Η «Νέα Αστική Ατζέντα» του ΟΗΕ σχετικά με την ριζική αναβάθμιση της ζωής στις πόλεις

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΗ

Για τη σύνδεση των Παγκόσμιων Στόχων με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ και τη ριζική αναβάθμιση της καθημερινότητας των ανθρώπων που ζουν στις πόλεις, μίλησαν ο Πέτρος Κόκκαλης, γραμματέας της «Οργάνωση Γη» και η Μαρία Βασιλάκου, αντιδήμαρχος Βιέννης και στέλεχος των Πράσινων της Αυστρίας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης όπου παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στην ελληνική γλώσσα, η «Νέα Αστική Ατζέντα» του Habitat III του ΟΗΕ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων με παρουσία πλήθους στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως του δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, του υφυπουργού Εργασίας και υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων, Νάσου Ηλιόπουλου, των αντιδημάρχων του Δήμου Αθηναίων, Αμαλίας Ζέπου και Λευτέρη Παπαγιαννάκη και υποψήφιων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων απ’ όλη την Ελλάδα. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κάτω από την αιγίδα της οποίας οργανώθηκε η εκδήλωση.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των αυτοδιοικητικών υποψηφίων και σχημάτων για τη «Νέα Αστική Ατζέντα», ενόψει των κρίσιμων αυτοδιοικητικών εκλογών του ερχόμενου Μαΐου, καθώς και του τρόπου που πολιτικές βιώσιμης αστικής ανάπτυξης μπορούν να ενσωματωθούν στα προγράμματά τους, ιδιαίτερα με την εφαρμογή «Κλεισθένη», όπου θα είναι απαραίτητη η μετεκλογική συνεργασία.

Ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως η «Νέα Αστική Ατζέντα», όπως διαμορφώθηκε μετά τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, πρόκειται για ένα κείμενο 180 θέσεων που συνυπέγραψαν 197 κράτη το 2016 και αποτελεί ένα συναινετικό όραμα για πολίτες, δήμους και κράτη. Ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως «αξιοποιεί την ικανότητα των πόλεων να απορροφούν πιο γρήγορα τις τεκτονικές αλλαγές δημιουργώντας μια εργαλειοθήκη από πολιτικές, δράσεις και πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της αειφορίας και της βιωσιμότητας των πόλεων, με ορίζοντα το 2030, όπως τίθεται και από τους Παγκόσμιους Στόχους για την Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ», αναφερόμενος στη σημασία υιοθέτησης της Νέας Αστικής Ατζέντας από την τοπική αυτοδιοίκηση στη χώρα, συμπληρώνοντας πως «η «Νέα Αστική Ατζέντα» καθορίζει πρότυπα και αρχές για τον σχεδιασμό, την κατασκευή, την ανάπτυξη, τη διαχείριση και τη βελτίωση των αστικών περιοχών στους πέντε κύριους άξονες υλοποίησής της: πολιτικές και νομοθεσία για το αστικό περιβάλλον, πολεοδομία και αστικό σχεδιασμό, τοπική οικονομία και δημοτική χρηματοδότηση, τοπική εφαρμογή».

Η κ. Βασιλάκου παρουσίασε τους στόχους της «Νέας Αστικής Ατζέντας» αναφέροντας πως αυτοί αποσκοπούν κυρίως στην εξάλειψη της φτώχειας, της ανισότητας και στον αστικό σχεδιασμό. Έφερε ως παράδειγμα την Βιέννη που τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ο πληθυσμός της κατά 25.000 άτομα τον χρόνο και κάνει επιτακτική την ανάγκη εφαρμογής της Ατζέντας για την ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία της πόλης. «Η Ατζέντα αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο καθώς οι συμμετοχικές δομές που το απαρτίζουν δημιουργούν αρχικά τις προϋποθέσεις για διάλογο αλλά και ιδέες που μπορούν με απλά μέσα να υλοποιηθούν», συμπλήρωσε η κ. Βασιλάκου.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Μαρκοπουλιώτης στάθηκε στον παγκόσμιο αντίκτυπο της Νέας Αστικής Ατζέντας που στοχεύει και εξυπηρετεί την ανάπτυξη μιας κοινωνίας που θα λειτουργεί σωστά και δίκαια για όλους. «Δεν πρόκειται για αριστερή ή δεξιά ιδεολογία αλλά για ένα κοινό όραμα», τόνισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ