ΓΓΙΦ: Μνημόνιο συνεργασίας με Unicef για τις γυναίκες πρόσφυγες

Η 20η Ιουνίου κάθε έτους έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Μεσούσης μιας οξείας προσφυγικής κρίσης που πλήττει κυρίως γυναίκες και παιδιά, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), απαντώντας αλληλέγγυα και καταρρίπτοντας τα σύνορα του κοινωνικού αποκλεισμού που θέτουν τις γυναίκες πρόσφυγες στο περιθώριο, έχει θέσει ως προτεραιότητα του σχεδιασμού της τη χάραξη πολιτικών για την υποστήριξη και τη φιλοξενία γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους, αναλαμβάνοντας τις παρακάτω πρωτοβουλίες:

  • Συντονίζει, μέσω Ομάδας Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) και με την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με όλους τους συναρμόδιους φορείς, τον εντοπισμό, την παραπομπή, την φιλοξενία και την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε γυναίκες πρόσφυγες θύματα ή εν δυνάμει θύματα βίας και στα παιδιά τους.
  • Παρέχει υπηρεσίες σε γυναίκες πρόσφυγες θύματα ή εν δυνάμει θύματα βίας και στα παιδιά τους στο Πανελλαδικό Δίκτυο Δομών Πρόληψης και Καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών (41 Συμβουλευτικά Κέντρα, 21 Ξενώνες Φιλοξενίας, 24ωρη γραμμή SOS 15900).
  • Συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς, διεθνείς ή εθνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις για την υλοποίηση ευρωπαϊκών ή εθνικών προγραμμάτων και παρεμβάσεων σε γυναίκες πρόσφυγες.
  • Έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, με στόχο τη διεξαγωγή από κοινού δράσεων υπέρ της εξάλειψης των προβλημάτων που βιώνουν οι γυναίκες πρόσφυγες και τα παιδιά τους στη χώρα μας.
  • Σχεδιάζει και συμμετέχει σε επιμορφωτικά προγράμματα για επαγγελματίες που δρουν στο πεδίο (στελέχη δημόσιων υπηρεσιών και αυτοδιοίκησης, εμπειρογνώμονες, στελέχη μη κυβερνητικών οργανώσεων κ.α.).
  • Σχεδιάζει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις γυναίκες πρόσφυγες σε συνεργασία με φορείς της αυτοδιοίκησης.
  • Υλοποιεί πολιτιστικές δράσεις με τη συμμετοχή γυναικών προσφύγων.
  • Παρέχει πληροφορίες με τις δράσεις που υλοποιεί για το προσφυγικό σε ειδικό χώρο στον ιστότοπο της ΓΓΙΦ.

 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με αφορμή μια συμβολική ημέρα, την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, επισφραγίστηκε την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018 η συνεργασία της ΓΓΙΦ και του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ τους στα γραφεία της ΓΓΙΦ. Η τυπική διαδικασία ολοκληρώθηκε με την υπογραφή του Μνημονίου από τη Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, κα Φωτεινή Κούβελα, η οποία υποδέχτηκε στη Γενική Γραμματεία τον κ. Lucio Melandri, Επικεφαλής της Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Ανταπόκρισης της UNICEF στην Ελλάδα. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι κυρίες Galit Wolfensohn και Αντιγόνη Αγγελάκη από το Τμήμα Παιδικής Προστασίας της UNICEF.

Το Μνημόνιο, το οποίο από πλευράς UNICEF φέρει την υπογραφή της Περιφερειακής Διευθύντριας και Ειδικής Συντονίστριας της UNICEF για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Κρίση στην Ευρώπη, κας Afshan Khan, επισημοποιεί τη συνεργασία και τη δέσμευση μεταξύ της ΓΓΙΦ και της UNICEF να δράσουν από κοινού για να διασφαλίσουν ότι οι γυναίκες πρόσφυγες-μετανάστριες και τα παιδιά τους στην Ελλάδα προστατεύονται από την έμφυλη βία. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, τα συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν να ενισχύσουν τις υφιστάμενες πρακτικές και την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη τους για τη διάδοση πληροφοριών και ευαισθητοποίηση, την προώθηση φιλικών προς τα παιδιά υπηρεσιών επιβίωσης, την ενίσχυση της προσβασιμότητας των υπηρεσιών για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας για τις γυναίκες πρόσφυγες και τις μετανάστριες και τα παιδιά τους και την έρευνα και συλλογή δεδομένων για την επικαιροποίηση και το σχεδιασμό υποστηρικτικών πολιτικών.

Σε θερμό κλίμα, η κ. Κούβελα, αναφέρθηκε στις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, στις πρωτοβουλίες για την προστασία και στήριξη των γυναικών μεταναστριών/προσφύγων και των παιδιών τους και στην επικύρωση από την Ελλάδα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γενική Γραμματέας δήλωσε ότι «Είναι ανάγκη να  αξιοποιήσουμε κάθε δυνατή συνεργασία και πρόσφορο μέσο, τόσο για την ενίσχυση όσο και για τη διάχυση όλων των προσπαθειών και συνεργειών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και ιδιαίτερα των γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις».

Από πλευράς UNICEF, ο κ. Melandri σημείωσε ότι η υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεργασίας με τον επίσημο κυβερνητικό φορέα για θέματα ισότητας των φύλων, αποτελεί μια ιδιαίτερα ευτυχή συγκυρία, η οποία δε θα μείνει στο τυπικό κομμάτι της υπογραφής, αλλά θα θέσει τις βάσεις μιας συνεχούς και έμπρακτης στήριξης του έργου της ΓΓΙΦ και μιας εποικοδομητικής συνεργασίας σε πεδία κοινού ενδιαφέροντος και κοινών στόχων. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Melandri, παρά το γεγονός ότι η UNICEF είναι συνδεδεμένη στη συνείδηση του κόσμου με την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, δίνεται υψηλή προτεραιότητα στη στήριξη των γυναικών προσφύγων/μεταναστριών που είναι μητέρες.