Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο: «Greek Energy Investment Seminar» στο Λονδίνο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018, η εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με τίτλο «Greek Energy Investment Seminar».

Η εκδήλωση έγινε στα γραφεία της Watson Farley & Williams στο City του Λονδίνου, στο πλαίσιο της υποστήριξης της εταιρείας ως Platinum Sponsor του σεμιναρίου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επενδυτικά κεφάλαια με ενδιαφέρον στον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας, ενώ τίμησαν με την παρουσία τους ο Έλληνας Πρέσβης στη Μεγάλη Βρετανία κύριος Δημήτρης Καραμήτσος – Τζιράς, και η Βρετανίδα Πρέσβης στην Ελλάδα κυρία Kate Smith.

Η κυρία Άννα Καλλιάνη, Ελληνίδα Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου προλόγισε την εκδήλωση καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους και τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα, έπειτα από μία περίοδο παρατεταμένης κρίσης, βρίσκεται σε ένα δρόμο ανάκαμψης. Είναι, ωστόσο, απαραίτητο να συνεχισθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να αποκτήσει η χώρα ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα κι ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις επενδύσεις. Βασική προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελεί και η λειτουργία ενός αποδοτικού και ανεξάρτητου δικαστικού συστήματος και ισχυρών, ανεξάρτητων θεσμών».

Αναφερόμενη στον κλάδο της ενέργειας στην Ελλάδα, η κυρία Α. Καλλιάνη επισήμανε ότι «αποτελεί στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξης για τη χώρα, τονίζοντας ότι Ελληνικοί Όμιλοι έχουν επενδύσει ιδιαίτερα μέσα στην κρίση σημαντικά κεφάλαια, έχουν επενδύσει σε ανθρώπινο δυναμικό, έχουν αποκτήσει ισχυρές δομές εταιρικής διακυβέρνησης,  συνεργάζονται με ισχυρούς διεθνείς Ομίλους».

Ο Έλληνας Πρέσβης στη Μεγάλη Βρετανία κύριος Δημήτρης Καραμήτσος-Τζιράς στο δικό του χαιρετισμό ανέφερε ότι η δυναμική των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε συνδυασμό με έργα μεγάλης κλίμακας, έργα υποδομής φυσικού αερίου και πετρελαίου, δείχνουν ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης και σταθερότητας στην περιοχή και θα προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες σε όλες τις βιομηχανίες του κλάδου.

Και συνέχισε: «Αναδυόμενη από την αναγκαστική και μακρά ύφεση, η Ελλάδα προφανώς προσφέρει τα βασικά στοιχεία που εξετάζει ένας επενδυτής στον τομέα της ενέργειας. Η εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι το “πακέτο” των επενδύσεων είναι ελκυστικό, βιώσιμο και προσανατολισμένο στο μέλλον».

Ο κύριος Ριχάρδος Λαμπίρης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρθηκε στην ομιλία του στον τρόπο με τον οποίο οι επενδύσεις οδηγούν τον μετασχηματισμό της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο και επισήμανε: «Ενώ ο ενεργειακός χάρτης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου αλλάζει ταχύτατα, η χώρα μας αναδεικνύεται σε έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας. Αυτή η μετατόπιση παρουσιάζει ευκαιρίες για τους διεθνείς επενδυτές να τοποθετηθούν σε νέες υποδομές στον εφοδιασμό και τη μεταφορά φυσικού αερίου, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις ενεργειακά αποδοτικές επιχειρήσεις, στη διασύνδεση του ηλεκτρικού δικτύου, στις διασυνοριακές διασυνδέσεις και στην έρευνα υδρογονανθράκων».

Στο πρώτο πάνελ συζήτησης της εκδήλωσης με θέμα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – Ευκαιρίες και προκλήσεις του μοντέλου της αγοράς» που συντόνισε η κυρία Virginia Murray, Εταίρος της Watson Farley & Williamsστην Ελλάδα και Βρετανίδα Αντιπρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη θεσμικών φορέων και εταιρειών του κλάδου και ανταλλάχθηκαν σημαντικές απόψεις για την πορεία και τις προοπτικές του.

Πιο αναλυτικά, ο κύριος Παναγιώτης Παπασταματίου, Διευθύνων Σύμβουλος της  Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) και Διευθυντής της ΕΝΤΕΚΑ ανέφερε: «Με την Ελλάδα να ξεπερνά τη μακροχρόνια οικονομική και κοινωνική κρίση της, η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη είναι ζωτικής σημασίας. Οι επενδύσεις αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα συμβάλλουν σε αυτό, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την ανάπτυξη στην περιοχή. Η νέα εποχή της ανταγωνιστικής και απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας παρέχει τη θεμελιώδη βάση για τη βιωσιμότητα των επενδύσεων και τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια εισοδήματος».

Ο Επικεφαλής της Vestas σε Ελλάδα και Κύπρο, κύριος Μάριος Ζάγκας, επικεντρώθηκε στην εξέλιξη της ελληνικής αγοράς αιολικής ενέργειας και τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα, ενώ μοιράστηκε την εμπειρία και την εξειδίκευση της Vestas στο ισχύον σύστημα δημοπρασιών.

Η κυρία Στέλλα Ζαχαρία, Επικεφαλής Αξιολόγησης και Κανονισμών των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, μίλησε για τη δραστηριότητα της εταιρείας στο νέο καθεστώς της αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επισήμανε τα έργα ορόσημο της εταιρείας καθώς και τα μελλοντικά σχέδια και προκλήσεις στην ελληνική και διεθνή αγορά ανανεώσιμης ενέργειας και στην ανάπτυξη και λειτουργία της αποθήκευσης.

Ο κύριος Ζήσιμος Μαντάς Διευθυντής Εταιρικής Ανάπτυξης του EUNICEENERGY GROUPστην παρουσίαση του ανέφερε ότι ο Όμιλος EUNICE ENERGY έχει πραγματοποιήσει, ήδη από το 2001, επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έχει παραδώσει έξυπνες ενεργειακές λύσεις. Ο Όμιλος είναι ένα ευέλικτο ενεργειακό «σπίτι» που καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα αξιών του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – από την παραγωγή πράσινης τεχνολογίας έως την προσφορά βιώσιμης ενέργειας, τα υβριδικά συστήματα και τις έξυπνες λύσεις προς τους τελικούς πελάτες.

Tο δεύτερο πάνελ συζήτησης με θέμα «Φυσικό Aέριο & Πετρέλαιο – Θέτοντας την Ελλάδα στο κέντρο του χάρτη» συντόνισε ο κύριος JoeLevin, Εταίρος της Watson Farley & Williams London.

Ο κύριος Harry Boyd – Carpenter Διευθυντής Τομέα Power & EnergyUtilities της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), παρουσίασε τις δραστηριότητές της στην Ελληνική αγορά ενέργειας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas κύριος Μαθιός Ρήγας αναφέρθηκε στον ρόλο της εταιρείας στην ενεργειακή σκηνή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κύριος M. Ρήγας εξήγησε πως η Energean εξελίχθηκε από τον μοναδικό παραγωγό υδρογονανθράκων στην Ελλάδα σε βασικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή και επεσήμανε ότι η εταιρία είναι προσανατολισμένη στη δημιουργία του δικού της ενεργειακού κόμβου.

Η Βρετανίδα Πρέσβης στην Ελλάδα κυρία Kate Smith στο κλείσιμο της εκδήλωσης, δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια πρόσφατης περιοδείας μου στη χώρα, είδα ιδίοις όμμασι ότι πράγματι η Ελλάδα αναπτύσσεται σε έναν περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Ο TAP, έργο στο οποίο συμμετέχει με ποσοστό 20% η Βρετανική BP, καθώς και τα αναπτυξιακά σχέδια της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο του ΗΒ Energean, είχνουν το δρόμο και ακολουθεί μια σειρά από άλλα ενδιαφέροντα έργα – ο IGB, ο πλωτός τερματικός FSRU, οι αποθήκες φυσικού αερίου στον Πρίνο – τα οποία παρουσιάζουν ευκαιρίες για την αξιοποίηση της Βρετανικής εξειδίκευσης στον κλάδο της ενέργειας»..

 

Την εκδήλωση υποστήριξαν με τις χορηγίες τους οι εταιρείες:

EUNICE ENERGY GROUP, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, VESTAS HELLAS, WATSON FARLEY & WILLIAMS (Platinum Sponsors)

AEGEAN AIRLINES, AS NETWORK, KPMG ADVISORS, ΠΛΑΙΣΙΟCOMPUTERS, PWC ΕΛΛΑΔΑΣ, XEROX ΕΛΛΑΣ (Supporters)

VESTAS HELLAS (Seminar Lunch Sponsor)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ