηστου περιβάλλοντος συναλλαγών για τους συμμετέχοντες και ολοκλήρωση της σύζευξης των αγορών αυτών με τις άλλες ευρωπαϊκές. Όπως ανέφερε ο κ. Φιλίππου, στο πλαίσιο του Target Model θα δημιουργηθούν τέσσερις νέες αγορές Ηλεκτρισμού, η Προθεσμιακή, η Προημερήσια, η Ενδοημερήσια και η Αγορά Εξισορρόπησης. Η τελευταία θα είναι ευθύνη του ΑΔΜΗΕ, ενώ οι τρεις πρώτες του ΛΑΓΗΕ.

Το πρώτο βήμα για την προώθηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας θα είναι η εκπόνηση Επιχειρησιακού Σχεδίου, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση από τη ΡΑΕ. Αντικείμενο του θα είναι η σύσταση δύο εταιριών. Η πρώτη θα αναλάβει την εκκαθάριση, το διακανονισμό και τη διαχείριση του χρηματοοικονομικού κινδύνου των τριών αγορών (Προθεσμιακή, Προημερήσια και Ενδοημερήσια). Η δεύτερη εταιρία θα παρέχει υποστήριξη προς το ΛΑΓΗΕ με συστήματα Πληροφορικής και τεχνογνωσία προηγμένων χρηματοοικονομικών προϊόντων, ώστε να ανταποκριθεί στο ρόλο του ως Λειτουργός των τριών αγορών.

Μετά από τέσσερα χρόνια προετοιμασίας είναι εφικτός πλέον ο στόχος για τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας, τόνισε ο κ. Λαζαρίδης, ο οποίος ευχαρίστησε τον ΥΠΕΝ κ. Σταθάκη και τον κ. Φιλίππου «γιατί πάτησαν τη σκανδάλη για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία».

«Για μένα», κατέληξε, «είναι τεράστια ευκαιρία και τεράστια πρόκληση, την έχουμε αντιμετωπίσει σε αντίστοιχες απελευθερώσεις αγορών. Είχαμε την τύχη και την  ευκαιρία να συμμετέχουμε σε αντίστοιχες εξελίξεις στο χρηματιστηριακό και το χρηματοπιστωτικό χώρο, καθώς και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Πιστεύω ότι με τη γνώση που υπάρχει  στο ΛΑΓΗΕ έχουμε κάθε προδιαγραφή για να πετύχουμε ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα, συμπεριλαμβανομένων βέβαια και των υποδομών και της σχετικής τεχνογνωσίας που υπάρχουν στον Όμιλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών».