ECOMOBILITY WEEK: Ξάφνιασμα στην Πάτρα

Με αυτή την ευχή/πρόβλεψη έκλεισε το ECOCITY την εκδήλωση για την ολοκλήρωση της πρώτης ECOMOBILITY WEEK, στο τέλος των δράσεων, μετά την ποδηλατάδα, στην Πλαζ της Αγυάς στην Πάτρα.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Γιώργος Ραβασόπουλος, συντονιστής της Εκστρατείας ECOMOBILITY στη Δυτική Ελλάδα, αναφέρθηκε αναλυτικά στα δρώμενα που υλοποιήθηκαν στη διάρκεια της εβδομάδας και κάλεσε την Αντιδήμαρχο Εθελοντισμού του Δήμου Πατρέων, Μαρία Ανδρικοπουλου-Ρούβαλη για τις απονομές των τιμητικών επαίνων στους συντελεστές και συμμετέχοντες.

Οι δράσεις ξεκίνησαν από την Δευτέρα 17/9 με την ενεργοποίηση των νηπιαγωγείων της πόλης. Παραμυθάδες από τα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών διάβασαν το παραμύθι της πόλης και τα νήπια ζωγράφισαν.
Τη σκυτάλη πήραν οι μαθητές του Δημοτικού που ακολούθησαν περπατώντας τη διαδρομή που χάραξαν οι Σύλλογοι Γονέων, ενώ στο 11ο Γυμνάσιο έγινε πράξη η πρόταση των μαθητών και έγινε  εφαρμογή της διαδρομής και οι ράμπες φύλαξης, για να μετακινούνται στο Γυμνάσιο με ποδήλατο.

Στη διάρκεια της εβδομάδας σύλλογοι και φίλοι των Ατόμων με κινητικές δυσκολίες, περπάτησαν και κινήθηκαν ελεύθερα, στη διαδρομή του ECOCITY που χάραξε ο Δήμος με τη συνεργασία συγκοινωνιολόγων, η οποία πέρασε από το κέντρο της πόλης.  Οι Patrinistas υποδέχθηκαν μαθητές Γυμνασίων, αλλά και πολίτες σε έναν αξιόλογο περίπατο στην ιστορία και την αρχιτεκτονική της Πάτρας.

Το Σάββατο 22/9 γιορτάσθηκε η Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο και το ιστορικό κέντρο της πόλης πεζοδρομήθηκε για τους πολίτες. Ο Ποδηλατικός Όμιλος Πάτρας έκανε μαθήματα εκμάθησης ποδηλάτου σε παιδιά και η Διεθνής Συνεργασία Φοιτητών AIESEC παρουσίασε τις συνθήκες μετακίνησης σε πόλεις της Πολωνίας και της Σερβίας, συγκρίνοντάς τες με τις ανάλογες συνθήκες της Πάτρας.

Η Εβδομάδα έκλεισε με την πανέμορφη Κυριακάτικη Ποδηλατάδα,, που πλημμύρισε το κέντρο της πόλης και ζωντάνεψε τη διαδρομή μέχρι την Πλάζ της Αγυάς. Ένα πανέμορφο κάλεσμα του ECOCITY σήμανε την έναρξη της Εκστρατείας ECOMOBILITY 2012-13 στην Πάτρα, με τη συνεργασία της Αντιδημαρχίας Εθελοντισμού.

Η ECOMOBILITY WEEK ήταν μια όμορφη αφορμή για μια σημαντική συστράτευση φορέων, που έγινε για πρώτη φορά στην πόλη, με τις Αντιδημαρχίες Παιδείας, Διαφάνειας & Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης,  Πολεοδομικού και Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού, Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Συντήρησης και Αυτεπιστασίας, το Επιμελητήριο Αχαΐας, τον Εμπορικό Σύλλογο Πατρών, τη Διεύθυνση Τροχαίας Πατρών, τη Δημοτική Αστυνομία, τη Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, την Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αχαΐας, τους Εθελοντές της Ομάδας «Ε» του Δήμου Πατρέων, τους Patrinistas, τον Ποδηλατικό Όμιλο Πατρών, την Art in Progress, και πολλές ακόμη Εθελοντικές Οργανώσεις της πόλης έζησαν την πόλη τους μέσα από τη ματιά και τις προτάσεις των εφήβων.

Για μια ολόκληρη εβδομάδα, λοιπόν, η Πάτρα εξέτασε μιαν άλλη στρατηγική μετακίνησης και κέρδισε από τη φρεσκάδα των προτάσεων των μαθητών. Στο ξημέρωμα της επόμενης ημέρας είναι βέβαιο πως πολλές από τις δράσεις θα μπουν στον καθημερινό διάλογο και σύντομα θα δούμε την εφαρμογή τους, σε μια πόλη που διψά για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ