ΟΤΕ: Απελευθερώθηκε το γεράκι που είχε τραυματιστεί στο Μαρούσι

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η απελευθέρωση και η επανένταξη στη φύση του «Οδυσσέα», του γερακιού, που χρησιμοποίει το Μέγαρο του ΟΤΕ ως ορμητήριο. Το γεράκι, που ανήκει στο είδος Πετρίτης, τραυματίστηκε πριν από ένα μήνα -κατά τη διάρκεια πτήσης- στο φτερό και το πόδι και παραδόθηκε από πολίτη στον Σύλλογο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, με την οποία συνεργάζεται ο Όμιλος ΟΤΕ για την φροντίδα των γερακιών που φωλιάζουν στο Διοικητικό Μέγαρο.

Μετά από την παροχή της κατάλληλης φροντίδας και περίθαλψης, ζητήθηκε η συνδρομή του Ελληνικού Συλλόγου Ιερακοτροφίας και συγκεκριμένα του συνεργάτη της ΑΝΙΜΑ  Σταύρου Αθανασίου, ώστε να εκγυμναστεί άρτια  με σκοπό την ταχύτερη και επιτυχή επανένταξή του. «Σήμερα απελευθερώσαμε τον «Οδυσσέα», έναν αρσενικό πετρίτη ηλικίας 3-4 ετών, ο οποίος έχει το ζευγάρι του εδώ, την «Πηνελόπη», όπως την έχουμε ονομάσει», είπε ο Σταύρος Αθανασίου, Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Ιερακοτροφίας. «Ο δικός μας ρόλος ήταν να τον εκπαιδεύσουμε. Για να μπορεί να επανέλθει το πουλί και να είμαστε σίγουροι ότι θα επιβιώσει, θα πρέπει να είναι γυμνασμένο, όπως οι αθλητές. Να είναι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση».

Ο Πετρίτης είναι το ταχύτερο ζώο στον πλανήτη, με καταγεγραμμένες ταχύτητες που ξεπερνούν τα 400 χλμ/ώρα, ενώ η όρασή του καλύπτει 10 χιλιόμετρα. «Η θέση που έχει το Μέγαρο του ΟΤΕ είναι στρατηγική, καθώς τα πουλιά ψάχνουν ένα πολύ ψηλό σημείο, με ορατότητα παντού για να μπορούν να εφορμούν. Οι Πετρίτες έχουν τηλεσκοπική όραση, μπορούν δηλαδή να «κάνουν ζουμ» στο θήραμά τους. Συνεπώς η θέση του Μεγάρου είναι τέλεια για τα πουλιά αυτά», προσέθεσε ο κ. Αθανασίου.

Στο Μέγαρο του ΟΤΕ, εκτός από το ζεύγος των πετριτών, φωλιάζει και άλλο ένα είδος γερακιού, το Βραχοκιρκίνεζο, γνωστό γεράκι των πόλεων. Για την καταγραφή του πληθυσμού τους, την παρακολούθηση και την φροντίδα τους, ο Όμιλος ΟΤΕ συνεργάζεται με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την ΑΝΙΜΑ, στο πλαίσιο σχετικού ετήσιου Προγράμματος.

«Τα γεράκια έχουν κάνει σπίτι τους το Μέγαρο του ΟΤΕ. Είναι καταπληκτικό να τα βλέπεις να πετούν έξω από το γραφείο σου ή να κουρνιάζουν στα παράθυρα! Η συνεργασία και η στήριξή μας στην ΑΝΙΜΑ, αλλά και στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ξεκίνησε το 2006. Καθ’ όλη την περσινή χρονιά έγινε από την Ορνιθολογική πλήρης καταγραφή του πληθυσμού που φωλιάζει στο κτίριο, καθώς και της ορνιθοπανίδας της ευρύτερης περιοχής, ενώ τοποθετήθηκε ειδική κάμερα παρακολούθησης σε μία από τις φωλιές, ώστε να μπορούμε να τα παρακολουθούμε, αλλά και να τα περιθάλψουμε εφόσον χρειαστεί», ανέφερε η Σταυρούλα Αγγελοπούλου, Υποδιευθύντρια Εταιρικής Υπευθυνότητας Ομίλου ΟΤΕ.

«Εδώ και αρκετά χρόνια, παρατηρήσαμε ότι στην περιοχή γύρω από το Μέγαρο του ΟΤΕ παραλαμβάναμε γεράκια και μάλιστα μερικές φορές νεοσσούς. Για να υπάρχει νεοσσός, υπάρχει και φωλιά. Αυτό μας έκανε να καταλάβουμε ότι στο κτήριο φωλιάζουν τέτοια πουλιά. Κι έτσι ξεκίνησε μία συνεργασία με τον ΟΤΕ και με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία», είπε η Μαρία Γανωτή, Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ.

Η περίθαλψη του «Οδυσσέα» ολοκληρώθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε το γεράκι να επιστρέψει στη φύση το συντομότερο, μιας και ξεκινά η περίοδος του ζευγαρώματος. Η χρήση μιας ανθρώπινης κατασκευής, όπως το κτίριο του ΟΤΕ, από άγρια ζώα, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης, η οποία είναι συγκάτοικός μας ακόμα και σε πυκνοκατοικημένες πόλεις όπως η Αθήνα.