Ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), ως συντονιστής εταίρος του ευρωπαϊκού χρηματοδοτούμενου προγράμματος “S.W.A.N. – a digital Solid Waste reuse plAtform for BalkaN”, πραγματοποίησε στις 15 και 16 Νοεμβρίου του 2017 στην Αθήνα, το kick off meeting της διαδραστικής διαβαλκανικής πλατφόρμας.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς του προγράμματος SWAN οι οποίοι είναι o ΕΔΣΝΑ, το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το αλβανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, η αλβανική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση ILIRIA, ο Σύνδεσμος Βουλγάρων Βιομηχάνων και το Τεχνολογικό Πανεπιστημίου Κύπρου.
Στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, που ο ΕΔΣΝΑ, επί του πρακτέου στηρίζει, η διαδικτυακή πλατφόρμα SWAN έρχεται ως επιστέγασμα της προσπάθειας του οργανισμού στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Το έργο προτείνει, στους φορείς που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, την λογική της αξιοποίησης στερεών αποβλήτων, προς όφελος των ιδίων, αλλά και του περιβάλλοντος, γινόμενοι οι ίδιοι πρεσβευτές της οικολογίας, της αειφορίας και της επαναχρησιμοποίησης σε βιομηχανικό και εμπορικό επίπεδο. Η πρωτοβουλία αυτή, της οποίας ο ΕΔΣΝΑ έχει την τιμή να είναι επικεφαλής, αφορά την υλοποίηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας.
Οι συμμετέχοντες φορείς είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τον σχεδιασμό τους, το όραμά τους και τις προσδοκίες τους, όσον αφορά το καινοτόμο πρόγραμμα SWAN, που στόχο έχει τα χρήσιμα απόβλητα να μην καταστρέφονται ή θάβονται, αλλά να αξιοποιούνται ως α’ ύλες από φορείς για τις δραστηριότητες τους. Έδειξαν περίτρανα τον ενθουσιασμό τους, και την διάθεσή τους για συνεργασία, ώστε να φέρουν εις πέρας τους στόχους του προγράμματος.
Στον χαιρετισμό της στην πρώτη αυτή συνάντηση, η περιφερειάρχης Αττικής, κα Ρένα Δούρου επαίνεσε «τη συμμετοχή, ως συντονιστή εταίρου, του ΕΔΣΝΑ, στο ευρωπαϊκό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα στο οποίο επιλέχθηκε, ύστερα από την αξιολόγηση 276 προτάσεων, καταλαμβάνοντας μάλιστα την τρίτη θέση, χάρη στην τεκμηριωμένη πρόταση που κατέθεσαν οι υπηρεσίες του με την επιστημονική υποστήριξη των μελών του εργαστηρίου Διοίκησης Τεχνολογίας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου». Τόνισε πως, «η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής κάνει αγώνα δρόμου, κι έχει ήδη καταφέρει πολλά, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να προχωρήσει το νέο μοντέλο ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, προστατεύοντας τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον».
Στην ομιλία του, ο κος Βασίλης Λιόγκας εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισήμανε ότι το Υπουργείο χαιρετίζει “με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία αυτή του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής, με τη συμμετοχή πολύ σημαντικών εταίρων” και εξέφρασε την βεβαιότητα του Υπουργείου σχετικά με “τα αποτελέσματα του έργου που θα συμβάλλουν στην προσπάθεια της χώρας μας για το μετασχηματισμό του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης από γραμμικό σε κυκλικό και στην αναβάθμιση της διαχείρισης των αποβλήτων”.
Από την πλευρά του ΕΔΣΝΑ, ο Γενικός Γραμματέας του συνδέσμου, κος Γιάννης Δρίβας τόνισε πως “μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες ο ΕΔΣΝΑ μπορεί να αναδείξει τις δυνατότητες του και το σημαντικό του ρόλο”.
Να σημειωθεί πως η χρηματοδότηση του προγράμματος, γίνεται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία» του διακρατικού Προγράμματος «Βαλκανικής – Μεσογείου» (Balkan – Mediterranean) της Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020. Το ποσό χρηματοδότησης ανέρχεται στα 968.000€ και το έργο θα έχει διάρκεια δύο χρόνια.