SE και Ashoka συμμαχούν για την Καταπολέμηση της Ενεργειακής Φτώχειας

Η Ashoka και το Schneider Electric Foundation, σε συνεργασία με την Enel, βραβεύουν τις 5 περισσότερο υποσχόμενες λύσεις για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και προάγουν την ενεργειακή βιωσιμότητα στο  Summit του προγράμματοςΚοινωνική Καινοτομία για την Καταπολέμηση της Ενεργειακής Φτώχειαςστη Ρώμη, στις 24 Μαΐου 2018. Ανάμεσά τους και μια ελληνική νικήτρια συμμετοχή.

Τον Ιούνιο 2017, το Schneider Electric Foundation, υπό την αιγίδα του Fondation de France, και η Ashoka, εγκαινίασαν μια νέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων, σε συνεργασία με την Enel, με στόχο να επιλέξουν τους 15 πιο καινοτόμους οργανισμούς που προσφέρουν δημιουργικές λύσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας και την προώθηση της ενεργειακής βιωσιμότητας στην Ευρώπη.

Μετά από μια επιτυχημένη πρόσκληση υποβολής προτάσεων, ανακοίνωσαν τους 15 νικητές του προγράμματος 2017-2018 «Κοινωνική καινοτομία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας» κατά τη 23η Σύνοδο της Διάσκεψης των Συμβαλλομένων μερών (COP23) τη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στις 13 Νοεμβρίου 2017 στη Βόννη της Γερμανίας.

Οι 15 νικητές αντιπροσωπεύουν μια ποικιλόμορφη ομάδα κοινωνικών καινοτόμων από τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, με την κοινή δέσμευση να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή φτώχεια και να προωθήσουν την ενεργειακή βιωσιμότητα στις χώρες τους και στην Ευρώπη.

Και οι 15, συμμετείχαν σε μια εντατική διαδικασία συμβουλευτικής, διάρκειας 12 εβδομάδων με στόχο τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής στρατηγικής ανάπτυξης. Οι συμμετέχοντες υποστηρίχθηκαν από ειδικευμένους συμβούλους και μέντορες για συνολικά περίπου 300 ώρες εξειδικευμένης στρατηγικής εργασίας.

Στις 24 Μαίου 2018, οι 15 κοινωνικοί επιχειρηματίες συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη για το European Summit, που έλαβε χώρα στο εντυπωσιακό Istituto della Enciclopedia Italiana. Οι κοινωνικοί επιχειρηματίες παρουσίασαν τη δουλειά τους αλλά και την πρόοδό τους κατά την περίοδο εργασίας με τους συμβούλους και μέντορες. Στη συνέχεια, κάθε ένας από αυτούς είχε την ευκαιρία να εμπλακεί σε 4 ατομικές, στοχευμένες συζητήσεις με επιλεγμένους κορυφαίους συμβούλους (Strategy Though Partners) από όλη την Ευρώπη που παρείχαν προτάσεις για τη στρατηγική ανάπτυξης κάθε κοινωνικής επιχείρησης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για το κοινό, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας, το Schneider Electric Foundation και η Ashoka παρουσίασαν την προσπάθεια προώθησης της ενεργειακής βιωσιμότητας (energy sustainability) και της καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας, συζητώντας με τους παρακάτω διακεκριμένους ομιλητές: Gilles Vermot Desroches (Schneider Electric Chief Sustainability Officer and General Delegate of the Foundation), Arnaud Mourot (Ashoka Europe Co-Director), Alessandro Valera (Ashoka Italy Director), Bettina Mirabile (Enel, Sustainability Projects and Practice Sharing) και Marylin Smith (The Energy Action Project).

Μετά το πάνελ, ανακοινώθηκαν οι 5 πρωτοβουλίες με τη μεγαλύτερη δυναμική για θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Χάρη στο Schneider Electric Foundation, οι νικητές θα επωφεληθούν από επιπλέον υποστήριξη (επενδυτική, τεχνική ή/και άλλες μορφές υποστήριξης σε είδος), αξίας έως 10.000 ευρώ.

Οι επιλεγείσες κοινωνικές επιχειρήσεις είναι οι παρακάτω:

  • Από την Ελλάδα: Αργυρώ Σταυρουλάκη, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. – ένωσης καταναλωτών με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Η ενασχόληση της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. με το θέμα ενέργεια συνίσταται στην ενημέρωση των καταναλωτών για τα ενεργειακά τους δικαιώματα, στην διαχείριση των παραπόνων τους-επίλυση των διαφορών τους με τους προμηθευτές, σε διαβήματα προς τις αρμόδιες αρχές και τους προμηθευτές για πλήρη εφαρμογή της σχετικής εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.
  • Από τη Γερμανία: Marlene Potthoff & Eva Marx, Project Coordinators του “Stromspar-Check” by Deutsche Caritas – μιας πρωτοβουλίας σε συνεργασία με την Ένωση Ενεργειακών και Κλιματικών Οργανισμών στη Γερμανία, με στόχο να προσφέρει έλεγχο εξοικονόμησης ενέργειας που παρέχει δωρεάν στήριξη σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος στη Γερμανία. Πρώην μακροχρόνια άνεργοι λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση για να συμβουλεύουν τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος σχετικά με τον τρόπο εξοικονόμησης ενέργειας και νερού. Με την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις ενέργειες εξοικονόμησης ενέργειας, το Stromspar-Check βοηθά στην αποτροπή των ενεργειακών διακοπών.
  • Από την Ιταλία: Alberto Gastaldo, CEO του Energia Positiva – συνεταιρισμού που διευκολύνει τους καταναλωτές να μετατραπούν σε παραγωγούς ενέργειας (prosumers) μέσω της χρήσης  φωτοβολταϊκών, ανεμογεννητριών και υδροηλεκτρικής ενέργειας, μειώνοντας έτσι το κόστος που συνδέεται με την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους. Στόχος του είναι να διευκολύνει την αλλαγή της νοοτροπίας των καταναλωτών ώστε να υιοθετήσουν πράσινες συμπεριφορές και να οδηγήσουν στη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ιταλία.
  • Από την Ισπανία: Cecilia Foronda, Climate Change & Energy Manager στο ECODES – μια οργάνωση που διαχειρίζεται το έργο “No home without energy”, το οποίο προσφέρει μια τεχνολογική λύση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Ο ιστότοπός τους προσφέρει ένα ερωτηματολόγιο που καταφέρνει να συλλέξει για κοινωνικά, οικιακά και ενεργειακά δεδομένα από ευάλωτα άτομα και επιστρέφει με μια εξατομικευμένη έκθεση και συμβουλές για τον τρόπο μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και του κόστους. Προσφέρει επίσης έναν διαδραστικό χάρτη που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να βρει πρωτοβουλίες και επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας στην πόλη ή την περιοχή του.
  • Από την Πορτογαλία: Rita Marouço, από το Coopérnico – έναν συνεταιρισμό πράσινης ενέργειας που συνδυάζει τη βιωσιμότητα, τις δεοντολογικές επενδύσεις και την κοινωνική στήριξη. Τα μέλη επενδύουν συλλογικά σε έργα ηλιακής ενέργειας που ανήκουν στον συνεταιρισμό και εγκαθίστανται στις στέγες των οργανισμών κοινωνικής στήριξης που συχνά δυσκολεύονται να καλύψουν το δικό τους ενεργειακό κόστος.

 

Η δεύτερη μέρα του Summit ήταν αποκλειστικά αφιερωμένη στους κοινωνικούς επιχειρηματίες, με στόχο τη δημιουργία και την προώθηση μιας ευρωπαϊκής κοινότητας ανθρώπων που έχουν δεσμευτεί να καταπολεμήσουν την ενεργειακή φτώχεια. Οι εκπρόσωποι της Schneider Electric παρουσίασαν το πρόγραμμά τους για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και τα διαφορετικά εργαλεία υποστήριξης που θέτουν στη διάθεση των κοινωνικών επιχειρηματιών. Στη συνέχεια, η Marylin Smith από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ενεργειακής Φτώχειας και το EnAct παρουσίασε το Παρατηρητήριο της ΕΕ για την ενεργειακή φτώχεια και μίλησε για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής κοινότητας κοινωνικών επιχειρηματιών για την ενεργειακή φτώχεια μέσω των μέσων ενημέρωσης και των social media. Στη συνέχεια, οι νικητές της προηγούμενης έκδοσης του προγράμματος μίλησαν για τη δουλειά τους αλλά και την υποστήριξη που έλαβαν μετά την επιλογή τους ως νικητές. Τέλος, η Giulia Sergi από το Ashoka Globalizer πραγματοποίησε ένα εργαστήριο για την έξυπνη δικτύωση.

Αυτές οι δύο ημέρες εντατικής συνδιαλλαγής, βοήθησαν τους κοινωνικούς επιχειρηματίες να λύσουν κρίσιμα ζητήματα καθώς και να αρχίσουν να χτίζουν σχέσεις και ευκαιρίες συνεργασίας γύρω από το κοινό τους όραμα για μια Ευρώπη χωρίς ενεργειακή φτώχεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ