Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο: Ολοκληρώθηκε το 7ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Επιτροπή Αγροτεχνολογίας του το 7ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας με τίτλο: “Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη & Συμβολαιακή Γεωργία: Πρακτικές που δημιουργούν αξία”, το οποίο έλαβε χώρα τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.
Το φετινό Συνέδριο, εστίασε στο πόσο σημαντική είναι η υπεύθυνη εταιρική συμπεριφορά έναντι της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, αλλά και στο εξαιρετικά επίκαιρο ζήτημα της συμβολαιακής γεωργίας.
Ο Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Νικόλας Μπακατσέλος, στο σύντομο χαιρετισμό του και αφού ευχαρίστησε θερμά όλους τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή τους στο συνέδριο τόνισε χαρακτηριστικά το πιο βασικό στοιχείο του αγροδιατροφικού κλάδου: “ο Έλληνας παραγωγός, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει ένα αβέβαιο περιβάλλον, μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες και έλλειψη ρευστότητας. Ορθά λοιπόν αποζητά εργαλεία που στηρίζουν την παραγωγική προσπάθεια, επιφέρουν βελτίωση των όρων παραγωγής και διασφαλίζουν εγγυημένο εισόδημα. Η σύναψη συμβολαίων παραγωγής καλύπτει αυτές του τις ανάγκες και ταυτόχρονα ωφελεί τις επιχειρήσεις παρέχοντας εγγυημένη πρόσβαση σε προϊόντα διασφαλισμένης ποιότητας και ποσότητας ενώ τις επιτρέπει να διενεργήσουν καλύτερο οικονομικό προγραμματισμό. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η συμβολαιακή γεωργία αποτελεί πανάκεια”.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Δρ. Πάνος Κανέλλης εξέφρασε την ικανοποίηση για το γεγονός ότι το συγκεκριμένο συνέδριο έχει πλέον εξελιχθεί σε ένα σημαντικό θεσμό.
Στα οφέλη της συμβολαιακής γεωργίας την οποία μάλιστα χαρακτήρισε ως “ένα σύγχρονο εργαλείο σε παγκόσμιο επίπεδο”, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βασίλειος Κόκκαλης, μιλώντας στο 7ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας, στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Κόκκαλης εκκίνησε την ομιλία του τονίζοντας πως “η παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα αποτελεί για την Κυβέρνηση μας, έναν από τους βασικούς πυλώνες για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα διαθέτει έναν ανεκτίμητο εθνικό πλούτο ο οποίος αποτυπώνεται στη βιοποικιλότητα, την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων και το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό”.
Συμπλήρωσε δε, πως “σήμερα η γεωργία, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ισχυρό ανταγωνιστικό περιβάλλον, προσπαθώντας να κερδίσει μια θέση στις αγορές για τα προϊόντα της. Η Ελλάδα ως αγροτική χώρα μέσα από τους στόχους της νέας Κ.Α.Π., καλείται να αξιοποιήσει τις ενισχύσεις ως σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, ώστε να προβεί σε κινήσεις παραγωγικής ανασυγκρότησης.”
“Η Συμβολαιακή Γεωργία μπορεί να αναπτυχθεί και στα πλαίσια της κοινωνικής οικονομίας δίνοντας λύση σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ιδιαίτερα λόγω της κρίσης”, υπογράμμισε στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο κ. Κόκκαλης, για να προσθέσει πως “οι επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα, καλούνται σήμερα να συμβάλουν με τον τρόπο λειτουργίας τους στη διασφάλιση ενός υγιούς κοινωνικού συνόλου με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Οφείλουν επομένως να αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί και η εταιρική υπευθυνότητα να αποτελεί βασικό συστατικό του τρόπου λειτουργίας και ανάπτυξής τους. Η εταιρική κοινωνική ευθύνη πρέπει να αποτελέσει κουλτούρα αποσκοπώντας στη διαφύλαξη των αρχών και των αξιών που χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό μας και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής”.
Τις εξελίξεις για την προοπτική του κλάδου των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών στο Ν. Κοζάνης και τη Δυτική Μακεδονία ευρύτερα, παρουσίασε ο κ. Γεώργιος Κασαπίδης, Γεωπόνος και Βουλευτής Ν. Κοζάνης, συμμετέχοντας στο 7ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη.
Όπως τόνισε, η σωστή οργάνωση της παραγωγής και της εμπορίας των τελικών προϊόντων πρέπει να βασίζεται στην επιστημονική γνώση και τη συλλογική δουλειά. Ταυτόχρονα, η λήψη σωστών αποφάσεων στον κατάλληλο χρόνο εγγυάται την επιτυχία αντίστοιχων παραγωγικών πρωτοβουλιών στον αγροτικό τομέα.

Οι ομιλητές που μίλησαν για όλα αυτά τα θέματα  που αφορούν την εταιρική κοινωνική ευθύνη και τη συμβολαιακή γεωργία ως πρακτική εκσυγχρονισμού της πρωτογενούς παραγωγής ήταν οι εξής: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΑΒΔΑΡΟΓΛΟΥ, Εκτελεστικός Συντονιστής Βορείου Ελλάδος, Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ, Αντιπρόεδρος, Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ΠΑΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΗΣ, Πρόεδρος, Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ΓΕΡΑΚΙΝΑ ΜΠΙΣΜΠΙΝΑ, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ, Γεωπόνος – Βουλευτής Νομού Κοζάνης, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Ε. Κατσαρός, ΣΩΤΗΡIOΣ ΠΑΤΣΙΟΣ, Χημικός Μηχανικός, Εργαστήριο Φυσικών Πόρων και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας – ΙΔΕΠ/ΕΚΕΤΑ, ΞΑΝΘΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ, Administration Manager, McCain Hellas, ΧΡΥΣΑ ΠΑΠΑΣΤΟΓΙΑΝΝΙΔΟΥ, Υπεύθυνη Εταιρικής Επικοινωνίας, Μεβγάλ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ, CEO, Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβια Ελλάς, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΥΙΜΤΖΗΣ, Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος Κουιμτζή, ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΑΚΑΣ, Διευθυντής Γεωπονικού, Μπαρμπα Στάθης, ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΤΣΟΥΔΗΣ, Διευθύνων Σύμβουλος, Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης, ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ, Καλλιεργητής κελυφωτού φυστικιού, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΕΛΕΝΕΚΛΗΣ, Πρόεδρος, Αγροκτηνοτροφικός Βιομηχανικός Συνεταιρισμός Προσοτσάνης «Μενοίκιο», ΑΙΝΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Ε.Β.Υ.Π., ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, Country & Sales Manager Greece/Cyprus & Israel, Corteva Agriscience, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΙΣΤΙΟΛΑΣ, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΥ.ΓΕ Πιστιόλας – Agrino, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΙΜΑΣ, Αντιπρόεδρος, Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Πίνδος», ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Redestos Efthymiadis Agrotechnology Group, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ, Υφυπουργός, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ