Ecotrophelia Europe: Η ελληνική ομάδα κέρδισε τις εντυπώσεις

Η δεύτερη φάση του Ecotrophelia Europe, του ευρωπαϊκού διαγωνισμού για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων διατροφής, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων Sial στο Παρίσι στις 21 & 22 Οκτωβρίου. Η ελληνική ομάδα από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, αν και κέρδισε τις εντυπώσεις, δεν κατάφερε να βρεθεί τελικά ανάμεσα στους νικητές.

Συνολικά, δεκαπέντε ομάδες από Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβενία και Ελβετία παρουσίασαν τις δημιουργίες τους ως νικήτριες των αντίστοιχων διαγωνισμών σε εθνικό επίπεδο. Με έμπνευση που πηγάζει από τις σύγχρονες τάσεις της κατανάλωσης στην Ευρώπη, οι διαγωνιζόμενοι είχαν λάβει υπόψιν τους όλες τις παραμέτρους στην ανάπτυξη ενός προϊόντος (τεχνική, συσκευασία, marketing, ρυθμιστικό πλαίσιο, οικονομική και εμπορική διάσταση) με πραγματική αφοσίωση ως προς τα αποτελέσματα.

Υπό την παρουσία του William Garot, Εκπροσώπου του Υπουργού Γεωργίας, Τροφίμων και Δασοκομίας της Γαλλίας, υπεύθυνου για τα Τρόφιμα, η κριτική επιτροπή του Ecotrophelia 2012 με πρόεδρο τον Michael Knowles, Πρόεδρο του “Food for Life” FoodDrinkEurope, απένειμε τα εξής βραβεία:

Το ECOTROPHELIA Europe GOLD απονεμήθηκε στην ολλανδική ομάδα για τη δημιουργία του “Chef Lupin”, ένα καινοτόμο προϊόν διατροφής φιλικό προς το περιβάλλον, από καρπό λούπινου που καλλιεργείται στην Ευρώπη. Η ομάδα των φοιτητών έλαβε χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ.

Το ECOTROPHELIA Europe SILVER έλαβε η γερμανική ομάδα για τη δημιουργία του “Cruemel”, ενός κατεψυγμένου προϊόντος υψηλής ποιότητας, και συγκεκριμένα ενός επιδορπίου το οποίο σερβίρεται ζεστό. Το κυρίως μέρος της συσκευασίας, η sauce από μίγμα φρούτων, είναι παστεριωμένο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος με μια καινοτόμο τεχνολογία υψηλής πίεσης (HPP) και πρέπει να φυλάσσεται σε συνθήκες ψύχους. Η ομάδα των φοιτητών έλαβε χρηματικό έπαθλο αξίας 4.000 ευρώ.

Το τρίτο βραβείο, το ECOTROPHELIA Europe BRONZE, δόθηκε στην ομάδα της Γαλλίας για τη δημιουργία του “bread&cook” ενός καινοτόμου και έτοιμου προς χρήση ρευστού μείγματος για γαλλικό τοστ και κέικ, που υπόσχεται την εύκολη και γρήγορη παρασκευή των δύο αυτών συνταγών. Η ομάδα της Γαλλίας έλαβε χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ.

Επιπλέον, το “Special Innovation Mention Award” δόθηκε από το Département de Vaucluse στην ισπανική ομάδα για το “XOveT”, ένα προϊόν διατροφής σε μορφή σκόνης από ψημένα και αλεσμένα κόκαλα σαρδέλας. Η ιδέα αποσκοπεί στην ανάκτηση ενός άχρηστου προϊόντος το οποίο προκαλεί επιπλέον κόστος στις τοπικές βιομηχανίες σαρδέλας.

Αναφορικά με την ελληνική συμμετοχή, υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνισμό συμμετείχε η ομάδα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου με το προϊόν “Cereal 4”, μία βάση πολυδημητριακών σε μορφή σκόνης, η οποία περιέχει ένα μίγμα τεσσάρων πηγών δημητριακών (σίκαλη, βρώμη, ρύζι και καλαμπόκι), χαρουπάλευρο, φυσικά αρωματικά συστατικά και το εναλλακτικό γλυκαντικό stevia. Το προϊόν είχε ξεχωρίσει στον εθνικό διαγωνισμό –μεταξύ άλλων- λόγω του σχεδιασμού του, που είχε ως στόχο την εύκολη ανασύσταση σε γάλα και την παρασκευή τόσο ενός ζεστού ή κρύου ευχάριστου και θρεπτικού ροφήματος όσο και ενός νόστιμου επιδορπίου γάλακτος (πουτίγκα).
Ο Σ.Ε.Β.Τ. ξεκίνησε ήδη τις διαδικασίες για την προκήρυξη του 3ου διαγωνισμού “Ecotrophelia 2013”.