ΤΕΕ: Εκδήλωση με θέμα «Βιώσιμη Κινητικότητα και Περιφερειακή Πολιτική»

Σε εκδήλωση με θέμα «Βιώσιμη Κινητικότητα και Περιφερειακή Πολιτική» την Τρίτη 22 Ιανουαρίου το απόγευμα θα συζητηθεί ο καθοριστικός ρόλος που οι πόλεις καλούνται να διαδραματίσουν, υπό το πρίσμα της βιώσιμης κινητικότητας, για τη χωροταξική ανάπτυξη της χώρας, ενώ παράλληλα θα παρουσιαστούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα URBACT και Αστικές Καινοτόμες Δράσεις (Urban Innovative Actions- UIA) αλλά και οι κατευθύνσεις πολιτικής και χρηματοδοτήσεων από πλευράς Ελλάδας. Η εσπερίδα, την οποία διοργανώνουν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε συνεργασία με τη μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τη EURACTIV, θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Δημαρά, του Προέδρου του Πράσινου Ταμείου, Γιώργου Πατρίκιου, και του Προέδρου του ΤΕΕ, Γιώργου Στασινού, και θα εστιάσει στη δυναμική των ελληνικών πόλεων για τη διαμόρφωση ενός πιο «πράσινου» χωροταξικού μοντέλου.

Η Εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΤΕΕ, Νίκης 4, 1ος όροφος, με ώρα έναρξης 4:00 μμ και μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο: https://web.tee.gr/viosimi-kinitikotita-perifereiaki-politiki/

 

Σχετικά με το θέμα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:

«Είναι γνωστό ότι η χώρα μας δεν έχει ολοκληρώσει τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, αλλά η ζωή, η κοινωνία, η οικονομία, η τεχνολογία, οι εξελίξεις προχωρούν χωρίς να μας περιμένουν. Έχουμε μπροστά μας τα επόμενα 3-4 χρόνια ένα τιτάνιο έργο με την εκπόνηση και έγκριση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων σε όλους της δήμους της χώρας. Σε αυτή τη διαδικασία οφείλουμε να απαντήσουμε στα βασικά ζητούμενα σήμερα: την ανθεκτικότητα των πόλεων, τη βιώσιμη κινητικότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή. Πρέπει τώρα να συζητήσουμε σοβαρά για το πώς θα ενσωματώσουμε ουσιαστικά αυτές τις παραμέτρους στο σχεδιασμό. Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία αυτή».

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει  ως εξής:

 

16:00 Προσέλευση

16:30 Χαιρετισμοί

Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ

Γιώργος Δημαράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Γιώργος Πατρίκιος, Πρόεδρος Πράσινου Ταμείου

Εκπρόσωποι ΥΠΟΙΑΝ, ΕΝΠΕ, ΚΕΔΕ

 

1ο μέρος Εισηγήσεις για τη Βιώσιμη Κινητικότητα

17.00 Θάνος Βλαστός, καθηγητής ΕΜΠ, «Πολιτικές Βιώσιμης Κινητικότητας για τη γεφύρωση της απόστασης μεταξύ ελληνικής και ευρωπαϊκής πόλης»

17.15 Ευθύμιος Μπακογιάννης, Δρ. Πολεοδόμος – Συγκοινωνιολόγος ΕΜΠ, «Βιώσιμη κινητικότητα στις ελληνικές πόλεις. Από την αντιπαλότητα στη συμφιλίωση»

 

2ο μέρος: Παρουσιάσεις προγραμμάτων

17:30  Ματθίλδη Κωνσταντοπούλου, Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης, Μονάδα Στρατηγικής και Παρακολούθησης Πολιτικών Παρουσίαση προγραμμάτων URBACT και Urban Innovative Actions,

18.00 Ζωή Παπασιώπη – Νίκος Μαμαλούγκας, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ, Επιδόσεις, έργα και η επόμενη ημέρα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ (tbc)

 

3ο μέρος: Εισηγήσεις Χωροταξική Πολιτική και Περιφερειακή Ανάπτυξη

18.30 Ρένα Κλαμπατσέα, αν. Καθηγήτρια ΕΜΠ, Γενική Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ. Βιώσιμη κινητικότητα και χωρικός σχεδιασμός: οι προοπτικές στην περιφερειακή ανάπτυξη της Χώρας

18.45 Δημήτρης Οικονόμου, ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η θέση και ο ρόλος των ΣΒΑΚ στο ελληνικό σύστημα χωρικού σχεδιασμού

19.00 – 19.30 Ερωτήσεις – Συζήτηση

 

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση των διοργανωτών, η δυναμική των ελληνικών πόλεων στη διαδικασία μετάβασης προς τη βιώσιμη κινητικότητα αποτελεί μείζον ζήτημα για την ενσωμάτωση τους σε ένα νέο ευρωπαϊκό χωροταξικό μοντέλο που θα θέτει σε πρώτο πλάνο τον άνθρωπο και τη σχέση του με το περιβάλλον. Στην ευρύτερη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, ο ρόλος των πόλεων στην Ευρώπη αναβαθμίζεται συνεχώς, και η «Urban Agenda for the EU» αναδεικνύεται σταδιακά σε μείζονα ευρωπαϊκή πολιτική με ξεχωριστό ρόλο μέσα στη Συνοχή. Οι πόλεις αναγνωρίζονται ως ο βασικός πυρήνας παρέμβασης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και για το λόγο αυτό περισσότεροι ευρωπαϊκοί πόροι κατευθύνονται προς αυτές.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε συνεργασία με τη μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τη EURACTIV, διοργανώνουν εσπερίδα με θέμα «Βιώσιμη Κινητικότητα και Περιφερειακή Πολιτική». Κεντρικό ζήτημα στη συζήτηση θα αποτελέσει ο καθοριστικός ρόλος που οι πόλεις καλούνται να διαδραματίσουν για τη χωροταξική ανάπτυξη της χώρας, αλλά και η συμβολή του προγράμματος URBACT και των Αστικών Καινοτόμων Δράσεων (Urban Innovative Actions) στη πραγματοποίηση ενός πιο «πράσινου μέλλοντος».  Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση των προγραμμάτων URBACT και Urban Innovative Actions, των δράσεων που είναι σε εξέλιξη και των ανοιχτών προοπτικών χρηματοδότησης. Έμφαση θα δοθεί στη Βιώσιμη Κινητικότητα και στο ζήτημα της ανθεκτικότητας, της παραγωγικότητας και του τοπικού πολιτισμού, αλλά και στις ανισορροπίες και τις ανισότητες στο εσωτερικό της Ελλάδας και στο γενικότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Είναι γνωστό ότι το χάσμα ανάμεσα στην ελληνική και την ευρωπαϊκή πόλη είναι τεράστιο, σε όλους τους κρίσιμους τομείς. Πρόκειται για χάσμα πολιτισμού, τεχνολογίας, θεσμικό, κοινωνικής οργάνωσης, διοικητικής δομής, πολεοδομίας, κυκλοφοριακής οργάνωσης, περιβάλλοντος κ.λπ. Πρόκειται για χάσμα δημοκρατίας. Ωστόσο, παρατηρείται πλέον μια κάποια αισιοδοξία αναφορικά με το αύριο, αφού τα θετικά μηνύματα είναι αρκετά. Με σημαντική καθυστέρηση, οι «Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας» (ΣΒΑΚ), ήρθαν και στην Ελλάδα. Πρωτεύων σκοπός τους είναι να δώσουν απάντηση στους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή.

Μέσα από τα διαρθρωτικά προγράμματα, η ΕΕ χρηματοδοτεί μία σειρά παρεμβάσεων τόσο σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού όσο και σε υποδομές και έργα παρέμβασης. Παρέχει με τον τρόπο αυτό όχι μόνο την απαραίτητη χρηματοδότηση αλλά και το πολιτικό πλαίσιο το οποίο απαιτείται για να εξασφαλίσει μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό που θα αποφεύγει αποσπασματικές δράσεις με αυξημένο κόστος και μειωμένα αποτελέσματα. Η Ευρώπη κινητοποιείται, και η Ελλάδα δεν μένει αμέτοχη σε αυτή την αλλαγή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ