Ι.Ο.ΑΣ.: Νέα ενημερωτική καμπάνια

Στο χώρο του Πρότυπου Εθνικού Κέντρου Οδικής Ασφάλειας που το Ινστιτούτο έχει δημιουργήσει σε εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» πραγματοποιήθηκε η Συνέντευξη Τύπου για τη νέα ενημερωτική καμπάνια που πραγματοποιεί το Ι.Ο.ΑΣ. σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Σε ένα περιβάλλον όπου οι συμπολίτες μας έχουν τη δυνατότητα να επιμορφώνονται βιωματικά για θέματα οδικής ασφάλειας, παρουσιάστηκαν τα δύο νέα τηλεοπτικά μηνύματα για την «Απόσπαση της Προσοχής» και την «Επιθετική Οδήγηση – Πρότυπα Γονέων για τα Παιδιά» καθώς και το νέο έντυπο με τίτλο, «Όταν πιάνεις το τιμόνι συγκεντρώσου: Για τη ζωή σου μιλάμε!».

Τα δύο διαφημιστικά θα παρουσιαστούν στα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας (εθνικής και τοπικής εμβέλειας) κατόπιν έγκρισης του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ), ενώ πριν το τέλος του 2012 θα προβληθούν και σε κινηματογραφικές αίθουσες, στις οποίες θα διανεμηθεί επίσης το σχετικό φυλλάδιο με ερωτηματολόγιο προκειμένου να αξιολογηθεί η καμπάνια από τους συμπολίτες μας.

Συντονιστές της Συνέντευξης Τύπου ήταν η Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. κ.Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά και ο Επικεφαλής Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ.Αργύρης Περουλάκης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, πέραν των εκπροσώπων του Τύπου που παρέσθησαν, ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Αρχηγός Κλάδου Τάξης της Ελληνικής Αστυνομίας Υποστράτηγος κ. Ανδρέας Κορδολαίμης, ο Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων και Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ιωάννης Γεωργακόπουλος, η Διευθύντρια Διεύθυνσης Συμβουλευτικού και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων κ. Ευσταθία Φουσέκη, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων κ. Κωνσταντίνος Αντωνίου, καθώς και Αξιωματικοί της Τροχαίας και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Παρών ήταν φυσικά και ο καλλιτέχνης κ.Μέμος Μπεγνής ο οποίος εθελοντικά έχει «πρωταγωνιστήσει» στο διαφημιστικό για την «Απόσπαση Προσοχής» εκφράζοντας το σεβασμό του στο έργο του Ινστιτούτου και την ευαισθησία του για τα θέματα της οδικής ασφάλειας και του πολιτισμού στο δρόμο που τόσο κρίσιμα είναι, κυρίως για τους νέους ανθρώπους.

Την εκδήλωση έκλεισαν ερωτήσεις δημοσιογράφων από τις οποίες προέκυψε ότι σε πρόσφατη επίσκεψη του πρώην Υπουργού Μεταφορών της Γερμανίας, κ.Kurt Bodewig στο Εθνικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας, επισήμανε ότι πουθενά στη Γερμανία δεν υπάρχουν συγκεντρωμένες όλες οι εφαρμογές που διαθέτει το Κέντρο αυτήν τη στιγμή, όπως ο μετρητής αντανακλαστικών ή οι προσομοιωτές οδήγησης, πρόσκρουσης με 7 χλμ./ώρα ή πλήρους ανατροπής οχήματος κα.

Στο περιθώριο της Συνέντευξης Τύπου, οι δημοσιογράφοι, οι συνεργάτες του Ι.Ο.ΑΣ. και επισκέπτες που προσήλθαν στο χώρο του Εθνικού Κέντρου Οδικής Ασφάλειας, είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις εφαρμογές που παρέχονται μέσω εξοπλισμού βιωματικής εκπαίδευσης τις οποίες το Ινστιτούτο έχει στη διάθεσή του και έχει αποκτήσει στο πλαίσιο του προγράμματος AVENUE for Traffic Safety, καθώς και τις δράσεις που πραγματοποιούνται για θέματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης.

Κυρία Β.Δανέλλη-Μυλωνά, Πρόεδρος ΔΣ Ι.Ο.ΑΣ.
Η κ.Δανέλλη-Μυλωνά αναφέρθηκε στην εποικοδομητική συνεργασία του Ινστιτούτου με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και την αναγκαιότητα που υπάρχει στη χώρα μας, που έχει την πρωτιά σε σοβαρούς και τραυματισμούς από τροχαία, να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ασφάλειας και πολιτισμού στο δρόμο. Χαρακτηριστικά ανέφερε επίσης ότι: «Σύμφωνα με τη θεωρία κοινωνικής μάθησης, οι γονείς διαμορφώνουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους, διότι αποτελούν πρότυπα προς μίμηση για αυτά. Η θεωρία αυτή υποστηρίζεται από σημαντικές αποδείξεις που δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν γονείς που είναι βίαιοι, πίνουν αλκοόλ ή καπνίζουν, παρουσιάζουν και αυτοί την ίδια συμπεριφορά. Παρόμοιες συσχετίσεις ανάμεσα στους γονείς και τους απογόνους τους έχουν τεκμηριωθεί σχετικά με τον τρόπο οδήγησης».

Κύριος Αργύρης Περουλάκης, Επικεφαλής του Τομέα Επικοινωνίας στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Επισημαίνοντας πως η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί εποικοδομητικά και άλλες φορές με το Ινστιτούτο στοχεύοντας στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την προώθηση μηνυμάτων για την ευαισθητοποίηση των οδηγών, ο κ.Περουλάκης τόνισε πως στόχος της συγκεκριμένης καμπάνιας είναι η βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς τους στους δρόμους της χώρας, ώστε να μειωθούν τα θύματα από τροχαία ατυχήματα και ιδιαίτερα οι νέοι σε ηλικία που χάνονται καθημερινά. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο η καμπάνια θα προβληθεί και στην τηλεόραση και στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και σε αίθουσες κινηματογράφων, ενώ ανέφερε πως αν τηρούνταν βασικοί κανόνες συμπεριφοράς για την ασφαλή κυκλοφορία όλων μας στο δρόμο, πολλές χιλιάδες συμπολιτών μας σε όλη την Ευρώπη θα σώζονταν κάθε χρόνο.

Κύριος Ιωάννης Γεωργακόπουλος, Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων και Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
Ο κύριος Γεωργακόπουλος αναφέρθηκε στις βασικές αιτίες των τροχαίων συμβάντων (ακατάλληλη ταχύτητα, επιθετική οδήγηση κλπ) επιδοκιμάζοντας το έργο του Ινστιτούτου και την προσπάθεια που γίνεται μέσα από τα Κέντρα Οδικής Ασφάλειας που δημιουργεί το Ι.Ο.ΑΣ. για τη βέλτιστη ενημέρωση των νέων και ενηλίκων της χώρας, μέσα από βιωματικές δράσεις, σε θέματα οδικής ασφάλειας. Παράλληλα μετέφερε το χαιρετισμό του Υπουργού Παιδείας Κυρίου Αρβανιτόπουλου αναφέροντας πως το θέμα της οδικής ασφάλειας πρωτίστως θέμα παιδείας (Αρμόδια Δ/νση: ΣΕΠΕΔ).

Υποστράτηγος κύριος Ανδρέας Κορδολαίμης, Αρχηγός Κλάδου Τάξης της Ελληνικής Αστυνομίας
Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο κ.Κορδολαίμης εξήρε το έργο του Ινστιτούτου και της Προέδρου τους στους τομείς της πρόληψης και ενημέρωσης του κοινού, ενώ μετέφερε το θαυμασμού του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. στη συνολική δράση και προσφορά του Ι.Ο.ΑΣ. για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας. Ο κ.Κορδολαίμης αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι η οδική ασφάλεια αποτελεί βασικό μέλημα της ΕΛ.ΑΣ. που σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να δίνει μάχη.

Κύριος Κωνσταντίνος Αντωνίου, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων
Αναφερόμενος στην συνεχή και καλή συνεργασία που έχουν ο ΣΕΣ και το Ινστιτούτο, ο κύριος Αντωνίου ανέφερε μεταξύ άλλων πως ναι μεν είναι θετική η μείωση των τραυματισμών και θανάτων εξαιτίας των τροχαίων στη χώρα μας, πλην όμως καλό είναι να θυμόμαστε πως η μείωση αυτή (που πιθανώς φέτος να πέσει και κάτω από τους 1.000 θανάτους) οφείλεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στη μείωση της κυκλοφορίας οχημάτων ως αποτελέσματος της οικονομικής κρίσης στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διαβάστηκαν επίσης χαιρετισμοί από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κύριο Νίκο Δένδια ο οποίος συνεχάρη το Ι.Ο.ΑΣ. για τη έργο και την προσφορά του στον τομέα της οδικής ασφάλειας, αναφέροντας επίσης πως το Υπουργείο παραμένει στη διάθεση του Ι.Ο.ΑΣ. για συνεργασία, καθώς και από τον Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης κύριο Θεόδωρο Καράογλου ο οποίος ευχαρίστησε το Ινστιτούτο για την πρόσκληση. Η Πρόεδρος του Ινστιτούτου μετέφερε επίσης το χαιρετισμό του Αν.Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων κυρίου Σταύρου Καλογιάννη, με τον οποίο είχε συνάντηση πριν τη Συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο κατά τη διάρκεια της Σύγκλισης του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ο Υπουργός δήλωσε πως η εθνική ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο, εκκινώντας ξανά και μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας (ΕΣΟΑ) την προσπάθεια συνεργασίας με τους συναρμόδιους φορείς στο στόχο της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στη χώρα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ