«Μην αργήσεις!»: Η μεγάλη εκστρατεία της MSD Ελλάδας για την προστασία από τον ιό HPV

Με το σύνθημα «Μην αργήσεις!» ξεκινά η νέα μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία της εταιρείας MSD Ελλάδας για την προστασία από τον ιό HPV που σχετίζεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλες μορφές καρκίνου.

Η εκστρατεία ενημέρωσης υπό την αιγίδα της Ελληνικής HPV Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Νεανικής Γυναικολογίας και του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων, έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και την ανάγκη εμβολιασμού, προκειμένου να προστατευθούν οι γυναίκες από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλα σοβαρά νοσήματα.

Για τον ιό HPV και την αιτιολογική σχέση του με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αλλά και με διάφορες άλλες μορφές καρκίνων που εμφανίζονται σε περιοχές και όργανα του σώματος σχετιζόμενα με την σεξουαλική δραστηριότητα, καθώς και για τις ενημερωτικές δράσεις της MSD, μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος  του ΔΣ της Ελληνικής HPV Εταιρείας κ. Θεόδωρος Αγοραστός, Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ο Πρόεδρος  του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Νεανικής Γυναικολογίας κ. Γεώργιος Κρεατσάς, Ομότιμος Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας  του Πανεπιστημίου Αθηνών, το μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων κ. Αθανάσιος Μίχος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.  Από μεριάς MSD Ελλάδας μίλησαν ο κ. Γεώργιος Τρίμης, Ιατρικός Υπεύθυνος Τμήματος Εμβολίων της MSD και ο κ. Ηλίας Κοντούδης, Υπεύθυνος Πολιτικής Υγείας και Εμβολίων της MSD.

Αφετηρία και βάση της ενημερωτικής εκστρατείας αποτελεί η ιστοσελίδα hpvirus.gr, ενώ από τις 25 Ιανουαρίου θα προβάλλεται τηλεοπτικό σποτ για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον HPV και την προστασία από αυτόν μέσω εμβολιασμού.

Ο ιός HPV προσβάλλει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες, και σε ένα μικρό ποσοστό μπορεί να οδηγήσει σε προκαρκινικές και καρκινικές αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας.  Επίσης, ο επικίνδυνος ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων συσχετίζεται και με καρκίνους άλλων οργάνων, όπως κόλπου, αιδοίου, πρωκτού, πέους, στοματικής κοιλότητας, αμυγδαλών, φάρυγγα, λάρυγγα και οισοφάγου, ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του ΑΠΘ και Πρόεδρος  του ΔΣ της Ελληνικής HPV Εταιρείας  κ. Θεόδωρος Αγοραστός.

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, η προστασία από τους συσχετιζόμενους με τον ιό HPV καρκίνους μπορεί να επιτευχθεί πρωτογενώς με τον εμβολιασμό εναντίον του HPV και δευτερογενώς, όσον αφορά στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με προληπτικό έλεγχο των γυναικών, έτσι ώστε να υπάρχει έγκαιρη ανίχνευση εγκατεστημένων προκαρκινικών βλαβών. Το νέο εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που κυκλοφορεί, παρέχει προστασία από 7 καρκινογόνους (υψηλού κινδύνου) και 2 χαμηλού κινδύνου τύπους του ιού και με βάση τις αναφορές από όλες τις αρμόδιες διεθνείς υγειονομικές αρχές έχει εξαιρετικό προφίλ ασφαλείας.

Το εμβόλιο για τον HPV πρέπει να γίνεται από όλες τις κοπέλες και όσο πιο νωρίς από την ηλικία των 11 ετών, δήλωσε ο καθηγητής. Άλλωστε το κόστος του εμβολίου καλύπτεται εξ ολοκλήρου για τις έφηβες βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών. Ακόμα και αν μία γυναίκα έχει μολυνθεί με τον ιό HPV και μάλιστα με ογκογόνο στέλεχος, θα προστατευθεί από τα υπόλοιπα ογκογόνα στελέχη του ιού, άρα έχει να ωφεληθεί σημαντικά με τον εμβολιασμό.

Ο κ. Γεώργιος Κρεατσάς, Ομότιμος Καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας  του Πανεπιστημίου Αθηνών και  Πρόεδρος  του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Νεανικής Γυναικολογίας, έδωσε έμφαση στον εμβολιασμό των εφήβων και κάλεσε τους γονείς να ενημερωθούν για την προστασία που προσφέρει το εμβόλιο στα παιδιά τους. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, τα κορίτσια ηλικίας 11 έως 18 ετών πρέπει να θωρακίζονται με το εμβόλιο έναντι του HPV. Ο έγκαιρος εμβολιασμός πριν την έκθεση στον ιό προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη προστασία και γι αυτό το λόγο το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν.

Η αξία του εμβολιασμού γίνεται αντιληπτή αν αναλογιστεί κανείς τα στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία πάνω από το 80% των γυναικών θα έχει μολυνθεί από κάποιο τύπο του ιού HPV μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Το πιο κρίσιμο χρονικό διάστημα μιας γυναίκας για την αρχική εκδήλωση της HPV λοίμωξης είναι από την εφηβεία μέχρι περίπου τα 25 έτη. Σε αυτή την ηλικία η πλειοψηφία των γυναικών ξεκινά τις σεξουαλικές επαφές και η μορφολογία του τραχήλου διευκολύνει την λοίμωξη από τον ιό.

Η χρήση του προφυλακτικού – απαραίτητη για την πρόληψη σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων – μειώνει αλλά δεν αποκλείει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού HPV, πρόσθεσε ο κ. Γ. Κρεατσάς.

Ο κ. Αθανάσιος Μίχος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου σημείωσε πως «οι ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι ιοί που εμπλέκονται σε λοιμώξεις του δέρματος και των βλεννογόνων της περιγεννητικής περιοχής, όπως τα γεννητικά κονδυλώματα. Επιπλέον η εμμένουσα λοίμωξη με κάποιους συγκεκριμένους υποτύπους προκαλεί νεοπλάσματα της γεννητικής περιοχής και του στοματοφάρυγγα.»

Εξήγησε δε ότι «επειδή η έκθεση στους ιούς HPV γίνεται σύντομα μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας, καταλληλότερη ηλικία εμβολιασμού είναι η εφηβική ηλικία. Τα εμβόλια για ιούς HPV έχουν δείξει έως τώρα ότι, είναι αποτελεσματικά και ασφαλή για την πρόληψη γεννητικών κονδυλωμάτων και προκαρκινωδών αλλοιώσεων της γεννητικής περιοχής. Το Ελληνικό Κολλέγιο Παιδιάτρων – κατέληξε ο κ. Μίχος – στηρίζει την καμπάνια για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον εμβολιασμό για την πρόληψη λοίμωξης με τους ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων.»

«Επιδημία» χαρακτήρισε τη λοίμωξη από τον ιό HPV ο κ. Γεώργιος Τρίμης, Ιατρικός Υπεύθυνος Τμήματος Εμβολίων της MSD, καθώς όπως εξήγησε ο ιός HPV είναι πολύ μολυσματικός και μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και χωρίς ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ιατρεία Παθολογίας Τραχήλου σε μεγάλα νοσοκομειακά κέντρα στην Ελλάδα, ως και στο 50% των τεστ Παπ υποδηλώνεται η παρουσία του ιού. Οι περισσότερες λοιμώξεις (90%) θα υποστρέψουν, ενώ στο υπόλοιπο 10% ο ιός θα παραμείνει με αυξημένο κίνδυνο να προκληθεί σοβαρή κλινική νόσος.

Ο ιός HPV υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνος για το 5,2% του συνόλου των καρκίνων παγκοσμίως. Ο ιός έχει αποδειχθεί ότι εκτός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τις προκαρκινικές τραχηλικές αλλοιώσεις, σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με καρκίνο και προκαρκινικές αλοιώσεις στον πρωκτό, τον κόλπο και το αιδοίο, νοσήματα όπου το εμβόλιο έναντι του HPV έχει δείξει αποτελεσματικότητα.

Ενώ δεν υπάρχουν συστάσεις ή και δυνατότητες προσυμπτωματικού ελέγχου για τα άλλα HPV σοβαρά νοσήματα, πλην αυτών του τραχήλου της μήτρας, ο εμβολιασμός προσφέρει τη δυνατότητα πρόληψης και των άλλων σχετιζόμενων με τον HPV προκαρκινικών αλλοιώσεων και καρκίνων (σε αιδοίο, κόλπο, πρωκτό).

Αναφερόμενος στο προφίλ ασφαλείας του εμβολίου, ο κ. Τρίμης επισήμανε ότι από το 2006 μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 270 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε 86 χώρες που έχουν εντάξει το εμβόλιο στα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμού (70 χώρες μόνο στα κορίτσια και 16 χώρες και στα δύο φύλα).

Από την πλευρά του ο κ. Ηλίας Κοντούδης, Υπεύθυνος Πολιτικής Υγείας και Εμβολίων της MSD, μίλησε για την εκστρατεία «Μην αργήσεις!» που στοχεύει να ενημερώσει το κοινό για:

  • τον ιό HPV και τι τον προκαλεί
  • ποιοι κινδυνεύουν
  • την πρόληψη και τον εμβολιασμό έναντι του ιού.

Οι ενημερωτικές δράσεις της MSD ξεκινούν από τη νέα ιστοσελίδα της MSD, www.HPVirus.gr , η οποία δίνει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα σχετικά με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, αναλύοντας απλά και στοχευμένα τη δράση του ιού στον οργανισμό και πως σχετίζεται με την ανάπτυξη καρκίνου. Επιπλέον δίνει σαφείς πληροφορίες για το εμβόλιο έναντι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων και τη δωρεάν χορήγησή του σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Παράλληλα θα προβάλλεται ενημερωτικό σποτ σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο στόχος της MSD είναι η σωστή ενημέρωση γυναικών και ανδρών για τον ιό HPV, έτσι ώστε να γνωρίζουν από τι κινδυνεύουν και πως μπορούν να προφυλάξουν τους εαυτούς τους αλλά και τα παιδιά τους, ζητώντας πάντα την ιατρική συμβουλή από τον παιδίατρο ή/και τον γυναικολόγο τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ