Ένα σπίτι για τα ασυνόδευτα παιδιά στη Σάμο από την ΜΕΤΑδραση με την στήριξη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τα επισήμως καταγεγραμμένα3.280 ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται στην Ελλάδα, εκ των οποίων περισσότερα από 1.800 συνεχίζουν να διαβιούν σε επισφαλείς και ακατάλληλες συνθήκες – σε κρατητήρια, καταυλισμούς, ακόμα και στον δρόμο – λόγω έλλειψης θέσεων σε δομές φιλοξενίας, η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative – TΗΙ) αναλαμβάνει ένα σημαντικό ρόλο, στηρίζοντας τη Μεταβατική Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης στη Σάμο, με το ποσό των 125.000 δολαρίων, το οποίο καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των δαπανών για το διάστημα Απρίλιος-Δεκέμβριος 2018.

Η δομή, που αποτελεί τη μοναδική για ασυνόδευτα παιδιά στο νησί, ξεκίνησε τη λειτουργία της, χάρη στη βοήθεια της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, τον Απρίλιο του 2016 και μέχρι σήμερα έχει προσφέρει φιλοξενία και φροντίδα σε δεκάδες παιδιά.

Αυτή την στιγμή, 12 παιδιά ηλικίας 7-16 ετών κατοικούν μαζί στη δομή της ΜΕΤΑδρασης. Ο 16χρονος Χατίμ*, πρωταθλητής εφήβων στην ποδηλασία στη Συρία, ανησυχεί για την οικογένειά του που έχει μείνει πίσω, ελπίζοντας να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος ώστε να μπορέσει να επιστρέψει. Τα δύο αδέρφια, ο 8χρονος Μαμαντού* και η 11χρονη Φαρίντα*, κατάγονται από χώρα της Αφρικής, ελπίζουν να πάρουν άσυλο στην Ελλάδα και είναι υποδειγματικοί μαθητές στο σχολείο. Ο 12χρονος Σάμι* από τη Συρία περιμένει επανένωση με την αδερφή του που βρίσκεται σε χώρα της Ε.Ε. Ανάμεσα στα παιδιά, υπάρχουν και τρία κορίτσια τα οποία παρακολουθούν μαθήματα στο επαγγελματικό λύκειο, προσπαθώντας να ξεπεράσουν εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις που έχουν αντιμετωπίσει στην χώρα καταγωγής τους. Η 7χρονη Ράμλα* από τη Συρία αγαπάει με πάθος το χορό και το θέατρο και αυτοσχεδιάζει όλη μέρα, ακόμα και όταν τακτοποιεί το δωμάτιό της!

Τα παιδιά αυτά, που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους με βίαιο τρόπο, βρίσκουν στη δομή της ΜΕΤΑδρασης ένα οικογενειακό, υποστηρικτικό περιβάλλον. Το εξειδικευμένο προσωπικό, μαζί με τα μέλη του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης, βοηθούν τα παιδιά να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα και να αναπτύξουν δεξιότητες, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες, καθώς και να μάθουν να φροντίζουν και να σέβονται ο ένας τον άλλον.

«Ευχαριστούμε θερμά την Ελληνική Πρωτοβουλία που για μια ακόμη φορά στάθηκε αρωγός στην προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα ασυνόδευτα παιδιά, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, από τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο hotspot της Σάμου και τους κινδύνους από τους οποίους απειλούνται καθημερινά», δηλώνει η πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης Λώρα Παππά.

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Πρίντζος, Διευθυντής Προγραμμάτων της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, αναφέρει: «Το έργο της ΜΕΤΑδρασης με τους Ασυνόδευτους Ανηλίκους είναι ένα φωτεινό παράδειγμα πρωτοβουλιών, τις οποίες η Ελληνική Πρωτοβουλία επιθυμεί να υποστηρίζει. Αυτά τα παιδιά είναι τα αθώα θύματα μίας ανθρωπιστικής κρίσης και το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους παρέχουμε τις καλύτερες και τις πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ελπίζοντας πως μπορούμε να τα βοηθήσουμε να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τα ίδια, ενώ η πατρίδα τους δοκιμάζεται από τον πόλεμο».

*Τα ονόματα των παιδιών έχουν αλλάξει για την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ